Objavljeno

Ženska pitanja i slikovne mudrosti s fejsa

OK, naravno da ne bude toga samo na fejsu, ali to je ipak mjesto na kojem većina nas najčešće nailazi na sve te tobože duhovite, nazovi-mudre i, kao, inspirativne slike s porukama. Što se potpisnika ovih redova tiče, malo koji žanr društvenomrežnih forvarduša je tako iritantan: čak i najrazumnija misao na svijetu će me, zalijepljena na nasumičnu sliku zalaska sunca ili Neila deGrassea Tysona, tjerati na bljuvanje – a kamoli jpeg-mudrolije koje se dotiču ženskih pitanja i muško-ženskih odnosa.

Zna se tu naći i otvoreno, neapologetski primitivnih memova (poput recimo ‘Make me a sandwich’ ili ‘Alpha boyfriend’), no puno su intrigantniji oni koji seksizam i mizoginiju pakiraju u naizgled prihvatljivi celofan ‘mudrosti’ ili ‘dovitljivosti’ – pa slijedi jedna mala selekcija istih.

U nekima se njihovi autori postavljaju kao borci za ženska prava, baratajući istovremeno s toksičnim stereotipima kojih su, kako se čini, posve nesvjesni. U nekima se kao tipično ženski vidovi ponašanja predstavljaju stvari koje to uopće nisu (‘kad žena kaže X ona zapravo misli Y’ i slično). Neki se ufaju da su ‘kavalirski’, no maska padne čim promptno otksliznu u patroniziranje i omalovažavanje. A u nekima je patrijarhalni bulšit tako dobro zakopan da je nemalo nas koji smo u nekim trenucima naših internetskih povijesti, kad ne bismo puno razmišljali, čak i – lajkali pokoji.

Ne ponovilo se!

Ijoj šta ga vi sad serete, pa znamo svi što žene žele, ta njima je samo do cipela manolo blanjik i romantičnih večera na jahtama od bogataša! S BOGATAŠIMA! Ha-ha, oprostite na ovom izljevu grdnih rodnih stereotipa, to se ja samo šalim, pa naravno da svi znamo da su u stvarnosti žene tek – smušena i iracionalna, pače šizofrena bića koja ne znaju što bi sa sobom, na što nas jezgrovito podsjeća ovaj šarmantni mem. 😉

… A osim što ne znaju sa sobom, žene su ujedno i plitka bića, toliko opsjednuta svojim izgledom da se slikaju sto puta svaki put kad odu na vece – za razliku od, je li, muškaraca, koji si nikad nisu okinuli nijedan selfie. Nijedan. Ali doslovno. Nikada ikada. No-no. (Nego čekaj, brate astronaute, pa zar je stvarno moguće da si bio na Mjesecu – ej ono, jebenom Mjesecu – i uslikao samo… pet slika? PET pišljivih slika?! Dobro, pa za ŠTO te onda toliko plaćamo, majku mu?!?)

«Hej, pa totalno nije u redu što se jedna skupina žena osjeća posebno posrano zbog svog izgleda, ajmo tu nepravdu riješiti tako da probamo da se umjesto njih jedna druga skupina žena osjeća posebno posrano, HURA!!!»

Čekaj, čekaj, hoćeš reći da ti se više diže na ove nego na one modele? Da se pališ na žene s većim SISAMA?!? E pa druže, to je naprosto nevjerojatno, pa ja ne mogu vjerovati, ono – WOW! Svaka ti čast, evo ti medalja za tvoj nadljudski pothvat, zaslužio si je!

«Dragi, jesi vidio možda gdje onaj DVD sa zadnjom sezonom ‘Louieja’?» «Bacio sam ga u smeće.» «A-ali… Pa zašto?!» «ŠTA TE BRIGA, MUČ’ ŽENO!!» (Šalu na stranu, sama pomisao na to da bi itko jedan ovako bolesno posesivan sentiment mogao smatrati romantičnim ili plemenitim ili što već mi je nnngnghhhngghhaadsjkjkljkjkaffdgffdhgfh)

Pssssssst, nemojte mu jadnom reći što bude kad neki šmokljan na tulumu posegne za akustarom, pustite ga da još malo sanjari!

Samo malo, a o kojoj to geek-kulturi pričamo? Onoj u kojoj pokušaji ženske participacije često budu dočekani posprdno i/ili s omalovažavanjem? Onoj u kojoj je jedan od ikoničnih prizora onaj princeze Leie u lancima, jedva pokrivene s par krpica? Ili recimo onoj u kojoj je cijeli jedan žanr animacije posvećen nasilnom guranju pipaka čudovišta u svaki mogući otvor ženskog tijela? Ili možda ima i neka druga «geek-kultura», štajaznam, nemam pojma.

«Ja sam jedna poprilično iritantna osoba, a krivnju za to bih pripisala… hmmm, da vidimo… a možda… svom spolu? Da, da, to, to će biti to! To mogu, jel tako, to je okej, jelda da je? JESTE UZ MENE, SESTRE? DA VAS ČUJEM!!!»


