Objavljeno

Oslobodimo bradavice: Toples kao društvena norma

U cilju problematiziranja cenzure u američkom društvu i represije nad ženskom nagošću, pokrenuta je kampanja pod nazivom Free the Nipples. U sklopu inicijative, najavljen je i filmski uradak istoimenog naziva koji će uskoro biti objavljen, a namjera mu je prikazati toples kao društvenu normu.

Lina Esco, redateljica filma i jedna od predvodnica inicijative, naglasila je kako filmom nastoji prokazati licemjerstvo društva koje, u istom trenutku dok voajerski uživa u brutalnom činu javnog smakuća i odrubljivanja glave te glorificira nasilje, kažnjivim i sramotnim smatra žensko golo poprsje.

Javno izlaganje toplesa i dalje je zabranjeno i kažnjivo u 37 saveznih američkih država (u čak 5 od njih zabrana uključuje i dojenje!) te su u usporedbi s mnogo problematičnijim prekršajima, kazne zaista groteskne i neproporcionalne.

Popraćen dvojbom o tome jesu li opscenije bradavice ili je to nasilje, film prati grupu žena kako maršira gradom otvorenog poprsja u namjeri da prokaže hipokriziju cijelog društva i postojanje dvostrukih mjerila. Iako je u New Yorku dopušteno hodati u toplesu, što je izboreno još 1992. godine, film prikazuje policajce koji unatoč tome privode žene.

Kampanja ima i svoje Facebook stranice koje su ubrzo cenzurirane. Kako su bile postavljene, istom su brzinom sve slike golog ženskog poprsja i kadrovi iz filma tim prije bile poskidane i maknute.

Ako je dopušteno na internetu nesmetano kupovati oružje, zašto bi bilo zabranjeno izlagati javnosti najprirodniji dio ženskog tijela, pitaju se u inicijativi. [T.N.] Oystermag …

https://www.youtube.com/watch?v=W4lqjVAh8Hs


Povezano