Žene s videokamerama: projekcija i razgovor

Četiri redateljice, koje su samo dio nečega što su neki kritičari već prozvali novim ženskim filmskim valom, autorice su koje se već brinu o tome da barem dio buduće domaće kinematografije bez problema prođe Bechdel test.

Iako je možda pretjerano reći da je ženski rod jedino što Hana, Lana, Sonja i Barbara dijele, sigurno je da se njihove teme i stilski pristupi dosta razlikuju, a još je sigurnije da su neka od pitanja na koja će sve rado odgovoriti ova: Je li dovoljno biti žena da bi se snimali ženski filmovi? Je li feminizam nužna posljedica ženskog roda? Što znači biti autorica u Hrvatskoj danas (pri čemu ne mislimo na onu emisiju na HRT-u)?

Projekcije filmova: Pametnice, Prva dama Dubrave Mrzim te.

Razgovor s redateljicama nakon projekcije moderira Jasna Žmak.

Pametnice / The Clever Ones

r. Hana Jušić, Sonja Tarokić / Hrvatska /2010. / kratkometražni igrani film /24′ 

Dok Marija ima dečka, njena cimerica Nikolina je još uvijek djevica. Ali kada shvati da su se socijalni običaji promijenili, i ona počinje mijenjati svoja uvjerenja i prihvaćati nove obaveze.

While Marija is set with her boyfriend, her roommate Nikolina is still a virgin. But realising that the social practices have changed, she has to follow her duties and restructure her beliefs.

Prva dama Dubrave / First Lady of Dubrava

r. Barbara Vekarić / Hrvatska / 2011. / kratkometražni igrani film / 20′

Amra je reperica iz kvarta, a Dina je Amrina mlađa sestra i dežurno smetalo. Dina ima astmu i često glumi napadaje da bi dobila što želi. Na dan snimanja Amrinog spota za pjesmu Cura s kvarta, njihovi roditelji odlaze po odjeću u Bosnu i Amra zaglavi s Dinom.

Amra is an attractive and talented teenager living in the outskirts of Zagreb whose dirty rap made her quite popular in the neighborhood. Dina has asthma and often feigns or exaggerates her illness to drive her older sister up the wall. Amra and her “manager” plan to shoot a hot music video for her big break-through hit to be “Girl from da hood”, but she learns last minute that she’s to babysit Dina instead, while her parents go Bosnia.

Mrzim te / I Hate You

r. Lana Kosovac / Hrvatska / 2013. / kratkometražni igrani film / 23’30” 

Ljetna je noć. Dok njihove mame tulumare u svojim kućama, Dunja (15) i Linda (14) lutaju praznim gradom. Dunja teško podnosi rastavu svojih roditelja i iskaljuje se na Lindi.

A summer night. While their mothers are partying at home, Dunja (15) and Linda (14) are wandering through the streets of a deserted town. Having a hard time dealing with her parents’ divorce, Dunja is taking it out on Linda.


Povezano