Via Negativa: Goli život

Nage ženske figure traže svoj prostor među publikom, na pozornici, uz zidove prostora. Izvedbom dominira sjeckanje povrća; performerice grataju mrkve, tikvice i krastavce u seksualno sugestibilnim pozama, predstavljajući ženu kao kućanicu i seksualni objekt u istom činu. Istovremeno, fragmenti njihove struje svijesti razvijaju se u zvučnoj kulisi.

Goli život poziva nas da promislimo što znači biti živuća vrsta u živom svijetu, posjedovati tijelo, uvjete egzistencije, mogućnosti života? Ideologija nije odgovor. Život je izvan granica toga. Kroz poetski jezik, ‘Goli život’ vizualizira intimnost živuće prisutnosti ljudskog tijela i dinamika između njegovog fizičkog, mentalnog i emotivnog postojanja. 

Nakon svake izvedbe, autorice zapisuju svoju struju misli koje su se pojavile tijekom prizora gratanja povrća. Dosadašnje misli zabilježene su u ‘Golim monolozima’.

Projekt je idejno zamišljen na osnovu participacije Via Negative na laboratoriju za suvremenu izvedbenu umjetnost – VN Lab 2019.

Ulaz na izvedbu je slobodan, uz prethodnu najavu putem maila festival@voxfeminae.net.


Ideja i koncept: Olja Grubić
Izvode: Olja Grubić, Anita Wach, Kristina Aleksova, Sara Horžen, Lana Zdravković, Nina Goropečnik
Glazba: Eduardo Raon; uz fragmente Gustav Mahler: Das Lied Von Der Were – Der Abschied iC. P. E. Bach: Solfeggietto
Vizualni identitet: Olja Grubić
Umjetnička direkcija: Bojan Jablanovec
Producentica: Špela Trošt
Odnosi s javnošću: Sara Horžen


Via Negativa stvara u otvorenom kreativnom polju, povezujući umjetnike/ce koji/e balansiraju na rubu raznolikih izvedbenih praksi, prelaze vlastita ograničenja te ih integriraju u područje neočekivanih, neistraženih i nekonvencionalnih izvedbenih strategija.

VN platforma osnovana je s ciljem istraživanja, razvoja i produkcije suvremenih izvedbenih umjetnosti. Fokusirane/i su na razvoj i istraživanje različitih izvedbenih strategija, s naglaskom na etiku i životnost izvedbenih praksi, procedura i žanrova. Uz produkciju, redovito organiziraju radionice koje se svake godine održavaju u Ljubljani u formi VN Laba. Via Negativa je osnovana 2002. te djeluje pod umjetničkom direkcijom kazališnog redatelja Bojana Jablanoveca.

Područje kreativnosti svode na osnovne scenske elemente (via negativa) te ga fokusiraju na vezu između izvedbenog umjetnika/ce i gledatelja/ice, i onoga što je stvarno u tom odnosu. Ovu vezu doživljavaju kao kompleksnu struju stavova, očekivanja, prosudbi, zaključaka, stereotipa, predrasuda, tolerancije i netolerancije, znanja i manjka istog, koji okidaju različite emotivne, racionalne i iracionalne odgovore.


Povezano