Ovdje je primjenjiva ona američka showbiz izreka «show, don’t tell», jer ako je netko stvarno dobar – pa neće valjda imati potrebu to NON-STOP trubiti na sav glas! Ako je dečko stvarno dobar (i izgleda barem relativno okej), prije ili kasnije će naći dobru curu s kojom će biti sretan i koja će biti sretna s njim.

A ako to nikako da se dogodi, onda dečko ili ima peh da se zaljubljuje u krive cure (mada opet, ako se baš stalno zaljubljuje u krive, rekao bih da to već više i nije peh nego… karakterni defekt?), ili možda zapravo i… nije uopće toliko dobar i najs kao što si tepa? Sorry, nice guysi, ali netko vam je to trebao reći. ^_^

Vidi također:

«Romantik» = ne pušta curu iz stiska kao neki slinavi priljepak, povremeno joj podrapa koju sisu? I ne dao Bog da bi ovaj nice guy uopće mogao i pomisliti da je možda baš on, u nekom pogledu, možda, mmmmmožda na neki način eventualno bio – manjkav kao partner? A

ako ste mislili otpisati te «zašto se cure pale samo na seljačine grubijane, ZAŠTO O ZAŠTO?!?» spike kao nešto što dečki nadrastu nakon, a ajde recimo kojih 25 godina – samo da pripomenem da je ovo svojedobno na svojoj stranici šerao GEORGE JEBENI TAKEI! *lupa glavom o stol*

E, i također:

Ovo mi kao da je lik bio složio svoj ultimativni nice guy manifest, stavi ga da se aplouda blistajući sav od ponosa, kad mu odjednom sine: «Ou šit! STAVIO SAM SVE CRNCE ZA BAD GUYSE!!! Vota mistejka tu mejka!» i onda brže-bolje uguzio tu negdje Đeki Ćena da ne bi sad ispalo da je, ne daj Bože, nekakav rasist ili što već?

No dobro, bit će dosta nice guysa, idemo dalje na…

«Ja znam što je dobro za tebe. JA znam što ti trebaš! Samo budi onakva kakvu te želim da budeš, budi dobra i šuti i nemoj mi ništa prigovarati, i dobit ćeš… bajaderu i novu perilicu za suđe? Molim, i drugi put. 🙂 Samo, nemoj mi se sad tu nešto razmaziti, znaš!»

Oke, nije da se striktno tiče ‘ženskih pitanja’ ali obratite pažnju na to kako je u raju – 80% muških izvođača, dok je pak u paklu – 100% ili ženskih izvođača, ili muških izvođača s predominantno ženskom publikom. PRESLUČAJNE LI SLUČAJNOSTI, HA?

Kao i mnogi «ja sam pravi muškarac za tebe, prava ženo» mem, i ovaj u krucijalnom trenutku pokaže tamno srce što kuca ispod uglađene fasade – mogao je reći da će joj priskočiti u pomoć, ili ponuditi pomoć kad god može, ali ne, on neće DOZVOLITI da ona sve sama!

A kao i mnogi takav mem, i ovaj se lako (kao recimo svojedobno Things Boys Do We Love) okrene na crnohumornu stranu ako zamislite da je tip u pitanju serijski ubojica ili stalker (ovisno o tome koliko crno preferirate) – ovaj, evo, svoju ‘dragu’ konstantno motri preko zida krvavo crvenih monitora. Pa nek’ si ona misli što joj je dozvoljeno a što ne!

E, ali ovaj je baš creeeeeeeeeepy! Zamračena, zlokobna figura, djeluje kao da je u vojničkoj spremi, spreman za rat: povukao se daleko od svijeta (čitaj: ŽENA), duboko u utrobu šume, gdje je u samoći napokon našao vremena da malo razmisli o stvarima. Muškim stvarima.

I razmišljao je danima i noćima, i opet danima, pa opet noćima, hraneći se samo vjevericama i češerima, sve dok se nije uzvinuo do spoznaje: «Otkad nisam okružen ženama, nitko mi ništa ne sere! Sad napokon znam TKO je u pravu, a tko u krivu!» I vrati samostrijel natrag u ruksak, hiti ga preko leđa i krene natrag ka civilizaciji, gazeći po krckavim truplima vjeverica, znajući – kristalno jasnije nego ikad – što mu je činiti.

Znam za tu šemu da su žene brbljave, staaaaaaaalno samo blebeću, non-stop nešto melju, bla bla, itd (evo samo sam napisao ‘bla bla’ – i VEĆ se osjećam kao da mi se muževnost spustila za 200 testosterona!), ali… da žene stalno upadaju u riječ? Da se to smatra tipično ženskom karakteristikom? E pa, danas sam naučio nešto novo!

Dobro, u redu, ali niste rekli kad bi im se onda trebale DIĆI? Dopunite ovaj (inače sasvim koristan i korektan) savjet molim vas, Ljilja Vokić je na iglama!!

Jer, kad se sve zbroji i oduzme, bit feminizma je ipak odnos žena prema muškarcima, JELDA CURKE?! 🙂

Povezano