Filmski program u Kinu Europa, 29. svibnja

Snaeland

r: Lise Raven

SAD / 2019. / igrani film / 75’

Radnja ovog neo-noir, sporoizgarajućeg filma odvija se u Islandu i Berlinu te se fokusira na osramoćenog novinara i priču koja bi mogla oživjeti njegovu karijeru; je li žena lokalca uistinu zloglasna dadilja koja se navodno ubila nakon što je optužena za ubojstvo djeteta?

Lise Raven

Lise Raven je američko-europska redateljica. Osnivačica je Slamdance filmskog festivala, a  njen se debitantski igrani film Low prikazivao diljem svijeta. Raven je 2000. osvojila stipendiju za umjetničku rezidenciju u sklopu prestižnog DAAD Berliner Künstlerprogramm i preselila se u Berlin. 2003. je odabrana za Berlinale Talents. Ravenin film Snipe iz 2004. godine je izabran za MOONSTONE Directing Lab i zaprimio financijska sredstva od The Irish Film Board. Njen film Stride (2007) govori o vojnikinji koja se vraća kući u svoje usko povezano susjedstvo u Philadelphiji. Raven je 2014. napisala, producirala i režirala nagrađivani film Kinderwald. Njen najnoviji film Snaeland je sniman na Islandu i u Berlinu ljeta 2018. Raven je članica EWA-e, Primetimeai Film Fatales.

Nagrade:

  • Festival of European films in Paris 2020: nominacija za Prix Sauvage

Stolen Fish / Ukradena riba

r. Gosia Juszczak

UK / 2020. / dokumentarni film / 30′

U najmanjoj državi kontinentalne Afrike, Gambiji, kineske korporacije pretvaraju ribu u prah i izvoze je u Europu i Kinu kako bi prehranili životinje u industrijskom uzgoju. Kao rezultat toga, stanovnici Gambije ostaju bez svog primarnog izvora proteina, a pretjerano ribolovstvo iscrpljuje morske ekosustave. Film prati Aboua, Mariama i Paula, troje Gambijaca koji međusobno dijele intimne priče svakodnevnih borbi, bijesa, nade i čežnje za njihovim voljenima usred teških migracijskih ruta. 

Gosia Juszczak

Gosia Juszczak je poljska redateljica dokumentarnih filmova koja živi u Madridu. Završila je “DOK PRO” smjer za režiju dokumentarnih filmova na Andrzej Wajda Film School u Varšavi. U svojem dokumentarnom opusu, Gosia se fokusira na probleme društvene važnosti, migracija i granica. Njen je kratki dokumentarac Videonotes: Ethnoligue, koji prikazuje multikulturalnu amatersku nogometnu ligu, bio nominiran za nagradu Off Discovery of the Year poljskog filmskog portala Stopklatka. Stolen Fish je njen prvi srednjemetražni dokumentarni film.

Nagrade:

  • Afrykamera Film Festival 2020: posebno priznanje
  • Sheffield Doc/Fest 2020: 10 Most Radical Films by VICE Magazine, Top

10 Shorts by Documentary Weekly

Gold and Snowflakes / Zlato i pahulje

r. Ronak Naderi

Švedska / 2020. / dokumentarni film / 11′

Priča o migraciji. Razvoj od djetinjstva do odrasle dobi. Prihvatiti ono što je predodređeno i biti dio nečeg većeg ili ići svojim putem. Što nas oblikuje? Što je naša suština/DNA i koji su utjecaji iz naših okruženja? Što nam je najvrjednije? Trebamo li iskusiti gubitak kako bismo znali cijeniti stvari i ljude? Što je Dar?

Ronak Naderi

Ronak Naderi rođena je 1980. u iranskom gradu Kermanshahu. Odrasla je u Uppsali u Švedskoj. Živi u Haugesundu u Norveškoj. Ronak posjeduje magisterij iz inženjerske fizike te je radila u energetskom sektoru 8 godina prije nego što se u potpunosti prebacila na umjetnost i film 2016. godine. U kreativnom polju ima znanje francuskog, povijesti umjetnosti, filozofije, dokumentarnog filma i slobodne umjetnosti. Gold and Snowflakes je njen prvi kratkometražni film. Danas većinom radi na feminističkim i antirasističkim scenarijima i filmovima.

Bab Sebta

r: Randa Maroufi

Francuska, Maroko / 2019. / igrani film / 19’

Bab Sebta sastoji se od serije rekonstruiranih situacija temeljenih na opažanjima koja su nastala na granici Ceute, španjolske enklave na marokanskom tlu, koja je poprište za krijumčarenje industrijske robe, prodane po sniženim cijenama. Svakog dana, tisuće ljudi tamo rade.

Randa Maroufi (HR)

Randa Maroufi rođena je 1987. u Casablanci u Markou. Diplomirala je umjetnost na marokanskom sveučilištu Tetouan te francuskim sveučilištima Angers i Le Fresnoy. Rada Maroufi pripada generaciji koja je odrasla u eri kojom su dominirale slike. Sakuplja ih, kako s entuzijazmom, tako i sa sumnjem, te neprestano propituje njihovu istinitost. Svoju dvosmislenu fikciju preferira staviti u službu stvarnosti, a polje njenog eksperimentiranja obuhvaća zauzimanje javnog prostora i rodna pitanja, kod kojih ističe njihove temeljne mehanizme. Trenutno živi i radi u Parizu.

Nagrade:

  • Nova Frontier FF: Najbolji kratki eksperimentalni film
  • International Short Film Week Regensburg: Nagrada žirija
  • Tampere Film Festival: Grand Prix
  • Winterthur International Film Festival: Grand Prix
  • Black Canvas Contemporary Film Festival: Posebno priznanje

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano