Žene s videokamerama: Ana Opalić i Eva Kraljević – projekcija i razgovor

Formalno obrazovane kao filmske snimateljice, Ana Opalić i Eva Kraljević shvatile su da im snimateljska pozicija nije dovoljna za obradu tema kojima se žele baviti pa su tako odlučile stati iza kamere, istovremeno kao redateljice i protagonistice. Dok je Ana, s koredateljem Noahom Pintarićem, propitivala (ne)uspjehe ljubavnih odnosa u sebi i oko sebe, Eva je zabilježila sve nijanse vlastita sestrinskog odnosa, s pomoću svoje starije, ali na neki način i mlađe sestre Mije.

Projekcije filmova: Još jednom i Lijepo mi je s tobom, znaš

Razgovor s redateljicama nakon projekcije moderira Jasna Žmak.

Još jednom / Once again

r. Ana Opalić, Noah Pintarić / Hrvatska / 2013. / dugometražni dokumentarni film / 45’


Film je nastao iz potrebe autora i autorice da sagledaju intimne procese u vlastitim životima iz nešto šire perspektive, da detektiraju specifičnosti vlastita životnog stila s obzirom na marginalnu i diskriminiranu poziciju koju zajednica kojoj pripadaju zauzima u društvu, da ispitaju oblike u kojima se njihova intima odnosi spram političke i društvene stvarnosti koja ih okružuje i da sve to učine iz osobne perspektive.

The film sprang from the authors’ need to grasp intimate processes in their own lives from a broader point of view, to detect the idiosyncrasies of their lifestyle given the marginal and discriminated position the community puts these people in, to challenge the stands their own intimacy takes against political and social reality surrounding them, and to do all this from a personal point of view.

Lijepo mi je s tobom, znaš / I Like That Super Most Best

r. Eva Kraljević / Hrvatska / 2014. / dugometražni dokumentarni film / 45’


Eva i Mia su sestre. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. Eva deset godina kamerom bilježi svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos. U tom pokušaju nastaje portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi.

Throughout a 10-year period, the director filmed her interactions with her sister Mia, who has Down syndrome, in order to try and comprehend their relationship. This attempt resulted in the portrait of two sisters, filled with joy, fear and wish to overcome petit-bourgeois taste that poses limitations on sisterly love.


Povezano