20. Queer Zagreb: seksualni rad, zagrljaj, etno, vlastita odgovornost i zagrljaj

Slavljenički 20. Queer Zagreb predstavlja se kroz spektar tema: seksualni rad, globalno nasilje, tijelo koje je kontra nacionalističkog nasilja, pitanja vlastite odgovornosti i pazite sad – zagrljaj. Usmeni spomenik već tradicionalno hoda Zagrebom i podsjeća ga na svoju nevidljivu gay povijest. Od 24. svibnja do 5. lipnja rezervirajte svoju zabavu! Od MSU-a do HNK do Cvjetnog trga, i ostalih popederenih ulica queer Zagreb grada.  

U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a sve počinje svečanim otvorenjem u HNK 24.5. gdje predstava Brune Isakovića i Nataše Rajković„Yira, yira,“ nakon izvedbi u Buenos Airesu i Sao Paulu, svoju hrvatsku premijeru ostvaruje na 20. obljetnici Queer Zagreba. Predstava je nastala u suradnji sa izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues. Kroz njihove priče seksualni rad pokazuje se u međuodnosu osobne odluke i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

Carlos Martiel iz Brazila u Muzeju suvremene umjetnosti u 19 i 20 sati u četvrtak 27. 5. izvode performans „Velo de Silencio“ kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom historijskom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima. Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih „drugih“, s crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima.
 
Odmah nakon izvedbe Carlosa Martiela, publika će imati priliku pogledati „La Bête“ Wagnera Schwartza. Naime, radi se o interaktivnoj izvedbi koja je nastala kao hommage seriji skulpura Bichos (1960.) brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija W. Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem. Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.
 
Zagrljaj Vas čeka na Cvjetnom Trgu 27. i 28.5. od 12h do 11:59 h u izvedbi Igora Zenzerovića i Bojana Bana – Studija jednog zagrljaja.

I za kraj – gay tura po centru Zagreba od 2.-5.6.2022. u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić, sada već tradicionalni Usmeni spomenik.

Očekuje vas i suradnja Etnografskog muzeja, ansambla Lado s poetskim čitanjem Nine Violić 25.5. u 19:00, u režiji Ivana Planinića.

Cjelokupni program pronađite na službenoj stranici.


Povezano