21. Zagreb Film Festival

21. izdanje Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj, održava se od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji natječe se osam filmova. Dugometražni prvijenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo (Seventh Heaven) otvorit će 21. izdanje ZFF-a. Film je razvijan na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, a prati ljubavne nevolje šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). U glavnoj ulozi dirljive i delikatne španjolske drame 20.000 vrsta pčela (20,000 Species of Bees) redateljice Estibaliz Urresola Solaguren gledamo 9-godišnju Sofíju Otero, najmlađu dobitnicu Srebrnog medvjeda u povijesti Berlinskog filmskog festivala!

S nagradom publike ovogodišnjeg festivala Sundance na ZFF stiže Radikalno (Radical), ostvarenje zaraznog optimizma meksičkog redatelja Christophera Zalle s Eugeniom Derbezom (CODA) u glavnoj ulozi. U školske klupe gledatelje vraća i Ekskurzija (Excursion), prvijenac Une Gunjak (Kokoška ― Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014), bh. kandidat za Oscara i priča o sarajevskoj tinejdžerici Iman (Asja Zara Lagumdžija), koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Problemima tinejdžera bavi se i dobitnik Nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, film Kako se poseksati (How to Have Sex) britanske redateljice Molly Manning Walker, koji Guardian opisuje kao “edukaciju o pristanku na seks za partijanere”.

Film LostCountry redatelja Vladimira Perišića (Obični ljudi, 2009) gledatelje vodi u Srbiju 1996. godine. Petnaestogodišnji Stefan pred najtežom je odlukom ― mora se suprotstaviti voljenoj majci (Jasna Đuričić ― Quo Vadis, Aida?), glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Tjednu kritike u Cannesu, gdje je glumac Jovan Ginić ovjenčan nagradom zaklade Louis Roederer za zvijezdu u usponu.

Romantična drama Prošli životi (Past Lives) kanadsko-korejske autorice Celine Song suptilna je i nijansirana razrada motiva sudbinske povezanosti (korejskog koncepta in-yun), koju kritičari opisuju kao spoj filmova Prije svitanja i Raspoloženi za ljubav. Dugometražni prvijenac islandske redateljice Ninne Pálmadóttir (Svi psi odlaze ―ZFF 2020), Sami u Reykjaviku (Solitude), bavi se jednim neočekivanim prijateljstvom, a nastao je prema scenariju ZFF-ovoj publici dobro poznatog autora Rúnara Rúnarssona.

Dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazat će se u glavnom programu izvan konkurencije. To su povijesni triler nagrađen u Sarajevu i Locarnu Čuvari formule (Guardians of the Formula) u režiji slavnog glumca, producenta i redatelja Dragana Bjelogrlića te prštava drama o obitelji čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dijele eksplozivne karaktere, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping for Beginners) Gorana Stolevskog, dobitnik nagrade Queer Lion u Veneciji. Prije Domaćinstva za početnike prikazat će se kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963, nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, projekcije filmova Sedmo nebo i Ekskurzija bit će prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. U nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice za Zlatna kolica natječe se 8 filmova po izboru selektora Vladimira Gojuna. Ove godine to su: Niska trava Davida Gaše, Škafetin Paška Vukasovića, Neka ljubav kaže sve o nama Kristine Barišić, Susjede bubice Filipa Zadre, Čopor Marka Jukića, Skummy Saše Poštića, Dobro je, lijepo je Luke Galešića i Ja ću prva Martine Marasović. Prava istina priče o šori Andreje Slaviček, film uvršten u program Tjedna kritike u Cannesu, prikazat će se izvan konkurencije, čime festival sudjeluje u projektu “H15 ― 15 godina u našem filmu” i obilježavanju 15 godina djelovanja HAVC-a.

Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra donosi 10 ostvarenja: norveški film Cice (Tits) Eivinda Landsvika, prikazan u kratkometražnoj konkurenciji Cannesa, švicarsko-portugalski Samo neka uspije (Please Make It Work) Daniela Soaresa (Ono što ostaje ― ZFF 2022), norveški Opservacija (Observation) Christoffera Lossiusa, bugarski Danas sve ima čudan okus (Everything Tastes Strange Today) Kristine Spassovske, švedski Šogor Jörgena Hyltesa (Container Scanning) Edvina Hallberga i Antona Hellströma, španjolsko-argentinski Ništa od toga (None of That) Francisca Cantona i Patricija Martineza, njemački Sentimentalne priče (Sentimental Stories) Xandre Popescu, grčki Spaljena zemlja (Scorched Earth) Markele Kontaratou, kineski Kornjačina godina sudbine (A Tortoise’s Year of Fate) Yi Xionga i poljski Brak na mrtvo (A Dead Marriage) Michała Toczeka.Poznati su i članovi žirija 21. Zagreb Film Festivala. O najboljim dugometražnim filmovima odlučivat će žiri u sastavu makedonske glumice i producentice Labine Mitevske (Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Najsretniji čovjek na svijetu) austrijskog scenarista i redatelja Sebastiana Meisea (Konačna sloboda ― Zlatna kolica, ZFF 2021) i norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski (Najgora osoba na svijetu); a o kratkometražnim pobjednicima žiri u sastavu: hrvatski redatelj Josip Lukić (Nije zima za komarce ― Zlatna kolica, ZFF 2022), slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (I tako je završilo ljeto ― Zlatna kolica, ZFF 2022) i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

Cijene ulaznica kreću se od 3 eura (KinoKino, PLUS) do 5 eura (Glavni program, PSN, Mreža, Velikih 5), a u pretprodaji, od 18. listopada do 5. studenog, cijene su 1 euro niže. Ulaznice se od 18. listopada do kraja festivala mogu kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hr. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 4. studenog na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u kinima SC (6. 11.), Kinoteka (7. 11.) i MSU (7. 11.). Osim na službenoj festivalskoj stranici, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.


Povezano