Objavljeno

Vision of Humanity: Globalne statistike u vizualnom ruhu

Institut za ekonomiju i mir (IEP) pokrenuo je internetsku stranicu Vision of Humanity s interaktivnom kartom Globalnog indeksa mira, koja nudi jednostavan vizualni pregled rezultata istraživanja vođenih prema različitim indikatorima mira.

Vision of Humanity je postavljen s namjerom isticanja glavnih globalnih problema s kojima se čovječanstvo susreće u 21. stoljeću i naglašava kako je opstanak ljudske vrste povezan sa sviješću svjetske zajednice o nužnosti mira.

“Nalazimo se u razdoblju drugačijem od ijednoga drugoga u ljudskoj povijesti. Problemi s kojima se suočavamo su globalni po svojoj prirodi. Oni uključuju klimatske promjene, kontinuirani pad bioraznolikosti, nedostatak pitke vode i podno svega toga, prenaseljenost. Bez mira nismo u stanju postići dovoljnu razinu suradnje, uključenosti i socijalne pravde za rješenje ovih izazova, a kamoli omogućiti međunarodnim institucijama regulaciju istih“, izjavio je osnivač stranice Steve Kilelea, te dodao kako Vision of Humanity neće samo iznositi provjerene podatke, već i moguća rješenja ovih problema.

Globalni indeks mira predstavljen je kroz interaktivnu kartu koja vizualizira stanje mira diljem svijeta u zadnjih sedam godina. Indeks je napravljen na uzorku od 162 zemlje vođen prema 22 kvalitativna i kvantitativna indikatora o nasilju. U obzir su uzeti teroristički napadi, stope kriminala, broj zatvorenika, dostupnost oružja, broj samoubojstava i sl.

Pregled stanja svake analizirane države i svaki korišteni indikator dostupni su jednostavnim klikom miša.

Hrvatska se tako nalazi na 26. mjestu najmirnijih zemalja, a što se regije tiče, Slovenija je na visokom 14. mjestu, Srbija se na 52., Crna Gora na 55., Bosna i Hercegovina na 61. i Makedonija na 87. mjestu.

Tri najmirnije zemlje svijeta su Island, Danska i Novi Zeland, a najmirniji kontinent je Europas 13 od 20 najmirnijih država. [M.B.]


Povezano