21. Human Rights Film Festival

Multimedijalni institut (MaMa) i Udruženje za razvoj kulture “URK” (Močvara) pozivaju vas na 21. izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu, koje će se održati od 4. do 9. prosinca 2023. godine u Kinu Kinoteka i Dokukinu KIC.

Filmski program 21. HRFF-a predstavlja više od dvadeset igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, među kojima se ističu naslovi autora poput Nuri Bilge Ceylana koji se na HRFF vraća s filmom “Suha trava”, dramom o samoživom profesoru kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje; Kena Loacha koji je za svoj najavljeni oproštaj od filmskog platna snimio još jednu dramu o modernoj Britaniji – na festivalu u Locarnu nagradom publike ovjenčan film “Stari hrast” radnjom je smješten u selo na sjeveroistoku Engleske i bavi se imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sistemskim zanemarivanjem radnika; te Jonathana Glazera koji se predstavlja s višestruko nagrađivanim novim filmom o holokaustu.

Temeljen na istoimenom romanu Martina Amisa, Glazerov film “Zona interesa” o životu zapovjednika Auschwitza dobitnik je više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima i Grand Prix i nagrada FIPRESCI, te 5 nominacija za Europsku filmsku nagradu.

Dvije godine nakon što je na HRFF-u prikazan njegov film, Oscarom nagrađeni “Drive My Car”, na festival se vraća i japanski redatelj Ryusuke Hamaguchi s dramom “Zlo ne postoji” o ruralnoj gentrifikaciji koja je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji nagrađena Srebrnim lavom te nagradom FIPRESCI.

Kombinirajući elemente eksperimentalnog i igranog filma nastaje novi film hrvatskog autora Damira Čučića “Polako nikuda” koji portretira glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije – isti događaj ispričan je dva puta zaredom, samo što je drugi put izmijenjen. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a prikazivanje na HRFF-u je hrvatska premijera. Očekuje vas navedeno i još niz filmova koji u svim pregledima godine iznimno visoko kotiraju.

Satnicu filmskog i popratnog programa možete pogledati ovdje: https://humanrightsfestival.org/…/2023/11/ovdje-1.pdf

Detalje o filmskom programu pronađite ovdje: https://humanrightsfestival.org/program/filmovi/


Povezano