19. Liburnia Film Festival

19. izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, održat će se od 23. do 27. kolovoza na nekoliko lokacija u Opatiji te u konkurenciji prikazati 22 recentna hrvatska dokumentarca, a van konkurencije još 22 filma.

Kao uvod u “zaraženi” LFF-19, organizatori su u suradnji s beogradskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs u nedjelju, 22. kolovoza, pripremili pretprojekciju filma „Govori da bih te vidio“ redateljice Marije Stojnić (najbolji film u srpskom natjecateljskom programu Beldocsa 2020.) koja će Amerikanske vrtove po prvi put pretvoriti u kino na otvorenom. Ulaz na projekciju je slobodan, a program podupiru Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci i Grad Opatija.

Na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji od 23. do 26. kolovoza s početkom u 20:15 prikazivat će se filmovi u konkurenciji za festivalske nagrade – najbolji film po izboru žirija i publike, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka te najbolji regionalni film.

Peteročlani međunarodni žiri, koji čine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor Beldocsa Marko Grba Singh, organizator filmskih programa i predstavnik Kinedok mreže Szabolcs Szyrony te filmska kritičarka Višnja Vukašinović, do petka, 27. kolovoza odlučivat će o tome tko su autori najboljih hrvatskih dokumentaraca u prošloj godini. Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom a Restart tehničkim servisom izrade DCP-ja. AVC Zagreb po prvi put vaučerom za kupnju filmske opreme u iznosima od 700 eura za najbolju fotografiju i najbolji dizajn zvuka ACER Hrvatska dodijelit će nagradu za najbolju montažu, a. Kao i prethodnih godina, Institut dokumentarnog filma – IDF te Balkan Documentary Center, nagrađuju najboljeg režisera i najbolji regionalni film. Svi nagrađeni dobit će originalnu statuu kastavskog umjetnika Saše Jantoleka.

U petak, 27. kolovoza, prije samog proglašenja najboljih, publika će gledati dva dokumentarca nastala u produkciji suorganizatora Liburnia Film Festivala zagrebačke udruge Restart – „Letters to Nicholas“ (Dunja Ivezić) i „Više od 35“ (Timy Šarec). Festival će zatvoriti svjetska premijera filma „Enrico Marotti: Ovo je moj plov“ Relje Dušeka o svjetskom prvaku u windsurfingu iz Voloskog.

Ovogodišnji LFF-ov popratni program, osim već tradicionalnog qda-a s redateljima Pića s autorom (koja će se održavati u Cafe baru Eugenian od utorka do petka u 16:30), u razgovornom dijelu programa u petak, 27. kolovoza, u 17 sati u Vili Antonio donosi case study filma „Jedna od nas“ Đure Gavrana, koji će zbog svoje tematike biti uvod u tribinu „Kad nasilje živi doma“ što će se na istom mjestu održati u 18:15. Organizatori tribinu donose u suradnji s udrugom SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava čije će zaposlenice, koje svakodnevno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, razgovarati s Đurom Gavranom o njegovom rastućem problemu seksualnog nasilja u našem društvu.

Popratni filmski program, što će biti prikazan u popodnevnim satima s početkom u 18 sati u opatijskoj Vili Antonio, podijeljen je na program Regionale, Kinedok predstavlja te retorspektivu dokumenatrnih filmova Đure Gavrana. U ponedjeljak i utorak bit će prikazano 13 filmova autor(ic)a ili produkcijskim kuća iz Primorsko-goranske ili Istarske županije. U srijedu će se u Vili Antonio filmom „Povuci-potegni“ Nevena Hitreca predstaviti međunarodna alternativna mreža za distribucuju dokumentarnog filma Kinedok, dok će se u četvrtak publika dobiti pregled dokumentarnih filmova redatelja Đure Gavrana nastajale od 2010. do 2016. godine.

Ulaznice za program na maloj Ljetnoj pozornici mogu se kupiti putem sustava Mojekarte.hr. Cijena dnevne ulaznice je 15 kuna, a festivalske 30. Zbog epidemioloških mjera broj ulaznica je ograničen te organizatori pozivaju sve koji žele uživati u recentnim hrvatskim dokumentarcima u Opatiji da kupovinom ulaznice osiguraju svoje mjesto na projekcijama na vrijeme. Popratni program je besplatan za sve zainteresirane.

Raspored prikazivanja pronađite na službenoj stranici festivala.


Povezano