Objavljeno

U kojoj mjeri Amerika prihvaća transrodnost?

Sve je više znakova da Amerika polako napušta tradicionalne rodne uloge, o čemu svjedoči i odluka Vrhovnog suda o homoseksualnim brakovima. Međutim, priča o 12-godišnjoj Nikki, koja je nakon ranih godina dječaštva postala djevojčica, objavljena u magazinu People, pokazuje da je transrodnost prihvatljiva samo uz fiksne rodne identitete.

U spomenutom članku objavljena je fotografija koja prikazuje Nikki s dugom kosom, u ružičastoj točkastoj haljini i vrpcom u kosi. Kontrast ovoj ekstremnoj ženskosti je fotografija na kojoj Niko ima kratku kosu i plavu majicu, odnosno izgleda kao dječak.

Iako su njezini roditelji prihvatili da je oduvijek bila djevojčica, čini se da je magazinu People cilj istaknuti ovu transformaciju: iako pozitivan ton članka govori o prihvaćanju transrodnosti u Americi, Nikki je prihvaćena kao djevojčica samo ako se ponaša onako kako se djevojčice trebaju ponašati te ako imaju tradicionalna obilježja ženskosti.

Danas je klišej reći da oslobađanje od rodnih uloga zahtijeva razumijevanje činjenice da rod nije stvaran, da je samo društveni konstrukt. No Nikkin primjer sugerira da problem nije u tome što mislimo da je rod previše stvaran, već u tome što ne uspijevamo shvatiti koliko je zapravo stvaran.

Ne samo da ne trebamo gurati ljude u rodne uloge, već trebamo prestati promatrati rod kao ulogu ili kao tijelo. TheGoodMenProject


Povezano