Objavljeno

O Ratovima zvijezda i paljenju metalnih grudnjaka

Otkako znam za sebe, obožavam Ratove zvijezda. Čak i epizode I-III za koje je uvriježeno mišljenje da i nisu baš nešto kvalitetne. Kada bih morala izabrati jednu stvar koja apsolutno definira moje djetinjstvo i odrastanje, onda su to upravo Ratovi zvijezda koje sam prvi put, i onda bezbroj puta nakon toga, gledala s tatom na televiziji.

Nakon Osvete Sitha iz 2005. nisam mislila da ću vidjeti još koji novi zvjezdani rat, jer su pustolovine u dalekoj, dalekoj galaksiji privedene kraju i završena je priča o jednoj obitelji koja je bila u stanju naglavačke okrenuti cijeli svemir (stvarno, zašto se zovu Ratovi zvijezda kada bi se komotno mogli zvati Keeping Up With The Skywalkers). 

I onda je najavljena sedma epizoda, Sila se budi, i odlazak na taj film odjednom je postao jedna od najvažnijih stvari u mom životu. Ratovi zvijezda! Nostalgija i euforično očekivanje bili su na vrhuncu, ali sam također i bila zabrinuta, koliko god možda to glupo zvučalo, jer što ako nova ekipa ne napravi dobar film? Što ako, po prvi puta u nekoliko desetljeća, ne budem zadovoljna Ratovima zvijezda? Za to stvarno nisam trebala brinuti, jer evo, skrušeno priznajem, film sam gledala već tri puta, a planiram i četvrti. Ne samo zato što mi je film odličan, već i zato što je prvi puta u 39 godina serijala Ratovi zvijezda glavni lik, lik koji nosi cijelu priču i zbog koga se sve događa — žena. 

Za sve one koji/e još nisu stigli/e u kino, od ovog trenutka kreću spoileri za Ratove zvijezda: Sila se budi.

“Ratovi zvijezda oduvijek su doživljavani kao nešto za dječake, film koji su očevi mogli pogledati sa sinovima. Iako je to još uvijek tako, nadao sam se da će ovo također postati film koji majke mogu gledati s kćerima,” rekao je redatelj JJ Abrams.

Možda baš nije bio na dobrom tragu s tom izjavom, jer su Ratovi zvijezda oduvijek privlačili raznoliki spektar obožavatelja. No, za razliku od obožavatelja, glumačka postava Ratova zvijezda do sada je bila poprilično homogena, bijela i muška, s časnim izuzecima kao što su Carrie Fisher (Leia Organa) i Billy Dee Williams (Lando Calrissian) i kasnije, Natalie Portman (Padmé Amidala) i Samuel L. Jackson (Mace Windu). I to je to, uz jedan ili dva imenovana ženska lika koji imaju dvije ili tri replike, ili služe kako bi njihove smrti pokrenule radnju.

Žao mi je, Shmi Skywalker (Pernilla August). Zaslužila si bolje. Žao mi je, X-wing pilotkinje koje je George Lucas izrezao iz Povratka jedija u zadnji čas. Žao mi je, sve druge (ne)imenovane žene čije se replike u originalnoj trilogiji mogu sažeti u video od jedne minute i 23 sekunde.

Kada je stigla Sila se budi puno toga se promijenilo, i to ne na svačije zadovoljstvo. Pozitivna strana toga što neki nisu obožavatelji novih Ratova zvijezda je to što će vam u detalje ispričati zašto, pa će biti lako izdvojiti one koji su našli legitimne mane filmu (kojih ima) od onih koji će pokušati opravdati svoje negativne dojmove, ali kod kojih će se na kraju pokazati da im se film ne sviđa zato što su glavni likovi žena, crnac i Latinoamerikanac. Tako ćete barem znati koga se riješiti u životu. Super!

Naime, ovo su prvi Ratovi zvijezda u kojima niti jedan od likova u glavnom trojcu nije bijeli muškarac, što je fantastična vijest za sve među nama koji također nismo bijeli muškarci.

Isprva se to možda činilo kao veliki rizik s obzirom na uspješnost filmskih serijala u kojima glavne uloge igraju plavokosi tipovi koji se zovu Chris (Hemsworth, Pratt, Evans, Pine), ali kako za sada stvari stoje, Disney se ne mora bojati da će Sila se budi biti financijski neuspjeh, s obzirom na to da je s do sada zarađenih 1,56 milijarde dolara film prešišao Furious 7 i The Avengers u cijelom svijetu. Za vrijeme pisanja ovog teksta, Sila se budi je u Sjevernoj Americi zaradila preko 761 milijun dolara, postavši tako najunosniji film svih vremena na tom teritoriju. I to za samo 20 dana, dok je Avataru trebalo 318 dana.

