Filmski program u Kinu Europa u ponedjeljak, 24. svibnja

Naša kuća / Our House
r. Danijela Stanojević
Hrvatska / 2021. / dokumentarni film /

U ovom intimnom dokumentarnom filmu autorica se suočava s prolaznošću, zadržava trenutak koristeći kameru. U dužem periodu snima svoje roditelje koji su iz nekog drugog vremena. Njihova društvena izolacija krenula je i prije pandemije korona virusa koji se proširio svijetom. Suvremeno društvo svojim načinom, stilom života, elastičnih moralnih pogleda na stare ljude i njihove potrebe, isključuje ih iz svakodnevnice. Autorici je jasno da će i ona doći do te točke kada sve vrijednosti koje je gradila kao i život bit će zaboravljeni prolaskom vremena i zato želi ispričati neke priče, prenijeti kolektivna sjećanja te ih učiniti bezvremenima bilježenjem na filmu.

Danijela Stanojević 

Novinarka po zanimanju, književnica, scenaristica i redateljica po izboru.

Novinarka istraživačica od studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Tijekom svoje karijere snimala je i režirala mnoge društveno angažirane filmove, dokumentarne serijale; specijalizirana za televizijsko novinarstvo.

The Load / Teret
r: Giulia Giapponesi

Italija / 2019. / igrani film / 15’

Denatalitet briše jedan grad iz postojanja. Vlada donosi hitne mjere, ali ne samo psihološke. Žene koje ne doprinose demografskoj budućnosti zemlje se smatraju problemom koji treba riješiti, stoga su svake godine dužne javiti se Vladinom Uredu s objašnjenjem zašto nisu u proteklih dvanaest mjeseci rodile dijete.

Giulia Giapponesi

Giulia Giapponesi je montažerka od 2005., a redateljica od 2006. godine. Godine 2006. je režirala dokumentarac o ovisnosti o ljepilu ulične djece u Ekvadoru, koji je za cilj imao skupiti novac za izgradnju centra za pomoć u Santo Domingo de Los Colorados. Centar je dovršen 2008. te je još uvijek aktivan. Giapponesi  je 2009. osvojila nagradu za najbolji video o nasilju nad ženama, koju je dodijelila Cineteca of Bologna, a 2012. je utemeljila Kinodromo, kulturnu udrugu s preko 50 aktivnih članova, čiji je cilj promocija nezavisnih filmova i podizanje svijesti o problemima distribucije u talijanskoj kinematografiji. Od 2017. režira dokumentarac (još u produkciji) o umjetnosti posvećenom trojici umjetnika iz 16. stoljeća znanima kao Carracci. The Load je njen prvi fikcijski uradak.

Nagrade:

 • Amarcort Film Festival 2020: Najbolji kratki film
 • B.A. Film Festival – BAFF 2020: Najbolji kratki film
 • Olhares do Mediterrâneo – Women’s Film Festival 2020: Posebno priznanje
 • Reggio Film Festival 2020: Fedic Award
 • Valdarno Cinema Film Festival 2020: Najbolji scenarij

Off-season / Izvan sezone

r: Monika Majorek

Poljska / 2020. / igrani film / 18’

Četrnaestogodišnji Adam živi na priobalnom odmaralištu koje vode njegovi roditelji. Kada u odmaralište stigne misteriozna zrela žena, Adam momentalno postaje očaran njom. Špijuniranje misteriozne žene pretvara se u opsesiju, koja ga tjera da istražuje vlastitu seksualnost. 

Monika Majorek

Monika Majorek – redateljica i scenaristica. Diplomirala je na Filmskoj školi u Varšavi. Njeni kratki filmovi Inka i First su nominirani i nagrađivani na nekoliko poljskih i međunarodnih festivala, kao što su Coup de Coeur distinction na Cannes Short Film Corner ili Panavision Award za najbolji film na Polish-American Film Forum u LA-u. Također je osvojila prvu nagradu na New Horizons Studio i bila je polufinalistica na trećem Script Wars natjecanju. Bila je članica žirija Script Fiesta festivala 2017. te je nedavno završila Akcelerator Mikrobudzet.

Nagrade:

 • Osaka International Film Festival OIFF 2021: Službena selekcija
 • 2º QRT Prague International Indie Film Festival 2021: Nagrade za najbolju studentsku režiserku, najboljeg glumca i najbolji studentski kratki film

Mia

r: Christina Vandekerckhove

Belgija / 2020. / igrani film / 24’

Mia je priča o patronažnoj sestri koju film prati na, čini se, običan dan. Susreti na koje nailazi posljedično vode do suočavanja sa samom sobom.

Christina Vandekerckhove

Christina Vandekerckhove magistrirala je audiovizualnu umjetnost na sveučilištu KASK u Gentu s dokumentarcem Home Video (2001), koji je osvojio View Point Documentary Award te je dobio odlične recenzije u medijima. Od tada većinom radi kao freelance režiserka za televizijske serije (Cobra, Monumentenstrijd, Wildcard: Myanmar, Via Annemie) i predstave ( Alice i Titus kazališta Kopergietery). 


Nagrade

 • Nova Frontier FF: Najbolji kratki eksperimentalni film
 • International Short Film Week Regensburg: Nagrada žirija
 • Tampere Film Festival: Grand Prix
 • Winterthur International Film Festival: Grand Prix
 • Black Canvas Contemporary Film Festival: Posebno priznanje

Sudjelujte u filmskom programu na platformi kinoeuropa.hr.

Aktivnost se održava u sklopu projekta WoW: Women on Women, kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova.


Povezano