1. izdanje Art festivala Disclosure

Prvo izdanje umjetničkog festivala Disclosure održat će se od 20. do 22. kolovoza u prostoru Pogona Jedinstvo. Festival u organizaciji Udruge ProjektOr publici će kroz trodnevni program predstaviti mlade umjetnike/ce kroz žiriranu grupnu izložbu, razgovore s umjetnicima, radionice, panel diskusije, audiovizualnu izvedbu i popratni glazbeni program.

Prvo izdanje festivala bavi se temom prostora koja je ne samo aktualna tema u društvu, već i zanimljivo polazište za istraživanje. Polazeći od intimnog, duhovnog, religioznog, privatnog do javnog, digitalnog i radnog, istražuje se prostor koji postoji u svakoj sferi našega života. Tema prostora provlači se kroz žiriranu izložbu desetero mladih umjetnika, umjetničke razgovore, panel diskusiju, likovne i tehničke radionice te popratni glazbeni program.

Izložba

Izložbeni program počinje 20. kolovoza u 19 sati, a na njemu sudjeluje deset umjetnika/ca: Tamara Bilankov, Teuta Gatolin, Tomislav Hršak, Kristina Marić, Ivana Pašut, Ana Petrović, Petar Popijač, Tanja Škrgatić, Rina Vukobratić i Lucija Žuti.   

Diskurzivni program

Potencijali prostora – panel rasprava / SUB 19h

Sudjeluju Marija Kamber (Garaža Kamba, LAB852, Zagreb) i Kristina Tešija (Culture Hub Croatia, Split), koje će pričati o svom dosadašnjem radu na projektima vezanim za napuštene prostore, prenamjenu turističkih objekata u umjetničke hubove, prostoru za rade i kulturnu djelatnost, o nultim prostorima kao i općenitom potencijalu neiskorištenih prostora u Zagrebu i Splitu.

Transformacije prostora – artist talk / NED 17:30h

Umjetnice Mia Maraković i Anđela Zanki u razgovoru s Helenom Rubčić raspravljat će o prostoru za stvaranje tijekom pandemijske krize, preobrazbi osobnog u umjetnički prostor, o „novom normalnom“ i kako ono utječe na sve nas, što nam donosi zatvaranje i može li rezultirati rađanjem novih djela.

Iskušavanja prostora, artist talk / NED 19h

Kustosica Petra Galović će voditi razgovor s umjetnicima izlagačima o njihovim radovima kroz prizmu teme promjene poimanja prostora, njegovoj fludinosti, o proteklom turbulentnom razdoblju te o odnosu tih mijena na umjetničko stvaranje, življenje i funkcioniranje.

Popratni glazbeni program

Večeri su popraćene glazbenim izvedbama i DJ programom u klubu Močvara. U petak, 20. kolovoza, s početkom u 21:30, radio i DJ kolektiv Illes Balears uveselit će nas dobrim vibracijama i opuštenom glazbom. U subotu, 21. kolovoza u 20 sati nastupa Zea, eklektični strange edge bend iz Nizozemske. Zatvaramo program u petak, 22. kolovoza u 20: 30 sati poetičnom izvedbom Martina Ladike i Lea Hrsa.

Festival će se održati u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama.

Ulaz je besplatan!


Povezano