 

Osim vrlo moćnog faktora nostalgije, za uspjeh Sile se budi zaslužna je i glumačka postava. John Boyega (Attack the Block) britanski je glumac nigerijskog podrijetla koji glumi jurišnika FN-2187, ili Finna, koji odluči napustiti svemirske fašiste Prvi red zato što je to ispravni postupak. Finn je katalizator čitave radnje filma: da nije odlučio napustiti Prvi red i spasiti pilota Pokreta otpora, nikada ne bi upoznao Rey, koja nikada ne bi pronašla Lukeovu svjetlosnu sablju i otkrila Silu u sebi.

Poea Damerona, spomenutog pilota Pokreta otpora, tumači gvatemalski Amerikanac Oscar Isaac (Ex Machina, Inside Llewyn Davis). Njegov droid BB-8, baš kao i R2-D2 u Novoj nadi, u sebi čuva ključne informacije koje će pomoći dovesti ostale do jednog od najvažnijih likova u serijalu. I na kraju je tu Daisy Ridley koja tumači Rey, skupljačicu otpada s planeta Jakku koja isprva samo želi pronaći svoju obitelj, dok ne spasi BB-8-a od određenih sumnjivih ličnosti i ne nađe se u pustolovini života. 

Upravo je Rey izvor najviše rasprava i najviše kontroverzi. Rey neki vole nazivati prvom protagonisticom u Ratovima zvijezda, drugi je nazivaju prvom feminističkom protagonisticom, a treći s podsmjehom i uz okretanje očiju kažu: Mary Sue. 

Mary Sue! Dvije najgore riječi koje možete čuti kada se radi o ženskom liku! Mary Sue: idealizirani ženski lik koji spašava stvar zahvaljujući svojim nevjerojatnim sposobnostima. Mary Sue je fantazija o moći: unatoč malom broju godina i nedostatku iskustva, ona odmah zna sve, snalazi se u svakoj situaciji i često je, ali ne uvijek, neprikriveni nadomjestak za autoricu.

I kao što bi nas jako velik dio interneta htio uvjeriti, Rey je Mary Sue.

 

Kada su 2014. počeli objavljivati glumačku postavu za Sila se budi, internet se pitao gdje su dovraga žene, i čija će djevojka biti jedina najavljena glumica u novom filmu, Daisy Ridley. Kada je film izašao, svi/e smo odahnuli/e, jer ne samo da Reyina važnost nije bila svedena samo na to čijem muškom liku pomaže da ostvari svoj potencijal, već je ona, usprkos svim spekulacijama, naznakama i teorijama, glavni lik. 

Rey, za sada bez prezimena, novi je Luke Skywalker. Godinama je preživljavala u pustinjskim bespućima Jakkua oslanjajući se samo na vlastitu snagu i snalažljivost. Osim što skuplja otpad, razumije jezik droida, zna popravljati svemirske brodove i gotovo sve što joj dođe pod ruku, odlična je pilotkinja i zna se boriti sa štapom, koji joj je stalni suputnik. Nije samo sposobna, već je darovita. 

I nije samo darovita, već je Mary Sue, rekao je Twitter. Nije ništa bolja od Belle Swan iz Sumraka, rekli su novinari i blogeri. Njezine sposobnosti su nerealne i oduzimaju od autentičnosti priče, rekao je velik dio interneta. 

U svoj toj galami čula se samo jedna misao: Ona je djevojka. Ona je djevojka, djevojke ne mogu sve te stvari. Ona je Mary Sue.

Istina, termin “Mary Sue” započeo je kao pokušaj da se opiše određena vrsta lika kojeg su autorice ubacivale u fanfiction, ali s vremenom je taj termin dobio šire značenje, tako da se danas Mary Sue smatra svaki ženski lik koji je “nerealno” talentiran, što je dovoljno neodređeno da se bez problema može obezvrijediti svaka žena koja je imalo sposobna. 

Možda je to zato što nismo navikli/e na likove kao Rey. Navikli smo na Lukea, koji unatoč tome što je obični farmer s Tatooinea koji u filmovima dobije manje od pet minuta treninga sa svjetlosnom sabljom (i ništa od toga ne uključuje borbu s drugim protivnikom) uspije ne samo držati korak s Vaderom, već ga i pobijediti. Lukea, koji pilotira X-wing u srce Zvijezde smrti i sam je uništava, unatoč potpunom nedostatku ikakvog pilotskog treninga.

Navikli smo na Anakina, koji je s devet godina uspio pobijediti u utrci podova i kasnije odletjeti u svemir, sudjelovati u bitci i pridonijeti velikoj vojnoj pobjedi Republike. Navikli smo i na Black Widow, čija snaga i moć je došla iz nevjerojatne boli i patnje, na Katniss Everdeen, na Sansu Stark, koje su žrtvovale sve što su imale samo da prežive ili spase svoju obitelj i postanu heroine kakve poznajemo.

