Filmski program u Kinu Europa u utorak, 25. svibnja

Independent Miss Craigie / Neovisna gospođica Craigie

r: Lizzie Thynne

UK / 2020. / igrani film / 93’

Stari kovčeg u kući redateljice Jill Craigie pronađen je godinama nakon njene smrti. Sadržaji kovčega otvaraju sjećanja na izniman život i ljubav ove snažne, karizmatične žene. Radeći izvan britanskog dokumentarnog pokreta u 1940-ima i ranim 1950-ima, Craigie (1911. – 1999.) je bila jedna od prvih redateljica u Velikoj Britaniji. Njeni filmovi, poput To be Woman (1951.) koji govori o jednakim plaćama, i Out of Chaos (1944.), koji govori o modernoj umjetnosti, dotiču se novih tema za kinematografiju kroz jedinstven spoj drame, polemike, a često i humora.

Lizzie Thynne

Lizzie Thynne je redateljica, scenaristica i spisateljica. Njeni dokumentarci često prikazuju život umjetnica. Istražuje inovativne i izazovne načine prikazivanja prošlosti koji ističu njihovu važnost za sadašnjost. Njene metode uključuju dramu, ples i kreativnu primjenu arhiva. Radi s brojnim talentiranim suradnicima/ama te također snima i montira vlastite filmove.

Magnetic Harvest / Magnetična žetva

r: Marine Leveel

Francuska / 2019. / igrani film / 23’

Izbliza, čini se da se Mickaël kreće u nebuli požuda: da pronađe svoju izgubljenu svinju, stekne certifikat za organsku poljoprivredu, prestane biti usamljen u pustinji repice. Ali izdaleka, Mickaël se više čini kao magnet kojeg privlači Paul.

Marine Leveel

Marine Leveel prvo studira umjetnost, a potom upisuje filmsku školu u Toulouseu. Nakon studiranja, surađuje na profesionalnim snimanjima, ali se danas fokusira na vlastite projekte. Od stripova do filmova, njen se radi vrti oko tema prirodnog pejzaža. Marine istražuje intimnost i neizmjernost. Magnetic Harvest je prvi kratkometražni film u njezinoj režiji. 

Nagrade:

  • Palm Springs Shortfest: Future Filmmaker nagrada
  • Clermont Ferrand Film Festival 2019: Posebno priznanje žirija

Eggshells / Ljuske jajeta

r. Slava Doytcheva

Bugarska / 2020. / igrani film / 15′

Na Uskrs, nakon što je njezina djevojka radije izabrala svoju obitelj nego nju, Nevena odluči obojati dva jaja i zaputiti se u avanturu upoznavanja vlastitog otuđenog oca.

Slava Doytcheva

Slava Doytcheva rođena je u Sofiji 1988., a filmsko je putovanje započela kao tinejdžerska glumica s hvaljenim igrama u bugarskim igranim filmovima. Ubrzo nakon toga, magistrirala je filmsku umjetnost na Londonskoj filmskoj školi i odmah započela kreirati vlastite filmske priče. Slavino djelo intimno je traženje izgubljene duhovnosti i prekida obiteljskih veza, koje nas navigira kroz raskršča queer života u Bugarskoj. Njezina posljedna tri kratkometražna naslova primila su brojne nagrade te su prikazana na preko 60 festivala kao što su Sarajevo, Uppsala, Cottbus, Tallinn, Glasgow i Riga.

Nagrade

  • Film Festival Cottbus – Nagrada za najbolju režiju
  • Golden Rose National Film Festival: Posebno priznanje žirija (2020, Nacionalna premijera)

My Gypsy Road / Moje romsko putovanje

r: Vilma Kartalska

Bugarska / 2020. / dokumentarni film / 28’

Inspirativna priča o krivudavom putu prve romske glumice u Bugarskoj koja je službeno diplomirala na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost. Od svakodnevnih životnih izazova do žrtvovanja u ime kazališta i povjerenja u veliki romski cilj – obrazovanja za geto. Nataliya Tsekova – ŽENA, GLUMICA, OSOBA. 

Vilma Kartalska

Vilma Kartalska diplomirala je modni dizajn 1997. godine. 2000. je diplomirala glumu na Theatre College “Luben Groys”, a 2020. je diplomirala filmsku i TV režiju na NBU. Od 2012. radi kao režiserka, producentica i scenaristkinja na brojnim kratkim filmovima. Njeni prvi projekti su osvojili brojne međunarodne nagrade. 2015. osnovala je produkcijsku kuću Raiza Vilm Productions.

Nagrade:

  • International Short Film festival FROM Returnees 2020: Grand Prize
  • Halicarnassus Film Festival 2020: Najbolji dokumentarni film
  • Europe Asia Festival of Cinema 2020: Europe Asia Christal Award: Najbolji europski kratki film
  • Druk International Film Festival 2020: Najbolji ženski film
  • Eastern Europe International Movie Awards 2020: Gold Award za najbolji dokumentarni film

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano