Objavljeno

Transrodne alge pokazale kako lako nastaju mužjaci i ženke

Podrijetlo, odnosno razvoj spolova predstavlja jednu od najdugovječnijih znanstvenih enigmi. No, zahvaljujući iznenađujućim rezultatima dobivenim u opsežnom istraživanju transrodnih algi uskoro bi i taj misterij mogao biti riješen.

Istraživanje je proveo biolog James Umen i njegov tim iz znanstvenog centra Danforth u St. Louisu, a rezultati su nedavno objavljeni u časopisu PLOS Biology.

Znanstvenici su uz pomoć genetičke manipulacije natjerali ženke algi Volvox carteri da proizvode spermu, a mužjake da proizvode jajne stanice. Sam proces je otkrio da je evolucija spolova, kao i tranzicija od jednostavne stanične diobe do kompleksnije reprodukcije seksom, mnogo jednostavnija nego što se to isprva mislilo.

„Na iznenađenje svih nas, jedan jedini gen razvio je mogućnost da utječe na spolnu razliku muško žensko“, izjavio je voditelj studije.

Istraživanje je provedeno na Volvox algama, rodu koji je, prema njegovim riječima, „kao stvoren da nam pomogne u razumijevanju važnih evolucijskih tranzicija“. Biolozi su se za razliku od prijašnje studije usredotočili na proučavanje samo složenijih višestaničnih formi, odnosno na V. carteri čiji se sistem razmnožavanja sastoji od muških organizama koji proizvode spermu, ženskih koji proizvode jajne stanice te MID gena za kojeg je Umen pretpostavio da je odgovoran za razvoj muških i ženskih V. carteri algi.

Kako bi testirali tu ideju znanstvenici su umetnuli kopiju MID gena u žensku jedinku, dok su isti gen isključili u muškim jedinkama. Ženski organizmi s aktiviranim MID genom počeli su proizvoditi spermu i uspješno se pariti s onim ženskim jedinkama koje su normalno proizvodile jajne stanice, a slična je situacija bila i kod muških organizama koji su proizvodili jajne stanice umjesto spermu.

Sada, kada znanstvenici imaju više podataka o razvoju spolova unutar ovog roda zelenih algi, Umen i Matthew Herron, stručnjak za Volvox alge, nadaju se da bi te informacije mogle rasvijetliti evoluciju spolova kod svih živih organizama. NationalGeographic…


Povezano