Nismo navikli na Rey, koja je cijeli život provela braneći se svojim štapom i zato zna što treba raditi kada u ruke primi Lukeovu svjetlosnu sablju, i zato može pobijediti Kyla Rena. Koja je u svom dugogodišnjem boravku na Jakkuu morala naučiti kako raditi sa strojevima i koji dio na svemirskom brodu čemu služi kako bi ga popravila i prodala za hranu, inače ne bi preživjela. Na Rey, u kojoj se Sila nije probudila kao nuspojava mučenja ili neke slične osobne traume koju je morala proživjeti (ili preživjeti) kako bi ostvarila svoj potencijal.

Nismo navikli na to da je jednom ženskom liku u franšizi koja je toliko velika da je postala kulturna institucija pružen luksuz koji je svakodnevica jednom Lukeu Skywalkeru, Bastianu ili Bilbu Bagginsu. Rey je jednostavno pronašla “čaroban” predmet (Lukeovu svjetlosnu sablju) i to je u njoj probudilo Silu. Definira je njezina moć i njezina hrabrost, a ne neka trauma iz prošlosti ili muški lik koji je važniji od nje. Dapače, Rey i Finn cijelo vrijeme rade u tandemu i u svemu su jednaki. Nekoliko puta dođe do trenutka kada se čini da će Finn morati spasiti Rey od neke opasnosti, ali na kraju uvijek ispadne da Rey nije nikakva dama u nevolji, već da je sasvim sposobna brinuti se za sebe.

I možda od tuda prozivanje Rey kao Mary Sue, zato što je kanon znanstveno-fantastičnih filmova prepun princeza Leia i Padmi, žena koje unatoč svojim zavidnim sposobnostima nemaju vlastite priče te su Štrumfete, tj. jedine žene u hrpi muškaraca čijim pričama služe kao dodatni začin. Reyine sposobnosti su možda fantastične, nevjerojatne i gotovo superjunačke — ali takvi su i svi glavni muški likovi u Ratovima zvijezda. 

Ako je Rey Mary Sue, onda su to i Luke i Anakin. A da je Rey kojim slučajem bila Ray, tipični talentirani bijeli heroj kojeg uvijek prati sreća (i lijepe princeze u metalnim bikinijima i bogatim haljinama), ovaj razgovor uopće ne bismo vodili. Kako se uopće zove muški ekvivalent Mary Sue? Marty Stu? Gary Stu? Ma nije ni bitno, jer se taj termin ne koristi osim kao protuargument za Mary Sue slučajeve. Sasvim je u redu da muški likovi u fikciji budi jaki, zgodni, sposobni i s akutno razvijenim osjećajem za dobro i zlo, ali čim se rod promijeni iz muškog u ženski — ma nema šanse. Loše je napisana. Iritantna. Nerealna. 

Preispitajte svoje osjećaje. Znat ćete da je istina.

 

“Nadam se da će Rey biti girl power ikona”, za svoj lik je rekla Daisy Ridley. “Hrabra je, ranjiva i kompleksna. Ne mora biti samo jedno da predstavlja ženu u filmu. To što je žena samo je slučajnost, jer ona nadilazi rod. S njom će se moći poistovjećivati i muškarci i žene.” 

“Bori se za svoju odjeću. Ne budi rob kao što sam ja bila”, poručila joj je Carrie Fisher koja reprizira ulogu Leie u Sila se budi, aludirajući na trenutak u Povratku jedijia kada ju je George Lucas stavio u metalni bikini.

Leia kao lik nikada ne bi sama obukla metalni bikini, tako da je Lucas morao pronaći neku izliku da to napravi — izlika je bila u obliku Jabbe, koji zarobi Leiu i obuče je u neudobnu, erotiziranu odjeću, što je zanimljiva paralela sa svim onim obožavateljima koji su je htjeli presvući jer su smatrali da je “svemirska kučka”. (Da, ozbiljno.) 

Unatoč napretku u posljednje vrijeme i unatoč časnim iznimkama kao što su već spomenuta Katniss Everdeen (nemojte mi samo spominjati Šojku rugalicu jer se još uvijek pravim da se onaj epilog nije dogodio), Imperator Furiosa i Mako Mori, pop kulturi nedostaju akcijske heroine koje su akcijske heroine u pravom smislu tih riječi, a ne samo sporedni likovi u akcijskom filmu. Pop kulturi uvijek nedostaju akcijske heroine, jer za jedan film s glavnim ženskim likom Hollywood snimi pet u kojima glavnu ulogu imaju plavokosi tipovi koji se zovu Chris. 

