Filmski program u Kinu Europa u srijedu, 26. svibnja

Through Ernesto’s Eyes / Kroz Ernestove oči

r: Ana Luiza Azevedo

Brazil / 2019. / igrani film / 123’

Ernesto, 78-godišnji urugvajski fotograf koji živi u Brazilu, suočava se s ograničenjima starije dobi, poput usamljenosti i sljepoće koja je uznapredovala, za koja misli da ih može prekriti. Kada Ernesto postane udovac, shvaća mnogobrojne poante starenja; ispunjava tišinu zvukom ploča, zove svog sina koji živi negdje daleko, odlazi u banku kako bi podigao penziju, posjećuje svog susjeda Javiera i iččekuje novo pismo od Lucíe. Međutim, u njegov život ulijeće Bia, nemarna čuvarica pasa koja pritom unosi nemir u njegovu metodičku svakodnevicu. Uz sve, Ernesto shvaća da starenje može biti “pomlađeno” uz pomoć intenzivnog društva djevojke koja nema niti 30 godina. I da su život i ljubav mogući čak i za one koji se približavaju osamdesetoj.

Ana Luiza Azevedo

Ana Luiza Azevedo rođena je 1959. godine u brazilskom gradu Porto Alegre. Diplomirala je umjetnost na Sveučilištu UFRGS u Brazilu. Osnivačica je produkcijske kuće Casa de Cinema de Porto Alegre. Ana Luiza je redateljica i scenaristica te radi na filmovima i serijama od 1984. Neki od njenih glavnih radova su: Barbosa, Ventre Livre, Três Minutos, Antes Que O Mundo Acabe , Doce De Mãe, Quem É Primavera Das Neves i Aos Olhos De Ernesto (“Through Ernesto’s Eyes”).

Nagrade:

  • São Paulo International Film Festival 2019: Najbolji brazilski film – nagrada žirija
  • Festival Internacional De Cine De Punta Del Este 2020: Nagrada publike za najbolji film i najboljeg glumca

The Ashes / Pepeo

r: Anastasia Anagnostopoulou

Grčka / 2020. / igrani film / 21’

Marina, mlada žena, izgubi majku i cijeli njen svijet skupa s njom. Nakon kremacije, dok se pokušava natjerati da pusti majčin pepeo iz ruku, preljubnički par, njen poslodavac i još jedan čovjek orbitiraju oko nje poput satelita.

Anastasia Anagnostopoulou

Anastasia je rođena u Ateni 1990. godine. 2012. je započela studij režije na Lykourgou Stavrakou School of Cinema and TV. Sudjelovala je u kazališnim predstavama kao glumica te je režirala nekoliko kratkih filmova. Njen kratki film The Cat  2016. je prikazan na brojnim festivalima u Grčkoj i svijetu (39th Drama Short Film Festival,36th VGIK International Student Festival Moscow, South Eastern European Cinema Schools, Short Film Festival Istanbul). Kratki film The Ashes, kojeg je režirala i za kojeg je napisala scenarij, njezin je prvi profesionalni uradak.

Nagrade:

  • BangkokThai International Film Festival: Nagrada za najbolju glumicu
  • Tagore International Film Festival: Nagrada za najbolji ženski film
  • San Antonio Independent Film Festival: Nagrada za najbolji kratki film društvene tematike 
  • The Film Contest: Najbolji kratki film

A Holiday From Mourning / Odmor od tugovanja

r: Zara Dwinger

Nizozemska / 2020. / igrani film / 15’

Odlazeći na poslijeispitni put u portugalski grad poznat po tulumarenju, tinejdžerica pokušava pobjeći od tuge koju osjeća otkako joj je majka preminula. Ali što brže trči od njega, to je osjećaj od kojeg pokušava pobjeći više sustiže. 

Zara Dwinger

Zara Dwinger je redateljica/scenaristica iz Amsterdama. Radila je na filmovima, glazbenim videima i reklama. Poznata je po filmovima Yulia & Juliet (2018), Ik geloof dat ik gelukkig ben (2015) i A Holiday from Mourning (2020).

Itaca

r: Francesca Giuffrida

Italija / 2020. / igrani film / 19’

Mlada žena se nakon dugo vremena odlučuje vratiti na mali otok usred Mediteranskog mora, na kojem je proživjela grandioznu ljubavnu priču s misterioznom djevojkom koja opsjeda njene snove. Prisjećajući se prošlosti i posjećujući mjesta puna odsutnosti, shvaća da treba prevazići bol koja njen život drži zarobljen u limbu.


Francesca Giuffrida

Rođena i odrasla u Torinu, Francesca Giuffrida diplomirala je filmsku režiju na Civic School of Cinema Luchino Visconti u Milanu s kratkim filmom While You’re Sleeping te diplomskim radom na temu važnosti glumaca u filmu. Prije toga je studirala glumu. To joj to pomaže da na novi način promatra kinematografiju i režiju.

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano