Objavljeno

Mama, ja sam Aseksualan/na!

Drugi dan Vox Feminae Festa donosi film Angele Tucker „(A)sexual“

Samo dan nakon što vas zaskočimo filmom o orgazmičkoj disfunkciji, taman uhvatite nit i shvatite kako sve te „stvari“ s orgazmima i neorgazmima jesu jedna sjajno unovčena mistifikacija, dočekamo vas s filmom o aseksualcima.
Nije li šašav taj Vox Feminae tim?!

Da, dobro ste čuli – film „(A)sexual“, redateljice Angele Tucker koji prikazujemo u petak, 4. studenog u kinu Grič s početkom u 21 sat otkriva vam novi i prilično progresivan, alternativni lifestyle pokret – aseksualce.


Film obiluje sagledavanju aseksualnosti iz raznih kuteva, a jedni od glavnih aktera ovog intrigantnog filma su Swank Ivy koja na svom YouTube kanalu educira i raspršuje uobičajena mišljenja o aseksualcima i David Jay, osnivatelj i glasnogovornik ovog pokreta. Teško je mnogima suspregnuti nevjericu dok slatki Jay opisuje nedostatak želje – za ikime.

(A)sexual dokumentira rast ove odnedavno vidljive seksualne manjine istovremeno propitujući queer inkluzivitet kao i granice “normalne” seksualne želje.

Dok se Jay kroz djelovanje AVEN-a (Asexual Visibility and Education Networka – asexuality.org) trudi podići vidljivost aseksualnih osoba u svijetu u kojem je sex odavno najzlorabljenijim elementom svakodnevnog života, biti aseksualna/n još je uvijek stigma.

Primarni fokus filma usmjeren je normalnim ljudima „u gomili“ koji su se tijekom života ili tek počinju borili pri osvještavanju vlastite aseksualnosti kao nečeg što nije bolesno ni izopačeno, a nije ni njihov svjesan izbor, već naprosto dio njihovog psiho-fizičkog ustroja, što se vidi i u traileru filma.

Zanimljive su i indikacije o mogućnosti povezanost aspergerovog sindroma i aseksualnosti, no ovo područje tek čeka da ga znanstvenici „zaoru“. Jedini koji se ovom problematikom do sada ozbiljno bavio je kanadski istraživač dr. Anthony Bogart koji u filmu iznosi svoje teze, kao i zaključak da je aseksualno čak 1% populacije!

Valja istaknuti i to da autorica ovog filma Angela Tucker filma ne odabire strane, već naprosto pokušava afirmirati ovu za mnoge još nepoznat (a)seksualni identitet.  Simpatičan detalj je i da se kroz ovaj tempom jako brz film provlači glazba popularnog britanskog glazbenika Morrisseya, jednog od prvih koji je javno još 80-ih priznao da je u svojevoljnom celibatu.

Možda nije daleko dan kad ultimativni šok i nevjericu heteroseksualne većine opsjednute seksom i seksualnošću, više neće izazivati gay povorke već povorke aseksualaca?! A da stvar bude zabavnija u filmu ćete moći svjedočiti da se takvom šoku nisu uspjeli izbjeći ni pripadnici gay zajednice za vrijeme jedne povorke ponosa na kojoj su aseksualci odlučili napraviti svoj coming-out.

Tolerancija, prihvaćanje i vidljivost u društvu njihovi su primarni ciljevi, tvrde aktivisti ovog pokreta koji se bore za svoje mjesto pod suncem.

U to ime, zgodno je znati da je upravo ovaj tjedan, točnije 23.-29. listopada prvi svjetski tjedan posvećen povećanju svijesti o aseksualnosti.


Povezano