Objavljeno

Prve astronautkinje u znanstvenoj fantastici

Dok se u stvarnom životu to dogodilo tek 1963. godine, u fikciji su žene počele lutati svemirom gotovo sto godina ranije!

Prvu takvu knjigu piše Andre Laurie 1889. Godine, pod nazivom The Conquest of the Moon. Uzbudljiva priča se vrti oko grupe znanstvenika, inženjera i poduzetnika koji umjesto da smisle način kako otputovati na Mjesec, misle da je logičnije dovesti Mjesec na Zemlju.

Da bi to postigli, oni grade titanski elektromagnet u Sjevernoj Africi omatajući planinu bogatu željeznom rudom s kablovima pod naponom solarne energije velikih generatora. Činilo se da je projekt uspio, ali čim bi se Mjesec približio Zemlji, planina se odvojila od planete i sletjela na Mjesec, noseći sa sobom baš sve i svakog tko se zatekao na planini. To je uključivalo i nekoliko žena, od kojih je najpoznatija ljupka Gertrude Kersain, jedna od prvih svemirskih heroina.

Kad su momci odlučili istražiti mjesečev krajolik, pobunila se što ju ostavljaju za sobom. “Dosta mi je”, rekla je Gertrude, “ne želim biti beskoristan član društva i zahtijevam biti uključena u posao kao i drugi”. Budući da je nosila respirator za kisik, bila je prvi ženski lik koji ima nešto nalik svemirskom odijelu, te zajedno s ostatkom istraživačkog tima sudjeluje u astronomskim promatranjima. Odrješita i odlučna, postaje ključna osoba u otkrivanju drevne lunarne civilizacije koju pronalazi samostalno istražujući površinu Mjeseca.

Druga izvanredna astronautkinja bila je vjerojatno Lilla Zaidie Rennick, lik iz romana Georgea Griffitha iz 1900. godine. A Honeymoon in Space je priča koja je izvorno izlazila u nastavcima u časopisu Pearson’s, pod nazivom Stories of Other Worlds. Roman govori o avanturama Rolla Lenoxa, Smeatona Aubreya i njegove zaručnice Lille Zaidie, kćeri pokojnog profesora Hartleya Rennicka.

Njihove avanture omogućene su profesorovim otkrićem da su sile prirode sastavljene od pozitivnih i negativnih elemenata. Profesor uspijeva konstruirati svemirski brod Astronef i u pratnji vjernog starog inženjera Andrewa Murgatroyda, izvesti uspješan probni let preko Atlantika, a nakon skore svadbe Aubreya i Zaidie, logički se nameće da medeni mjesec provedu u svemiru.

Ilustracije Stanleya Wooda koje prate priču izrazito su šarmantne te također među prvima prikazuju žene u svemirskim odijelima.

Svakako treba spomenuti i nepopustljivu Rhodu Gibbs, lik iz klasika The Moon Maker autora Arthura Traina i Roberta Wooda iz 1915. godine. Roman je nastavak djela The Man Who Shook the Earth u kojem autori ne samo da su opisali prvu atomsku bombu, već i svemirsku letjelicu koju pokreće nuklearna energija. The Moon Maker otkriva asteroid koji prijeti udariti Zemlju i svemirski brod koji je poslan na misiju preusmjeravanja asteroida iz svoje orbite. Ženski lik u ovoj priči ima mnogo razrađeniju i aktivniju ulogu nego njezine prethodnice. Ona je nevjerojatna matematičarka koja je prva otkrila i izračunala orbitu asteroida, te odredila putanju koju svemirski brod treba slijediti kako bi spasio svijet. Njezina uloga nije definirana muškarcima oko nje, a njezina prisutnost je od vitalnog značaja za uspjeh misije.

Do 1930-ih i 1940-ih, astronautkinje nisu bile samo uobičajena pojava, mnoge su se pojavljivale u serijama romana i kratkih priča, a možda najvažnije, uvijek su prikazivane inteligentne, sposobne i hrabre. io9


Povezano