16. Festival tolerancije – filmske preporuke

Kćeri, 2022.

I ove godine, ljetnu festivalsku sezonu obogaćuje Festival tolerancije, koji će se održati od 30. lipnja do 3. srpnja na zagrebačkom Bundeku. Osim u amfiteatru na samom jezeru, posjetitelji će u filmovima uživati i u hladovini parka u koji se ove godine smjestila i posebna zabavna zona u kojoj danju chillamo, a navečer vas očekuje bogat stand-up i glazbeni program.

Bit će prikazano više od 40 filmova u 3 open air kina na Bundeku (selektorice filmskog programa su Snježana Tribuson i Boško Picula), a radi se o nagrađivanim filmovima koji aktualiziraju društveno odgovorne teme, obrađuju probleme manjinskih skupina, osoba s posebnim potrebama, problematiku zaštite okoliša, vršnjačko nasilje, holokaust, prihvat i integraciju izbjeglica kao prava žena te suočavanje s predrasudama.

Iz programa izdvajamo naše favorite:

To sam ja (dokumentarni, 2022.) r. Nicolò Bassetti

četvrtak, 30.6. / 20:00 / Kino ″Sve se mijenja″, Bundek

Nico ima 33 godine, Leo ima 30, Andrea 25 i Raff 23; dolaze iz različitih dijelova Italije. Svoju rodnu tranziciju započinju u različitim razdobljima života. Iz dana u dan hrabro se suočavaju sa svim preprekama strogo binarnog svijeta. Ostvariti ispunjen i dostojanstven život pitanje je opstanka. Moraju biti odlučni, beskrajno strpljivi i ne mogu se nadati da će proći kroz to iskustvo, a da ne vide smiješnu stranu cijele stvari.


Gabi, između 8 i 13 godina (obiteljski, 2021.) r. Engeli Broberg

subota, 2.7. / 17:00 / Kino ″Sve se mijenja″, Bundek

Gabi samo želi biti Gabi. Jednostavna želja, moglo bi se pomisliti, ali zapravo nije. Gabi se osjeća drugačijom. Kao otvorenoj osmogodišnjakinji, to joj nikada ranije nije stvaralo probleme. No, kako se obitelj preseli u maleni grad i pubertet se približava, stvari se počinju mijenjati. Tijekom 5 godina doslovno vidimo kako Gabi raste pred našim očima. Gabi bilježi rijetko dokumentirane predtinejdžerske godine. Ovo je priča o osobi koja se bori da nađe svoje mjesto u svijetu tijekom najtransformativnijeg razdoblja života. Riječ je o filmu koji pobija predrasude o rodu i normama, prikazuje potragu za identitetom i naglašava ljudsko pravo na pripadnost i na to da budemo to što jesmo.


Poziv za Jane (drama, 2022.) r. Phyllis Nagy

subota, 2.7. / 21:00 / Kino “Nema ali,” Bundek

Chicago, 1968. Dok su grad i nacija na rubu nasilnog političkog prevrata, domaćica Joy iz predgrađa vodi jednostavan život sa svojim mužem i kćeri. Kada Joy trudnoća dovede do stanja opasnog po život, prisiljena je otići u medicinsku ustanovu, gdje joj ne žele pomoći. Potraga za rješenjem za nemoguću situaciju vodi je do tajne organizacije žena koje Joy pružaju sigurniju alternativu – i pritom joj mijenjaju život. Impresivna glumačka postava, koju predvode Elizabeth Banks i Sigourney Weaver, omogućila je scenaristici filma Carol Phyllis Nagy da preuzme uzde kao redateljica i ispripovjeda zadivljujuću priču, djelomično utemeljenu na istinitim događajima oko Jane Collective, organizacije koja je svojom mobilizacijom omogućila tisuće pobačaja tijekom četverogodišnjeg razdoblja. Poziv za Jane postavlja hitna pitanja o sustavnim preprekama, stalno promjenjivoj prirodi politike i borbi žena da zadrže kontrolu nad svojim tijelima.


Ljubavna vatra (dokumentarni, 2022.) r. Sara Dosa

subota, 2.7. / 22:15 / Amfiteatar Bundek

Neustrašivi francuski znanstvenici Katia i Maurice Krafft posvetili su svoje živote otkrivanju misterija vulkana, jureći vatru diljem svijeta, i pritom snimili neke od najspektakularnijih slika tla ikada zabilježenih. Ispričana kroz leće ovoga magnetskog para, Ljubavna vatra vizualna je romansa koja se odvija u intimnim i nevjerojatnim razmjerima, istražujući kako je strast ljubavnog para omogućila pionirska istraživanja 1970-ih i 80-ih godina koja su pomogla spasiti živote, ali naposljetku okončala njihove vlastite. U režiji Sare Dose i uz pripovijedanje Mirande July, ovaj lirski arhivski kolaž probire materijale iz stotina sati rijetkih i nikad prije viđenih snimaka i fotografija koje su snimili Krafftovi, kanalizirajući humor, privrženost i nezasitnu znatiželju kao sastavni dio njihova partnerstva. Krafftovi su iza sebe ostavili naslijeđe koje je zauvijek obogatilo naše razumijevanje prirodnog svijeta.


Još sam ovdje (povijesni, 2021.) r. Jordy Sank

nedjelja, 3.7. / 18:30 / Kino ″Sve se mijenja″, Bundek

Još sam ovdje dokumentarni je film koji slavi izvanrednu Ellu Blumenthal. Na proslavi svoga 98. rođendana, Ella se otvara bliskim prijateljima i obitelji o preživljavanju tijekom holokausta, na način na koji to nikada prije nije činila. Njezina sjećanja, prikazana kroz dinamičnu 2D animaciju, uključuju priče o tri koncentracijska logora i o tome kako je za dlaku izbjegla smrt u plinskoj komori. Animacija je suprotstavljena današnjim snimkama Elle, koja izvodi svoje tjedne duhovne rituale, aktivna je u bazenu i šeće šetnicom u Cape Townu. Ona nije prosječna baka, njezina živahna osobnost i pozitivan pogled na život uistinu nadahnjuju. Ovaj film univerzalna je poruka otpornosti – jer Ella je oličenje volje za životom.


Kćeri (glazbeni, 2022.) r. Isabel Castro

nedjelja, 3.7. / 20:30 / Kino ″Sve se mijenja″, Bundek

Doris Muñoz i Jacks Haupt dvije su kćeri nedokumentiranih doseljenika iz Meksika, koje svoje karijere usmjeravaju na glazbenu industriju. Nastojeći uzdržavati obitelji dok napreduju u karijeri, Doris i Jacks povezuju se zbog uvijek prisutne krivnje što su prve članice svojih obitelji koje su rođene u Americi, a tu su i financijski rizici povezani s ostvarivanjem njihovih snova. Na njima je dodatni pritisak jer njihov potencijalni uspjeh otvara vrata reguliranja statusa njihovih bližnjih i ponovnog okupljanja s rodbinom. Intimni debitantski film redateljice Isabel Castro gradi eteričnu viziju i posvećen je kćerima koje se bore za svoje obitelji, snove i sebe same.


Cjelokupni program 16. Festivala tolerancije pronađite na službenoj stranici.


Povezano