Objavljeno

Samoubojstva književnica tema modnog editorijala

Vice magazin pokrenuo je lavinu negativnih reakcija objavom Women in Fiction izdanja koje sadrži kontroverzni foto editorijal naslovljen Last Words, a inspiriran je samoubojstvima poznatih književnica.

Ideja je bila kratkim pričama Joyce Carol Oatesi Mary Gatskill te intervjuu s Marilynne Robinson dodati reportažu fotografkinje Annabel Mehran koja će slaviti literarno naslijeđe sedam književnica – Virginie Woolf, Sylvie Plath, Iris Chang, Dorothy Parker, Charlotte Perkins Gilman, Sanmao i Elise Cowen. Ideja se pretvorila u modni editorijal sa sedam modela u trendi odjeći koje portretiraju književnice u trenutku njihove smrti.

Tako Sylvia Plath sjedi na podu s rukama u krilu ravnodušno gledajući u otvorenu plinsku pećnicu, Elise Cowen nepokretno leži na tlu, dok Virginia Woolf drži kamen na svojim prsima tumarajući rijekom Ouse.

Sanmao steže omču sačinjenu od svilenih čarapa, Charlotte Perkins Gilman drži maramicu s kloroformom na licu okružena žutim tapetama, Iris Chang sjedi u parkiranom automobilu s pištoljem usmjerenim prema ustima, a Dorothy Parker stoji iznad slavine dok joj krv curi iz prerezanih zapešća.

Svaka fotografija popraćena je obrazloženjem modnog odabira i kratkim objašnjenjem okolnosti u kojima su predstavljene književnice tragično okončale svoje živote. Navedeni su datum rođenja i smrti, navršene godine života te mjesto i uzrok smrti. Iako je editorijal naslovljen Last Words nema nikakvih izvadaka iz njihovih djela ili osvrta na njihov književni doprinos.

Vice je poznat po nekonvencionalnom izvještavanju, no mnogi su bili uznemireni objavom editorijala koji tragičnu temu trivijalizira u modnom kontekstu.

Nakon niza kritika urednici su odlučili povući fotografije sa službenih stranica te objaviti priopćenje u kojem se ispričavaju svima koje su povrijedili, ali ujedno i brane svoje estetske izbore. [K.M.] MS Magazine…


Povezano