3. RADIO BAZA – trodnevna radio postaja

Treću godinu zaredom u eteru Adžijine 11 okupljaju se umjetnice, radiofoničari, istraživačice, aktivisti i glazbenici u zajedničkoj proizvodnji kritičkog i obrazovnog programa, umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata. Ovoga puta u trodnevnom izdanju, no s istom misijom: Radio BAZA oživljava najstariji elektronički medij kao prostor feminističkog povijesnog nasljeđa.

Inspirirani stihom “teško mi je, podivljala sam ko Siouxi” pjesnikinje Marije Andrijašević program, započinje diskusijom o feminističkoj povijesti popularne glazbe. Tko čini feministički kanon popularne glazbe? Koji žanrovi njime dominiraju i zašto? Kako na njega utječe popularizacija feminizma? U studiju Divan u četvrtak će raspravljati Dijana Grubor, Domagoj Kučinić, Jordi Ilić i Nina Maštruko, dok će radio valove zaposjesti Kim Gordon, Joan Jett, Jenny Hval, Princess Nokia i mnoge druge.

U petak u Bazi divanimo upravo s Marijom Andrijašević, muziciramo uživo s Ivanom Starčević, All Stars Bandom i Radiofonskim kolektivom te čitamo proletersku poeziju iz 1930-ih.

S Trešnjevke se u subotu odjavljujemo – Trešnjevkom. Iz lista “Glas Trešnjevke” saznat ćemo kako su radnici, bježeći od loših gradskih stambenih uvjeta, utemeljili današnju Trešnjevku. Čut ćemo tko su bili i s kojim su se problemima suočavali prvi prodavači na Trešnjevačkoj tržnici, a iz osvrta na izložbu Udruženja umjetnika “Zemlja” doznat ćemo i što su Trešnjevčani mislili o onodobnoj građanskoj umjetnosti. Iz međuraća uz zvukove sanisinta, sintesajzera koji je patentirao Trešnjevčanin Saniboj Žugić, selimo u kasne sedamdesete. O Sanibojevim glazbenim eksperimentima u studiju Divan više će nam ispričati Anamarija Žugić i Višeslav Laboš.

Slušajte nas na 93,9 Mhz!

PROGRAM RADIJA BAZA:

ČETVRTAK, 13. 6. 2019.
18:00 – 20:00

Crtice iz feminističke povijesti popularne glazbe, slušaonica i diskusija
Sudjeluju: Barbara Gregov, Dijana Grubor, Jordi Ilić, Domagoj Kučinić i Nina Maštruko

PETAK, 14. 6. 2019.
18:00 – 20:00

Izbor proleterske poezije iz međuratnog razdoblja
Pjesnikinja u studiju: Marija Andrijašević, poezija i razgovor
Glazba uživo: Ivana Starčević i All Stars Band uz glazbenike Radiofonskog kolektiva

SUBOTA, 15.6. 2019.
18:00 – 20:00

Trešnjevka u međuraću: povijesni fragmenti
Elektronička Trešnjevka, slušaonica i razgovor s Anamarijom Žugić i Višeslavom Labošem


Povezano