Petra Brnardić: Tarantula

Priča o domini priča je o ženi koja je sita podjela na aktivno i pasivno, muško i žensko, racionalno i emotivno, u kontroli i histerično. 

Kroz kinky sadomazohističke igrice subverzira odnose moći i patologiju društvenih hijerarhija i patrijarhalne tiranije i opresije, katarzično i gotovo egzorcistično se oslobađajući internalizirane podređenosti i napetosti iz nje proizašle. Kroz erotske igre oslobađa prostor za zaigranost, kreativno i vatrometno iživljavanje nakupljenih frustracija, plemenit izljev bijesa u kornukopiju nezajažljivih inscenacija nastranosti, prilikom čega se čisti i regenerira, ili naprosto roni kroz čisti užitak. 

Njezina prošlost je pošpricana tamnijim, opskurnijim tonovima i zato je isprva djelovala parcijalno iz osvete, ali ona se, prihvaćanjem i razumijevanjem, razvila u fluffy toleranciju gdje je zamah bičem vedar kao razdragan, grlen hihot u kupki punoj jagoda. Istovremeno blaga i opaka, pomirljiva i beskrupulozna, iskupljuje nepravde svoje historije kroz navlačenje kostima pravedničkog bijesa koji se postupno transformira u žovijalan povuci-potegni sa svojim robovima na papiru… u oduševljeno, ekscitirano poskakivanje u izbi punoj maski, gdje se priprema za igre bez granica, pridružujući si poput kunića umnožene identitete, opet, maglovito naslućujući da su oduvijek bili dio nje, da ih je samo trebala izvući iz ponora sebe kao što zmaj eteralno riga vatru koja se pretvara u bokor, atol i sazviježđe kristala što znaju kada zasiktati „ne“ i gongovskom zvonkošću ehoirati „da“. 

Ova video priča je metaforički rezime životne putanje suvremene žene, i alegorija dvostrukog života u svijetu dvostrukih standarda. Sve ove uloge ujedinjene su i u uzajamnom catfightu, kroz transformaciju proživljenog iskustva kroz čin koji ujedinjuje osobne opsesije i indirektni aktivizam autorice. Posveta je strašnim i ikoničnim ženama koje su se, usprkos nepovoljnim okolnostima, tegobnom životu i osobnim tragedijama, ili životu u sjeni muškarca – često vlastitog životnog sudruga i partnera, a bivajući bolje, hrabrije, avangardnije od njega, uspijevale sve to breme, s vlastitom fragilnošću i kompleksnošću, preokrenuti u svoju korist kroz stvaralaštvo.


Petra Brnardić rođena je 1978. u Zagrebu. Godine  2004. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se slikarstvom, crtežom, fotografijom, kolažem, instalacijom, animacijom, multimedijom i ostalim vidovima vizualnih umjetnosti. 

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Sisak, Velika Gorica, Samobor, Varaždin, Karlovac, Rijeka, Kastav, Pula, Poreč, Zadar, Split, Makarska – Hrvatska, Mostar – BiH, Novi Sad – Srbija, Maribor, Tolmin, Ljubljana – Slovenija, Betlehem – Palestina, Rosario i Santa Fe – Argentina, Szczecin – Poljska, Napulj, Rim, Macerata i Padova – Italija, Edinburgh, Bradford i London – UK, Porto – Portugal, Forcalquier – Francuska, Malmo – Švedska, Girona i Valencia – Španjolska, Corvallis, Oregon, Hollywood, LA, California i New York, USA,  Bangalore, Indija, Tijuana, Meksiko, Moskva, Rusija, Valkenburg, Nizozemska). 

Sa svojim crtežima uvrštena je u antologiju hrvatskog erotskog crteža, ‘Eros i Pornos’. 2006. objavljena joj je zbirka pjesama ‘Posjekotine’. Rad joj je prezentiran u nekoliko domaćih i međunarodnih publikacija, između ostalih, u digitalnom časopisu za vizualne umjetnosti ‘Gestalten’, u časopisu za promociju međunarodnih vizualnih umjetnika ‘A5’ (dvaput), za vizualne umjetnosti (Self-As-Subject: The Multiple Exposure Project Zine) i kinematografiju (Stigmart VideoFocus Special Edition). Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad.


Povezano