30. Dani hrvatskog filma

Jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma otvara se u nedjelju, 12. rujna u kinu Tuškanac. Svečano otvaranje festivala uz projekciju dijela filmova iz natjecateljskog programa održat će se u 19.30 sati, a od 21.30 sati uslijedit će glazbeno-filmski program Kinofonija! koji uključuje projekciju glasovitog nijemog filma Berlin, simfonija velegrada Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će posebno za ovu priliku uživo izvesti originalnu prateću glazbu.

Ovogodišnji natjecateljski program uključuje 76 filmskih uradaka i zanimljiv i raznovrsan popratni program.

Dani žena retrospektiva je posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a. Program sadrži 12 filmova različitih rodova, a moći će se pogledati na online platformi www.croatian.film od 10. do 23. rujna 2021. Bit će prikazani filmovi Jelene Rajković, Nicole Hewitt, Biljane Čakić, Rade Šešić, Tanje Miličić, Snježane Tribuson, Dane Budisavljević, Tanje Golić, Ivone Juke, Ane Hušman, Hane Jušić i Katarine Zrinke Matijević.

Edukativni dio manifestacije realizirat će se kroz dvije radionice – radionicu filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te radionicu filmova u jednom kadru pod vodstvom Marinka Marinkića, snimatelja, montažera i autora više kratkih igranih filmova.

Kroz okrugli stol pod nazivom Što su nama dani (utorak, 14. rujna, kino Tuškanac) organizatori će pokušati inicirati promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja ove manifestacije i to kroz zajedničko sudjelovanje predstavnika filmskih struka, odnosno osnivača Dana hrvatskoga filma. 

Posljednjeg dana DHF-a, u četvrtak, 16. rujna, prije svečane dodjele nagrada, bit će prikazana epizoda hvaljenog novog dokumentarnog serijala Kolaži o laži – Lažne snimke. Riječ je o projektu u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića i produkciji Eclectice koji kroz nekoliko tema propituje prisutnost istine u nizu društvenih segmenata čija je konzumacija postala neizostavni dio našeg postojanja – medijima, Internetu, društvenim mrežama, filmskoj umjetnosti.

Natjecateljski program se prikazuje u terminuma u 17, 19 i 21 sat. Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica.

Detaljnije informacije pronađite na www.dhf.hr


Povezano