Objavljeno

Tina ‘Bossypants’ Fey o televiziji i majčinstvu

Tina Fey je uz rad na humorističnoj seriji 30 Rock napisala knjigu “Bossypants” koja izlazi u travnju. Promocija knjige već je počela esejem objavljenom u New Yorkeru u kojem Fey piše o trudu koji ulaže kako bi pomirila majčinstvo i rad na televiziji.

Na tržištu se trenutno nalaze ili će tek izaći knjige mnogih ženskih zvijezda (poput Portie de Rossi koja progovara o svojim problemima sa anoreksijom i bulimijom, Jane Lynch, Belinde Carlisle), no ova će se zasigurno prednjačiti po količini dobrog humora. Promovirati će ju na turneji koja će u travnju, kada “30 Rock” pauzira sa snimanjem, obuhvatiti New York, Philadelphiu, Washington, Los Angeles i San Francisco.

“Manje je opasno nacrtati karikaturu Alaha kako ljubi Ujaka Sama – što, da se razumijemo, NISAM napravila, nego iskreno progovoriti o zaposlenim majkama”

kaže Fey pa nastavlja

“Prvo najbezobraznije pitanje koje možete pitati neku ženu nije ‘koliko imaš godina ili kilograma’ već ‘Kako to sve uspijevaš?’

Drugo najbezobraznije pitanje je ‘Hoćeš li imati još djece?’ Pogotovo ako pitate ženu koja je u svojih zadnjih 5 minuta. Pod time mislim da mojih zadnjih 5 minuta slave simultano otkucava uz zadnjih 5 minuta sposobnosti da rodim dijete. Znanstveno je dokazano da plodnost i ponude za snimanje filmova silno opadaju nakon 40-e godine”.

Priznaje da se ne može odlučiti između imanja drugog djeteta i karijere, a okolina joj apsolutno ne pomaže u odluci. Također sumnja da je majčinstvo za neke postalo statusni simbol.

“Na Manhattanu su velike obitelji postale statusni simbol. Četvero lijepe djece nazvane prema kraljevima i voću su zapravo način da se kaže ‘Mogu si priuštiti četverosobni stan i 150 000 dolara školarine svake godine. A kako ti živiš?'”

Što se razlike među spolovima i karijere tiče, Fey kaže

“Neki stariji komičari se jedva mogu nahraniti i oprati, ali još uvijek rade, a žene se nakon nekog vremena otpiše kao ‘luđakinje’. Čini mi se da je definicija ‘luđakinje’ u showbusinessu žena koja nastavlja govoriti iako ju više nitko ne želi poševiti.”

Tina Fey globalno popularna postala je u showu Saturday Night Live zahvaljujući odličnoj imitaciji bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin. Palinino “široko” opće znanje, jedinstven glas i punđa i naočale dali su Tini Fey puno štofa i svratili na nju pozornost medija. Pogotovo onih kojima njene šale na račun republikanaca nisu bile smiješne. Associated Press ju je zbog tih skečeva izabrao za osobu koja je 2008. godine imala najveći utjecaj na kulturu i zabavu.

Zafrkancija na račun Palin bila je za Fey samo gostovanje u bivšem matičnom šou iz kojeg je otišla kad je 2006. počela snimati odličnu seriju “30 Rock” u kojoj opisuje probleme i napore grupe scenarista i glumaca da svakog tjedna snime humoristični šou. Osvojila je dosada 7 Emmya, 3 Zlatna globusa te po 4 nagrade SAG i WGA. Nedavno je dobila i nagradu za američki humor Mark Twain, kao (tek) treća dobitnica nakon Lily Tomlin i Whoopi Goldberg. [K.H.]


Povezano