21. Festival prvih: (Ne)vidljive žene

Inspirirano idejom istoimene knjige Caroline Criado Perez, ovogodišnje izdanje Festivala prvih ukazuje na sistemsku diskriminaciju žena te prevlast muških mjerila koja oblikuju svijet unutar kojeg nema dovoljno prostora za vidljivost ženskog doprinosa. Tako autorica smatra da su i najbanalnije sfere života podređene muškarčevim standardima – zagrijanost ureda prema muškom metabolizmu, polica postavljena prema prosječno višim muškarcima, veličina mobitela prilagođena velikim muškim rukama… Premda ne misli da je riječ o zloći, već nedostatku kritičkog promišljanja, autorica poziva na jednakost.

U nešto novije doba, a u okviru društvenog položaja žena, zabilježen je rastući trend prisutnosti žena u visokom obrazovanju i na liječničkim te pravnim i bankarskim pozicijama. Kako primjećuje američka novinarka i autorica Hanna Rosin, sve veći ulazak žena na tržište rada u Americi i drugdje simbol je početka ženske dominacije.

Kako se društveni položaj žena razvija nabolje, tako u fokus dolaze i ženski umjetnički doživljaji vlastite vidljivosti. Premda je gotovo nevidljiva u povijesti hrvatske umjetnosti, slikarica Nasta Rojc u svom se likovnom izričaju ponajviše bavila pitanjem vlastita rodnog identiteta slikajući niz autoportreta. Među njima je najvažnije izdvojiti djelo Ja borac iz 1914. gdje je odjevena u muško odijelo i nosi pušku čime asocira na povijesne događaje vezane uz početak rata koji pamti samo muške zasluge.

Jedan od recentnih inspirativnih ženskih umjetničkih pogleda samoreprezentacije fotografski je i tekstualni rad Ksenije Španec Kako sam postala nevidljiva iz 2022. godine objavljen kao dio projekta Utkano pod kožu. Autorica kaže: polako pronalazim put koji će moju novostečenu nevidljivost pretvoriti u prednost, u ovoj kulturi koja slavi mladost i ljepotu, no istovremeno tu istu mladost pretvara u objekt bez slobode

Ovogodišnje izdanje Festivala prvih prilika je koja omogućuje vidljivost žena, potiče napredak u okviru njihova društvenog položaja te cijeni slobodu kritičkog i društveno vrijednog umjetničkog doprinosa.

Program festivala pronađite na službenoj stranici.


Povezano