3. smjena: Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka – OTKAZANO

U okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u četvrtak 26. ožujka u 19 sati u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1, Rijeka) otvara se izložba “3. SMJENA nastala u suradnji riječke multimedijalne umjetnice Milijane Babić i Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

U petak, 27. ožujka s početkom u 18 sati, u galeriji će se održati okrugli stol na kojem će se raspravljati o temama koje izložba problematizira. Gošće okruglog stola su Marija Geiger Zeman i Leonida Kovač, a moderatorica je Brigita Miloš.

Tradicionalne dvije smjene ženskoga rada, plaćena i neplaćena, i dalje su u velikoj mjeri prisutne kao prepoznatljivi modeli funkcioniranja žena u kontekstu fenomena rada. U projektu se sintagma „treća smjena“ upotrebljava kao naziv za popravljanje ženskog tijela radom na sebi, kako bi se žena približila idealno lijepom prema društveno nametnutoj predodžbi o ženskoj ljepoti.

Projekt 3. SMJENA odnosi se na dva segmenta ženskoga rada i povezuje ideju rada i onu slobodnoga vremena, a, što je važnije, u svojoj naoko frivolnoj ulozi na specifične načine utječe na radni aspekt ženskih života.

U sklopu projekta provedeno je višemjesečno terensko istraživanje u riječkim salonima ljepote u kojima je intervjuirano šezdesetak korisnica. Na osnovi prikupljenog materijala nastaje multimedijalna izložba čiji je sastavni dio publikacija koja simulira ženski časopis, objavljena u magazinu Gloria Glam.

Ulaz je slobodan, a izložba ostaje otvorena do 16. travnja, od ponedjeljka do subote, od 10 – 13 i od 17 – 20 sati.


Povezano