19. Human Rights Film Festival

19. Human Rights Film Festival, koji organiziraju Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK, održat će se od 5. do 12.12.2021. na nekoliko lokacija u Zagrebu.

Ovogodišnji program u velikom su broju obogatili naslovi novog srpskog filma autora i autorica koji se bave temama i poetikama koje promovira HRFF: ‘Muzej revolucije’ Srđana Keče, ujedno i film kojim se otvara festival, ‘Pejzaži otpora’ Marte Popivode, ‘Kelti’ Milice Tomović i mnogi drugi. Zanimljivost ovogodišnjeg HRFF-a jest poveznica koju dijeli nekolicina filmova, a to je element fantastike. Od ‘Elegije lovora’ Dušana Kasalice, preko ‘Male mame’ Céline Sciamma i ‘Memorije’ Apichatponga Weerasethakula do filmova japanskog redatelja Ryusukea Hamaguchija, provlače se bajkolika događanja koja u srazu s tzv. realnim svijetom kao da stoje za svu neobičnost naše trenutne globalne životne situacije.

U dokumentarnom programu 19. HRFF-a gledamo i ‘Povratak u Reims’ redatelja Jean-Gabriela Périota, slobodna adaptacija istoimene knjige Didiera Eribona iz 2009. koja portretira autorov povratak u rodni grad koji je napustio trideset godina ranije. Zagrebačka publika će imati priliku pogledati i dobitnika Srebrnog medvjeda te nagrade publike ovogodišnjeg Berlinalea, dokumentarni film ‘Gospodin Bachmann’ i njegov razred redateljice Marie Speth. U programu 19. HRFF-a je i jedan od najzapaženijih filmova 2020. godine, ‘Nikad rijetko ponekad uvijek’ redateljice Elize Hittman, nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, te glavnim nagradama festivala u Sundanceu i San Sebastianu.

Cjelokupan program pronađite na službenoj stranici.

Ulaz na sve projekcije festivala je slobodan, a sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od 12. studenog 2021. godine, od 16. studenog za posjet kinima Tuškanac i Kinoteka potrebno je predočenje važeće EU digitalne Covid potvrde ili drugi odgovarajući dokaz ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija.

FILMOVI:

★ Muzej revolucije, r. Srđan Keča
★ Pejzaži otpora, r. Marta Popivoda
★ Rampart, r. Marko Grba Singh
★ U potrazi za konjima, r. Stefan Pavlović
★ Gospodin Bachmann i njegov razred, r. Maria Speth
★ Rijeka teče, vijuga, briše, nadomješta, r. Shengze Zhu
★ Babin Jar. Kontekst, r. Sergei Loznica
★ Prozori, r. Damir Radić
★ Prava cijena online poslova, r. Shannon Walsh
★ Igra sjenki, r. Eefje Blankevoort & Els van Driel
★ Memoria, r. Apichatpong Weerasethakul
★ Drive My Car, r. Ryusuke Hamaguchi
★ Kolo sreće i fantazije, r. Ryusuke Hamaguchi
★ Mala mama, r. Celine Sciamma
★ Nikad rijetko ponekad uvijek, r. Eliza Hittman
★ Elegija lovora, r. Dušan Kasalica
★ Socijalna higijena, r. Denis Cote
★ Povratak u Reims, r. Jean Gabriel Periot
★ Kelti, r. Milica Tomović
★ Duga resa, r. Škart


Povezano