Objavljeno

Maggie Gyllenhaal prestara za ulogu partnerice 55-godišnjaka!?

Maggie Gyllenhaal, 37-godišnja američka glumica, otkrila je da je nedavno odbijena za ulogu u neimenovanom filmu jer je prestara da bi igrala partnericu 55-godišnjaku, prenosi portal Flavorwire.

“Postoje stvari koje su stvarno razočaravajuće kad si glumica u Hollywoodu koje me iznenađuju cijelo vrijeme”, rekla je u razgovoru za The Wrap Magazine. “Imam 37 godina i nedavno mi je rečeno da sam prestara da bih igrala ljubavnicu čovjeka koji ima 55. Zapanjilo me. Prvo sam se zbog toga osjećala loše, onda ljuto, a onda sam se nasmijala”.

Hollywood je nedavno kritiziran zbog i dalje izrazito malog broja vodećih ženskih uloga u filmovima, a American Civil Liberties Union (ACLU) je nedavno zatražio da državne i federalne agencije istraže holivudske studije i talent agencije vezano za rodnu diskriminaciju.

Centar za proučavanje žena na televiziji i filmu državnog sveučilišta San Diego otkrio je da ženski likovi čine samo 12% protagonista/ica u top 100 američkih najprofitabilnijih filmova 2014. godine, što je za 3% manje u odnosu na 2013. i 4% manje nego 2002. godine.

No unatoč tome, Gyllenhaal je optimistična. “Puno glumica radi nevjerojatan posao, igranju stvarne žene, komplicirane žene”, rekla je glumica, koja je u siječnju osvojila Zlatni globus za ulogu u filmu The Honourable Woman. “Ne osjećam se očajno. S nadom tragam za nečim što će me fascinirati”, rekla je u intervjuu.

Svaka čast Gyllenhaal na optimizmu, no uistinu je teško održati pozitivnu perspektivu uz konstantnu diskriminaciju o kojoj svjedoči i slučaj  Lily Tomlin i Jane Fonde, glavnih glumica Netflixove serije Grace and Frankie koje su za svoj rad dobile su jednak honorar kao i sporedni glumci serije Martin Sheen i Sam Waterston.

Tomlin je naglasila da se serija ne zove Sol and Robert, već Grace and Frankie i objasnila kako je ovo razočaravajuće jer su bile vrlo uzbuđene što Netflix radi komediju o dvije žene u godinama što za filmsku i televizijsku industriju nije uobičajeno i izravno se protivi standardnim televizijskim normama.

Činjenica da posao glavnih glumica zaslužuje jednaku plaću kao posao njihovih kolega sporednih glumaca govori u prilog tome da se još puno toga mora napraviti kako bi se postigla jednakost u plaćama žena i muškaraca. 


Povezano