Objavljeno

Što je fotografija u značenjskom smislu danas?

Sandra Križić Roban: Ona je slika svijeta.
Ona je okvir onoga u čemu egzistiramo, a za što često nismo svjesni da postoji.

Uvijek se vraćam na Rolanda Barthesa, bez čijeg pisanja o fotografiji mi neke stvari ne bi bile tako kristalno (ne)jasne. On kaže da je “fotografija istodobno prisutna i odsutna”. Nje i ima i nema, jer sve u što gledamo ne moramo nužno i vidjeti. To je igra prisutnosti i odsutnosti, razlikovanja u gledanju i u onome što vidimo, u trenutcima u kojima jesmo i oni u kojima smo jednom možda bili, iako ne nužno.

Mislim da je fotografija doista okvir svijeta koji do nas dopire, naravno u metaforičnom smislu. Ne mislim da je to nekakva rama koja će uokviriti bilo koji od naših stavova. U krajnjoj liniji, sve se može sažeti u tom jednom pogledu koji uz pomoć fotografije stremi prema točki nestajanja, pogledu koji ovisi o krivulji koju je moguće uočiti u prostoru koji nam fotograf posreduje, u čemu se nalazi ljepota, smisao ili nešto drugo za čim traga gledatelj. Zapravo, ljepote i zanimljivih stvari ima u nevjerojatnim, često banalnim scenama, u sjenama, na primjer. Dovoljno je pogledati neke radove Borisa Cvjetanovića ili Mirjane Vodopije da bi se shvatila stvarnost koja je oko nas. To će teško bilo koji drugi medij moći predstaviti na taj način.

S druge strane mi se sviđa što fotografiju svatko gleda sam, kako kaže Barthes. U činu ulaženja u prizor koji se nalazi pred nama je sadržana samoća, odnos jedan na jedan, privid koegzistencije; to je nesigurno polje uokolo kojeg se stvara imaginarni okvir koji će svatko od nas ispisati sam. Nadam se da sam uspjela njegove krhke granice ocrtati u tekstu knjige Na drugi pogled: Pozicije suvremene hrvatske fotografije.  

Cjeloviti intervju sa Sandrom Križić Roban, autoricom netom izdane knjige Na drugi pogled: Pozicije suvremene hrvatske fotografije pročitajte na kulturpunkt.hr.

Izložba jedanaestoro autora čiji su radovi predstavljeni u monografskim poglavljima knjige (Mara Bratoš, Sandro Đukić, Marko Ercegović, Elvis Krstulović, Antun Maračić, Ana Opalić, Silvia Potočki Smiljanić /SofijaSilvia/, Jasenko Rasol, Žarko Vijatović, Mirjana Vodopija, Ivana Vučić) može se pogledati do 28. siječnja 2011. godine u Gliptoteci HAZU (Medvedgradska 4, utorak-petak 10.00−19.00, vikend 10.00-14.00; ponedjeljkom zatvoreno).


Povezano