Objavljeno

Prestanite govoriti ženama da se smiju

Brooklynska umjetnica Tatyana Fazlalizadeh započela je borbu protiv uličnog zlostavljanja serijom murala s portretima žena i natpisima najčešćih rečenica koje mogu čuti od muškaraca kao pokušaje komunikacije ili dovikivanje. Cilj njenog rada nije prikazati strah pri susretu s tim osobama već potaknuti žene da se zauzmu za svoja prava.

“Mnogi ljudi misle da imaju pravo na ženske emocije i načine izražavanja, posebno u javnosti. Muškarci često govore ženama da se nasmiju kako bi započeli razgovor sa ženama koje im ne žele odgovoriti. One im ne duguju ništa, mogu hodati svijetom bez osjećaja odgovornosti prema strancima. To se sigurno događa na ulicam, no posteri i njihova poruka primjenjivi su i u drugom kontekstu i situacijama”, objašnjava Tatyana svoj rad.

Sa samim definicijama pojma uličnog zlostavljanja susrela se na stranicama organizacija Stop street harassmentHollaback koje se bave različitim oblicima umjetnosti, informiranja, educiranja, a od kojih posljednja djeluje i u Hrvatskoj.

Intervjuirala je kolegice i poznanice prikupljajući informacije za postere, a tema koja ju posebno zanima je utjecaj rase, spola, seksualnosti i društvenog statusa na ulično zlostavljanje, kao na primjer hiperseksualizacija afroameričkih žena u medijima i javnosti.

Njen rad izaziva oprečne reakcije, od neprihvaćanja pojedinih muškaraca sa stavom kako su takvi načini obraćanja zapravo kompliment do velikog interesa i podrške žena zbog kog je pokrenula projekt u kom mogu naručiti postere i zalijepiti ih u svoj grad kako bi poruka o suprotstavljanju uličnom zlostavljanju došla do šire javnosti. [M.M.] The Daily Beast…


Povezano