Reyino postojanje u svakom slučaju pridonosi rodnoj ravnopravnosti u znanstvenoj fantastici i pop kulturi općenito, no je li to dovoljno da je nazivamo feminističkim likom? 

Leia je u sedamdesetima bila feministička ikona. I dandanas je uzor mnogima, uključujući i meni. Unatoč tome, originalna trilogija Ratovi zvijezda ne prolazi Bechdel test. Iako Bechdel test vuče korijene iz lezbijske kulture i originalno se bavio zastupljenošću lezbijki u popularnoj kulturi, to značenje se, ironično, s vremenom zatrlo. Danas se Bechdel test koristi u feminističkoj kritici općenito, ne ograničavajući se samo na lezbijke.

Sila se budi prolazi Bechdel test, ali iskreno, iako se podrijetlo Bechdel testa ne smije zaboraviti, način na koji danas koristimo Bechdel test označuje toliko smiješno nizak prag tolerancije da je hvaliti se time kako neki film prolazi Bechdel test apsurdno. Što ne znači da ga moramo prestati koristiti, jer još uvijek postoji nevjerojatan broj filmova koji su se uspjeli provući ispod tog smiješno niskog praga, vjerojatno pužući po podu.

Postoji i nešto noviji Mako Mori test, po istoimenom liku iz Pacific Rima, koji je namijenjen za korištenje s Bechdel testom i kojeg film prolazi ako ima a) barem jedan ženski lik; b) koji ima vlastitu priču; c) koja ne služi kako bi poduprla priču muškog lika. Zahvaljujući Rey, Sila se budi ga i više nego prolazi. Ali kao i Bechdel test, i Mako Mori test je minimalno indikativan da se neki film približava feminizmu. 

Nema ništa sporno oko toga da pokušavamo ilustrirati kako napisati dobar ženski lik, ali na pitanje “je li ovo feminističko ili ne” ne možemo odgovoriti primjenom da/ne testova, već uz pomoć više nijansiranog pristupa i promatranja filma kroz prizmu feminizma.

Dobro onda, testovi na stranu, je li Rey feministički lik? Nadilazi li rod, kao što je Daisy Ridley rekla? Nadilazi, utoliko što je nitko ne omalovažava zbog toga što je žena, pa čak niti negativci — dapače, Kylo Ren je toliko impresioniran njezinim moćima da joj ponudi da je podučava.

Ali s druge strane, film nam nikada ne dopušta da zaboravimo da je Rey djevojka, iako joj nedostaje ono što drugi ženski likovi gotovo odmah dobivaju, a to je obavezna ljubavna priča. (Možda se između nje i Finna u budućnosti nešto dogodi, jer njihovo iskreno i brižno prijateljstvo vrlo lako i sasvim organski može prerasti u nešto više. S obzirom na količinu isforsiranih heteroseksualnih romansa u današnjim blockbusterima koje su suptilne i nježne kao cigleni zid nasred autoceste, Reyino i Finnovo prijateljstvo pravo je osvježenje.)

Reyin rodni identitet nije nametljiv kao što je bio metalni bikini, ali nije niti nevažan. Trenutak kada Lukeova plava sablja izleti iz snijega i sleti ravno u njezinu ruku umjesto u ruku Kyla Rena ostavi me bez daha svaki put, jer jasno pokazuje nešto što su prijašnji Ratovi zvijezda samo naznačivali — da netko kao ja može biti glavna junakinja priče, da može pobijediti zlo i nadjačati svoje strahove, da može vladati Silom i cijelo vrijeme uvjerljivo, očito i odlučno ostati nezavisna djevojka. Baš kao što je predvidjela jedi Beyoncé i njezine mlade padawanke Kelly i Michelle

I ako ćemo o Rey govoriti kao o feminističkom liku, onda bi to bilo na taj način. Njezina ranjivost i snaga, hrabrost i inteligencija inspirirat će nove (i malo starije) generacije djevojaka, koje u njoj mogu prepoznati osobu kakvu one mogu biti, bez da pristaju na kompromise, pozadinske likove ili metalne bikinije. 

Sila se budi možda nije savršena, ali s Rey, Leiom, satnicom Phasmom (Gwendoline Christie), Maz Kanatom (Lupita Nyong’o), pilotkinjama X-winga, jurišnicama i pripadnicama Pokreta otpora šalje odličnu poruku — ovdje smo. Postojimo. Važne smo. Leia i Padmé utrle su joj put, a Rey je nova nada za bolju zastupljenost žena u Ratovima zvijezda i u znanstvenoj fantastici općenito. A nada je, osim gravitacije, najmoćnija sila u galaksiji. 

Oprema: Robert Carter, Adam Relf, Dan Mumford, Phil Noto

 

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano