Objavljeno

Znam što ću slušati na proljeće (Patti Smith)

…jer Patti Smith, the queenest and kingest of all kings and queens, snimila je novi album koji izlazi ovoga proljeća. 11. studijskom albumu, prvom koji nakon Trampin iz 2004. donosi nove pjesme, još nije otkrila naziv: “To je tajna,” rekla je.

“Staromodna sam. Svi kažu kako ljudi više ne rade takve stvari, ali za mene je to još uvijek dio uzbuđenja: držati neke stvari skrivenima i pričekati pravo vrijeme za njih.”

Album je sniman u Italiji i Francuskoj, a finalni studijski dio posla bit će napravljen u Electric Lady studiju u New Yorku, koji je 1970. godine osnovao Jimi Hendrix. Otkrila je kako je za nove stvari bila inspirirana Svetim Franjom Asiškim, kućom velškog pisca Dylana Thomasa i Bulgakovljevim romanom Majstor i Margarita.

“Album je neko vrijeme stavljen na čekanje zbog rada na mojoj novoj knjizi, ali Columbia [Records] imala je strpljenja“, rekla je Patti za Spinner. “Snimala sam s bendom [Patti Smith Group]; moja kćer [Jesse] za album svira klavir, a Tom Verlaine gitaru.”

Knjiga koju Patti spominje detektivski je roman, na kojemu radi posljednje dvije godine. Radnja započinje u crkvi St Giles in the Fields u londonskom West-Endu. Ideja za knjigu nastala je za jednog od njenih posjeta Londonu i od tada u St Giles dolazi redovito. Kada su je krajem prošle godine pitali “što bi još željela raditi nakon tako duge karijere”, rekla je:

“Želim napisati operu, dječju knjigu i detektivski roman.”

Prošle je godine njena autobiografska knjiga Just kids, posvećena njoj i fotografu Robertu Mapplethorpeu, dobila prestižnu američku National Book Award. Ovdje možete pogledati i video s jednog od predstavljanja knjige.

Javna čitanja knjige Just kids, rad na novoj knjizi i novom albumu… Osim ovoga, Smith je snimila jednu stvar s R.E.M.-ovcima, Blue, zadnju pjesmu s njihova najnovijeg albuma, koji se očekuje 8. ožujka. “Imenovati album uvijek je najteži dio posla. Patti je gledala na papir s tekstovima pjesama i rekla: ‘Što mislite o Collapse Into Now?’ Ono što kaže Patti jednostavno morate prihvatiti” izjavio je R.E.M.-ov gitarist Peter Buck.

Nakon izlaska svog albuma, Patti Smith krenut će na europsku turneju. U iščekivanju njenog albuma, ne prestajem s PJ Harvey, čiji je novi album Let England Shake službeno izašao 14. veljače. U cjelosti je za preslušavanje dostupan ovdje. Sluša ga i Patti:

“[I’ve been] listening to Polly Harvey’s new song – she has this new song, ‘The Words That Maketh Murder’ – what a great song. It just makes me happy to exist. Whenever anyone does something of worth, including myself, it just makes me happy to be alive. So I listened to that song all morning, totally happy.”


Povezano