13. Festival tolerancije

Više od 70 filmova, tradicionalna Edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, književna predstavljanja i dva koncerta – održano je u sedam festivalskih dana od 7. do 13. travnja 2019. u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac i na javnim prostorima Zagreba.

Festival tolerancije tijekom svih trinaest godina održavanja svojim programima potiče publiku na promišljanje i stvaranje tolerantnijega društva, trudeći se otvoriti dijalog sa suprotstavljenim stranama i doprinijeti razvoju društveno zdravijega okruženja.

Uz više od 60 filmova koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti, ovogodišnji festival pokrenuo je i program Masterclass tolerancije gdje su nakon projekcije najpoznatiji hrvatski filmski autori oktrili sve faze i tajne kreativnog procesa nastanka njihovih filmova te na taj način ostaviti važan filmski dokument našeg vremena i prostora.

Programom je dominiralo nekoliko filmova kojima je u fokusu aktualna borba za prava žena. Film Vječna zima istinita je priča o ženi koja nakon sovjetske okupacije Mađarske doživi neočekivanu romansu u sovjetskom radnom logoru. Redatelj Attila Szászna građen je za najbolju režiju na festivalu u Montrealu. U filmu Preodgoj Cameron Post, ovjenčanom nagradom žirija na Sundance Festivalu, pratimo priču djevojke zatečene u seksualnom odnosu s drugom djevojkom zbog čega biva upućena na tretman preodgoja homoseksualaca. Problemom ženske seksualnosti bavi se izniman dokumentarac #Ženski užitak koji prikazuje borbu pet žena za uravnoteženi odnos među spolovima, između ostalog i kroz ovih dana aktualiziran slučaj silovanja časnih sestara.

Priču o snažnoj ženi donosi i slovenski film Izbrisana, nastao prema slučaju oduzimanja prava državljana neslovenskog porijekla iz 90-ih. Judita Franković glumi “izbrisanu”koja je prisiljena boriti se za svoje dijete, a za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na Festivalu slovenskog filma.

Trinaesto izdanje Festivala tolerancije ponudilo je i intrigantnu fotografsku izložbu Oni/They nastalu posve u produkciji Festivala, koju čine portreti cijenjenih hrvatskih fotografa Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca. Izložba će biti otvorena na atraktivnim lokacijama u javnom prostoru diljem Zagreba.

Više informacija pronađite na festivalskoj web stranici.


Povezano