Filmski program u Kinu Europa u četvrtak, 27. svibnja

Rock Sugar / Lizalica

r: Angela How

Australija / 2020. / igrani film / 80’

Unatoč svojim najvećim naporima da se zauzme za sebe, 12-godišnju Charlotte i dalje terorizira nasilnica Brenda. Kada je Brenda jednu večer napadne u parku, Charlotte joj uzvrati, oborivši je na pod. Nasilnica pada, udara glavom i ostane ležati potpuno nepomična. Charlotte se najednom ulazi u kriznom stanju – mora sakriti tijelo ili se suočiti s posljedicama svojih djela.

Angela How

Angela How je diplomirala režiju na UCLA School of Theatre, Film, and Television. Njeni su filmovi prikazani na brojnim festivalima. Angela je dio odrastanja provela u Singapuru i Australiji, a od tada je živjela i radila u brojnim državama, uključujući Los Angeles u SAD-u. U Los Angelesu je nekoliko godina skupljala vrijedno iskustvo i znanje radeći na brojnim i raznolikim filmskim produkcijama i post-produkcijama. Nedavno je dovršila svoj debitantski film Rock Sugar, psihološki triler o međuvršnjačkom nasilju. Također će režirati Blind Love (producent Tsu Shan Chambers), azijsko-australski romantični film o majci radnici koja je prisiljena suočiti se s bivšim ljubavnikom kako bi spasila vid svog jedinog djeteta.

Duet / Dvoboj

r: Mika Orr

SAD / 2020. / igrani film / 21’

Duel je priča o sudbonosnom danu 8-godišnjih djevojčica May i Shadmit, koje se baš i ne vole, ali spoznaju da su njihovi životi postali čudnovato zauvijek isprepleteni. 

Mika Orr

Mika Orr je započela svoju redateljsku karijeru kada je imala 15 godina. Bila je glavna kinematografkinja za filmsku sekciju Izraelskih Zračnih Snaga te je bila dokumentarna snimateljica za kratki dokumentarac redateljskog debija oskarovke Natalie Portman. Također je bila snimateljica na filmu oskarovca Alexandera Dinelarisa. U svibnju 2017. stekla je magisterij na School of Visual Arts u New Yorku. 2008. godine je osnovala vlastitu produkcijsku kuću, Mikooka Productions, i režirala stotine marketinških videa, reklama i dokumentaraca za klijente kao što su Google, Coca Cola, Spin Master, Yad Vashem, Europska Unija, The Israel Museum i općinu Tel Aviv.

Birdland / Zemlja ptica

r: Ashgan El-Hamus

Nizozemska / 2020. / igrani film / 15’

Intimna priča o mladoj majci Joy i njenoj kćeri Skye koje žive u prikolici na rubu grada. Joyin lagodan roditeljski stil biva testiran kad Skye pokuša biti jednako zrela kao i njezina majka. 

Ashgan El-Hamus

Nakon što je završila scenaristiku, u Bruxellesu je stekla magisterij iz režije na LUCA School of Arts. Istovremeno je pisala scenarij za nizozemsku verziju hit norveške tinejdžerske serije Skam. S vremenom je morala odustati od nečeg. Stoga je nakon godine dana napustila Bruxelles, vratila se u Nizozemsku i potom napisala drugu sezonu serije Skam. U tom trenutku je odlučila da bi bilo dosta i da će slijediti svoj filmaški poziv, što se pokazala kao ispravna odluka kada je dobila sredstva za snimanje od Netherlands Film Fund.

Under the Skin / Ispod kože

r: Emma Branderhorst

Nizozemska / 2019. / igrani film / 20’

Keesje je strastvena sinkronizirana plivačica, a veliko natjecanje je sve bliže. Međutim, kad tijekom finalne probe izbije svađa među djevojkama, sve se mijenja.

Emma Branderhorst

Emma Branderhorst je 2019. diplomirala na filmskoj školi Sveučilišta za umjetnost u Utrechtu. Odradila je brojna stažiranja kao asistentica redatelja na većim nizozemskim filmskim produkcijama. Emma je entuzijastična, puna strasti te se bori za priču koja joj je blizu srcu. Emma je progresivna feministkinja. Fasciniraju je teme mladosti i odgoja iz feminističke perspektive. Njen stil je sferičan i realističan. Osim filmova i reklama, Emma posljednjih 5 godina radi kao casting menadžerka.

Nagrade:

  • Nederlands Filmfestival 2019: Wildcard nagrada
  • Cinekid Filmfestival 2020: Najbolji kratki film
  • Calcutta int. short film festival 2020: Najbolja montaža
  • Cinema in Sneakers 2020: Najbolji film

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano