Filmski program u Kinu Europa u nedjelju, 30. svibnja

Fall Back Down / Pad

r: Sara Beth (SB) Edwards

Kanada / 2020. / igrani film / 104’

Bivši aktivist u depresiji prihvaća posao u tvornici u kojoj sa svojim kolegama nabasa na mračno otkriće.

Sara Beth (SB) Edwards

Sara Beth (SB) Edwards ima dualno državljanstvo Novog Zelanda i Kanade, a živi na relaciji Vancouver – Los Angeles. Tečno govori francuski. Diplomirala je umjetnost te je provela posljednje desetljeće stvarajući scenarije za obespravljene i radeći u odjelu za umjetnost na brojnim filmovima i televizijskim serijama. Radila je na scenariju za Netflixovu seriju Travelers. Prije toga, radila je na scenariju za The Reckoner, nadnaravnu tinejdžersku seriju koju su producirali Buffalo Gal Pictures i Animiki See Digital, a prikazivala se na Aboriginal Peoples Television Network.

Nagrade:

  • Lonely Wolf: London International Film Festival 2020: Nominacije za najbolju komediju, najbolji queer film, najbolji originalni soundtrack i iznimno postignuće u kostimografiji

Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves / Toomas ispod doline divljih vukova

r: Chintis Lundgren

Hrvatska / 2020. / animirani film / 18’

Nakon otkaza na dobro plaćenom inženjerskom poslu, mladi zgodni vuk Toomas, je prisiljen raditi kao žigolo kako bi bio u mogućnosti uzdržavati svoju obitelj. Svoju novu karijeru skriva od svoje trudne žene Viivi. Viivi također ima tajnu: potajno pohađa seminar o osnaživanju žena koji uključuje muške robove. Kada Toomas dobije ulogu u sexploitation filmu, čuvanje tajne o svojoj novoj profesiji postaje sve teže. 

Chintis Lundgren

Chintis Lundgren je animatorica iz Estonije koja trenutno živi u Hrvatskoj. Lundgren je samouka, a njen opus uključuje asortiman šašavih glazbenih spotova i kratkih filmova, koje odlikuje blago apsurdni ton uz distinktivne antropomorfne likove. 2011., Lundgren je osnovala vlastiti studio za animaciju Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, a kasnije je bila suosnivačica studija Adriatic Animation iz Hrvatske. Njeni filmovi (uključujući nagrađivane Manivald i Life with Herman H. Rott), prikazani su na brojnim međunarodnim festivalima kao što su Sundance, Annecy, Animafest Zagreb, Hiroshima, i Ottawa.

Nagrade:

  • Quebec City International Film Festival 2020: Najbolji kratki film
  • Anima – Brussels Animation Film Festival 2020: Grand Prize 
  • Zagreb World Festival of Animated Films 2020: Grand Prize

Asmahan the Diva / Diva Asmahan

r: Chloé Mazlo

Francuska / 2019. / animirani film / 6’

Život Ashaman, dive i druzijske princeze, je bio kratak, ali kakav! Brakovi, slava, špijunaža, ljubavnici, alkohol, poker, samoubojstva, ubojstva, skandali… Ova orijentalna Marilyn je obilježila zlatno doba egipatskih glazbenih komedija. Danas, njen glas još uvijek odjekuje svugdje na Bliskom Istoku, a njena misteriozna smrt u vodama rijeke Nil još uvijek potpiruje nevjerojatne glasine…

Chloé Mazlo

Chloé Mazlo je redateljica i vizualna umjetnica koja živi u Parizu. Nakon studija grafičkog dizajna na Higher School of Decorative Arts u Strasbourgu, specijalizirala se za izradu animiranih filmova koji kombiniraju razne tehnike. Njeni kratki filmovi su bili dio selekcije brojnih francuskih i međunarodnih festivala te su bili prikazani na televiziji (France 2, Canal+) i osvojili nekoliko nagrada. Njen kratki film Les Petits Cailloux osvojio je Cezara za kratki animirani film. Chloé Mazlo trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu i razvija svoje crtačke vještine. 

Carrousel / Ringišpil

r: Jasmine Elsen

Belgija / 2020. / animirani film / 10’

Ross živi sa svojim puževima u parku, baš poput malog, veoma organiziranog sistema ili malenog mikrokozmosa. Jedinu prijetnju predstavljaju ptice koje vole jesti puževe. To jest, do dolaska dvoje pridošlica. Dok se oni zaljubljuju, Ross se osjeća napadnuto. Povlači se u sebe i postaje agresivna kako bi zaštitila svoj način života, do te mjere da povrjeđuje druge. Ovo je film o dehumanizaciji.

Jasmine Elsen

Jasmine Elsen (1991, Belgija) diplomirala je na RITCS u Bruxellesu s kratkim animiranim filmom Kastaars (2016.), s kojim je osvojila VAF Wildcard na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Leuvenu, posebno priznanje na Festivalu animiranog filma u Stuttgartu te Ensor za najbolji flamanski kratki animirani film na Filmskom festivalu u Ostendu. Tijekom svoje Erasmus godine na VSMU u Bratislavi je napravila kratki animirani film Half Babka (2014.) za koji je osvojila Special Distinction Prize na PISAF festivalu i nagradu za najbolji slovački film na Anca festivalu. Nakon fakulteta, Jasmine je radila kao animatorica u brojnim animacijskim studijima. Nedavno je dovršila svoj kratki animirani film Carrousel u produkciji Animal Tank (Belgija) i BFilm (Češka). 

Blue Fear / Plavi strah

r: Marie Jacotey, Lola Halifa-Legrand

Francuska / 2020. / animirani film / 10’

Par na putevima Provanse. Nils po prvi put vozi Floru svojim roditeljima kada ih odjednom netko dočeka iz zasjede. Dok ona biva zatočena, on bježi. Tijekom noći u borovoj šumi, ona se mora suočiti sa svojim sumnjama. 

Marie Jacotey

Marie Jacotey (Pariz, 1988.) je londonska umjetnica s magisterijem iz izrade grafika s Royal College of Art u Londonu. Također je stekla DNSAD s École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs u Parizu. Jacotey inspiraciju crpi iz zajedničkih okupljanja, ekspresije emocija u njihovim brojnim i raznolikim interakcijama te konteksta i detalja u kojima se isti odvijaju – arhitekture, pejzaža ili mjesta; odabiranje tapeta, namještaja, odjeće i daljnje pomno promatranje detalja poput uzoraka, patine, teksture itd. 

Polka Dot Boy / Točkasti dječak

r: Sarina Nihei

Francuska / 2020. / animirani film / 7’

Dječak pati od točkaste bolesti na svojim rukama otkad zna za sebe. Dolazeći u susret s neobičnim zgodama, otkriva skrivenu poveznicu između svoje bolesti i religijske skupine.

Sarina Nihei

Sarina Nihei japanska je redateljica i ilustratorica koja trenutno živi u Viborgu u Danskoj. Specijalizirala se za tradicionalnu animaciju te voli stvarati nadnaravne priče. Preuzeta strašću za estonskom animacijom, dok je studirala grafički dizajn u Tokiju, odlučila se početi i sama baviti animacijom. Diplomirala je na Royal College of Art u Londonu. Njen diplomski film, Small People With Hats, osvojio je mnogobrojne nagrade na festivalima širom svijeta, uključujući Ottawa, Holland Animation Film Festival, i The British Animation Awards.

Nagrade:

  • Bit Bang Fest 2020: Najbolji međunarodni kratki film
  • Sweaty Eyeballs Animation Festival 2020: Silver Eyeball nagrada
  • BIAF 2020: Posebna nagrada

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano