01.12.1956.

Julee Cruise – snoviti zvuk Twin Peaksa

Foto: David Lynch

Mnoge ljubiteljice glazbe i filma ražalostila je vijest da je Julee Cruise, američka pjevačica i česta suradnica kultnog redatelja Davida Lyncha, umrla 9. lipnja 2022. godine u Pittsfieldu u Massachussettsu u 65. godini života. Njezin suprug Edward Grinnan napisao je na Facebooku: “Napustila je ovaj svijet pod svojim uvjetima. Bez žaljenja. Ona je u miru… Pustio sam joj [pjesmu B-52] Roam tijekom njezine tranzicije. Sada će zauvijek lutati. Počivaj u miru, ljubavi moja.” Grinnan je kasnije za NPR izjavio da je Cruise počinila samoubojstvo nakon što se dugo borila s “lupusom, depresijom i ovisnošću o alkoholu i drogama”.

Rođena u Crestonu u Iowi 1956. godine, Cruise je započela suradnju s Lynchom 1986. na njegovom film Blue Velvet, u kojem se ističe Mysteries of Love, njezina kolaboracija s kompozitorom Angelom Badalamentijem. Godine 1990. pojavila se kao lik pod nazivom “The Dreamself of the Heartbroken Woman” u Lynchevoj avangardnoj kazališnoj produkciji Industrial Symphony No. 1 uz Nicolasa Cagea i Lauru Dern. Pojavila se i kao lik pjevačice u baru u kultnoj seriji Twin Peaks te spin-off filmu Twin Peaks: Fire Walk With Me, a nastupila je i u povratničkoj, trećoj sezoni serije Twin Peaks: The Return (2017).

Godine 2018. rekla je o svojem i Lynchovom radnom odnosu: “Kao da sam mu ja mala sestra: ne voliš da ti stariji brat govori što da radiš. David je šašav. Ponekad ga spopadnu napadi bijesa. I jeste li ikada vidjeli njegovu ćud? Svatko može izgledati smiješno kad se naljuti. Ali ja ga volim.”

Njezine pjesme stekle su kultno sljedbeništvo, privučeno Cruiseinom varljivo anđeoskom i nevinom izvedbom. “Tehnički je ova glazba toliko delikatna da je izazov pjevati je”, rekla je 1990. “Ali u isto vrijeme, ona mi omogućuje da budem dramatičnija, psihotičnija nego da samo pjevam Oh, baby , baby u mikrofon. S nekim stvarima ne smijete pretjerati dok pjevate. S ovim, mogu pretjerati i izvući se. Mogu to stilizirati.”

Cruise je svoj prvi i najhvaljeniji album, “Floating into the Night,” objavila 1988. godine. Tri pjesme s ploče ušle su u soundtrack Twin Peaksa, uključujući tematsku pjesmu serije, Falling. Upravo ju je ta pjesma proslavila, zauzevši 7. mjesto na britanskim top ljestvicama, a album je postao neslužbeni soundtrack serije. U seriji su se također pojavile i druge pjesme, poput hipnotičkih Into the Night i Rockin’ Back Inside My Heart.

Čitav album stoji sam za sebe kao remek djelo atmosferičnog, eteričnog dream popa. Kombinacija Cruiseinog anđeoskog, sanjivog glasa, Lynchovih stihova koji obiluju klišejima tako da zvuče gotovo lagano ironično, i Badalamentijevo eksperimentiranje s retro stilovima (ponajviše iz pedesetih i šezdesetih, jazz pop, lounge…) i modernim ambijentom potpuno je jedinstvena i neponovljiva.

Badalamenti se prisjetio kako je Lynch utjecao na uspjeh “Floating Into the Night” u intervjuu za Rolling Stone 2014. godine: “Očito je to bio drugačiji zvuk”, rekao je o Cruiseinoj glazbi. “Kada je izašao, radio stanice su rekle da nemaju mjesta za to. Je li pop? Ne baš. Je li to R&B? Apsolutno ne. Što je onda? Čak su i avangardnije stanice smatrale da je glazba neobična, pa je bilo teško izboriti se za emitiranje. Ali kada je “Falling” izašao kao naslovna tema Twin Peaksa, to je bila sasvim druga priča.”

Još jedna istaknuta filmska suradnja dogodila se 1991. godine, kada je Cruise obradila “Summer Kisses, Winter Tears” Elvisa Presleya za soundtrack filma Until the End of the World Wima Wendersa.

Njeni albumi nakon debija bili su sporadični: izdala je “The Voice of Love” 1993., zatim “The Art of Being a Girl” 2002. i “My Secret Life” 2011. Također je nastupala na turnejama kao članica B-52 tijekom 1990-ih, a druga gostovanja uključuju pjevanje uz Pharrella Williamsa na pjesmi Class System hip-hop dvojca Handsome Boy Modeling School.

Godine 2018. objavila je da joj je dijagnosticiran sistemski lupus, koji joj je znatno otežao kretanje, i požalila se na kroničnu bol. Istovremeno, patila je od depresije. Preminula je 9. lipnja 2022.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano