Objavljeno

Lydia Lunch: Što još hoćeš?

Zašto je Morcheeba bila toliko nahajpana, a za koncert Lydie Lunch, žene koja je  proglašena jednom od 10 najutjecajnijih performera/ica 90ih smo morali saznati gotovo slučajno, pitanje je koje me na sinoćnjem koncertu u Tvornici morilo prvih pola sata.

Tako jaku ženu na nekom hrvatskom stejdžu sigurno nismo vidjeli ove godine i zato sam ne potpuno popunjen (uglavnom muškarcima) mali pogon Tvornice shvaćala i kao svojevrsni Vox Feminae propust. Nismo uspjeli dobiti intervju sa Lydiom, njen koncert nije bio jako oglašivan od strane organizatora (iako sam sigurna da bi tona goth dark noise punk ekipe pohrlila na koncert da je znala za njega) no to sve na kraju krajeva možda i je u skladu s njenom anti-komercijalnom etikom gdje već desetljećima operira potpuno nezavisno od velikih distributera i izdavačkih kuća.

Tijekom karijere Lydia Lunch surađivala je s imenima poput Nicka Cavea, Thurstona Moorea, Kim Gordon, Marca Almonda, Einsturzende Neubatuen, Henry Rollinsa i mnogih drugih. Iza sebe ima više od 30 izdanja, 13 spoken word albuma, 30-tak filmova i bezbroj kolaboracija i gostovanja.

U Zagreb je došla u nevjerojatno kvalitetnoj pratnji (kakvu zaslužuje i kakvu si je sama odabrala) benda Retrovirus u kojem sviraju gitarist Weasel Walter, basist Algis Kizys (Swans, Foetus) i bubnjar Bob Bert (Sonic Youth, Pussy Galore, Chrome Cranks). Odsvirali su manje više cijeli istoimeni live album snimljen krajem prošle godine u The Knitting Factoryju, a koji uključuje presjek njezinih radova od vremena bendova Teenage Jesus and the Jerks i 8-eyed Spy do njezinih solo albuma iz 80-ih.

Ova sexy noise punk vještica bez trunka nostalgije neviđeno je inteligentno, duhovito (neupućeni bi rekli i vulgarno) komunicirala s publikom između moćnih glazbenih numera opravdavši tako naziv underground ikone na svom prvom, no nadamo se ne i zadnjem zagrebačkom koncertu.

https://www.youtube.com/watch?v=cCh76kM4PHs

Za glazbu je, ukoliko Lunchovu niste do sada slušali, youtjubajte i guglajte, a mi prenosimo intervju koji preporučamo pogledati do kraja, a koji se dobro nastavlja na njenu sinoćnju zadnju pjesmu ‘What Is It’ (more that you want, need, can’t live without now) kojom je završila svojevrsno glazbeno predavanje o rodnim ulogama, a mene na spavanje poslala s mišlju: “Isuse, da je većina žena poput Lydie Lunch, kako bi feminizam brzo zastario… jedva čekam da feminizam ode u zastaru.”


Povezano