Objavljeno

Teen Blitz #02 – Draga ja

Sretan Dan žena! Umjesto uvoda, jedna anegdota. Sjećam se kada sam se s puno manje godina (petnaest ili vjerojatnije četrnaest) požalila simpatiji zato što je svim djevojkama starijima od mene poželio sretan Dan žena, a meni ne. Prasnuo je u smijeh i rekao: “Ti nisi žena”, što iz nekog čudnog razloga nije nimalo umanjilo moju zatreskanost u njega.

Dapače, pomislila sam da je sigurno u pravu, jer je bio duhovit, zgodan i šarmantan, i stariji od mene, pa je samim time sigurno bolje kvalificiran odrediti koja je dobna granica da se počnem nazivati ženom, imenicom za koju sam do tada mislila da ima veze samo s rodnim opredjeljenjem, a ne s godinama. Jer Dan žena je za cijeli ženski rod, a ne samo za one iznad (točan broj godina poznat mojoj simpatiji iz mlađih dana)… zar ne?

Mlađoj, manje samouvjerenoj i lošije obučenoj meni sigurno bi jako koristila #DearMe kampanja koja je lansirana ovaj utorak u kojoj YouTube zvijezde pišu savjete za mlađe verzije sebe kako bi promovirale emancipiranost i inspirirale (mlade) žene.

“Sve te nevjerojatne različite osobine koje imaš, to nitko drugi nema. Prestani ići za gomilom i budi onakva kakva želiš biti. Nemoj dopustiti da te itko ponižava. U redu je biti drugačija. Nisi zbog toga loša osoba.”

“Želim ti reći da te volim i da mislim da si odlična. Što prije počneš voljeti samu sebe i oprostiti si zato što si točno takva kakva jesi, bit će ti bolje.”

“Nemoj se bojati voljeti. Voli obitelj, voli svoje strasti, i najvažnije – voli samu sebe. Jaka si i lijepa. Volim te.”

Kampanji možete pridonijeti i vi ako snimite video i stavite ga na YouTube, ili jednostavno pomoću #DearMe hashtaga na Twitteru.

U čast Dana žena, Dazed je tako upitao razne poznate žene o tome kakve savjete i sitne životne mudrost bi voljele da su mogle čuti ranije, a ovo su samo neki koji su meni zapeli za oko. (Cijeli popis pročitajte ovdje!)

“Usudi se, usudi se, usudi se biti različita.”Donatella Versace

“Nemoj se truditi biti kao drugi. Jedina osoba s kojom ćeš sigurno provesti ostatak života si ti.”Daughter, glazbenica

“Nemoj pisati zadaću slatkim dečkima ili popularnim bogatim klincima. Odrastaš u svijetu u kojemu su vijesti prepune užasnih priča o tome što muškarci čine ženskim tijelima, ali kada zamijeniš “ženska tijela” s “ženskim umovima” i “žensku seksualnost” s “ženskim intelektualnim teritorijem”, odjednom vijesti utihnu. Iskorištavanje umova ljudi s manje moći je užasna, užasna stvar. Iskorištavanje ili uzimanje zdravo za gotovo ženskog intelektualnog rada po mom iskustvu je standardna praksa i najgori oblik napada uzgojenog u školstvu. Čuvaj se!” Sarah Nicole Prickett, urednica časopisa Adult

“Ne sumnjaj u svoje ambicije samo zato što društvo ne očekuje neke stvari od tebe zbog tvog roda – to je bolest društva, a ti ćeš ubrzo pronaći ljude koji će s tobom suosjećati, podržavati te i razumjeti. Drži se.” Planningtorock, glazbenica

“Nemoj dopustiti da ti bude dosadno. Sumnja u sebe najgori ti je neprijatelj. Slušaj samu sebe, vjeruj sama sebi, nemoj pokušavati svima ugoditi. Okruži se dobrim ljudima. Nastavi čitati knjige. Slušaj mamu. Biti jaka i biti dobra nisu dvije isključive stvari. I na kraju, stvarno ponovno razmisli o onim platformama s tekućinom i plastičnim zlatnim ribicama u peti. Nikada se neće vratiti u modu, niti ironično.” – Little Boots, glazbenica

“Curo, nemoj početi pušiti, jako je nezdravo. Nastavi raditi to što radiš: jedinstvena si, tvoj talent je nevjerojatan. Nemoj dopustiti da te itko uzruja, samo se makni od negativnih ljudi. Reci roditeljima što se dogodilo. Oni ti mogu pomoći, ne moraš ovo prolaziti sama. Oni te vole, blesačo.” – Cooly G, glazbenica

Što bih ja rekla mlađoj Vidi? Kao prvo, okani se te simpatije, jer nije vrijedan tvojih suza. Treba ti netko tko te cijeni, a ne netko tko ti se smije. Traži prijatelje koji će te voljeti takvu kakva jesi, i nemoj misliti da se moraš mijenjati da bi se nekome svidjela. Nije dobro pretvarati se da si nešto što nisi. Riskiraj malo češće, izađi iz zone komfora. Isplatit će se. Nemoj se bojati zauzeti se za sebe. Ne brini, bit ćemo sretne.

 

Slike uz članak dio su serije “And Everything Nice” fotografkinje Hanne Altman, u kojoj su tjelesne tekućine modela zamijenjene šljokicama kako bi se prikazao koncept da djevojke moraju biti privlačne bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze.


Povezano