Objavljeno

Kreativna rješenja za plastiku iz oceana

Umjetnice Lou McCurdy i Chloe Hanks

Sva plastika koja je ikad proizvedena se još uvijek nalazi negdje na planeti. Velik dio tog popularnog, a teško razgradivog materijala našao je put do svjetskih mora i oceana. Čak i kada bi sve to mogli izvaditi van, pojavljuje se problem njene svrhovitosti. Plastika iz oceana više nema velik potencijal za ponovnu upotrebu, stoga je svaka inicijativa koja je da bi stvorila nešto novo zapravo aktivistička i zaslužuje potporu.

Svi smo vidjeli zabrinjavajuće slike kornjača ili tuljana u često pogubnim susretima s plastikom. Najveći problem nastaje raspadanjem komada plastike u sitnije dijelove, tzv. mikroplastiku koju ribe i drugi morski stvorovi greškom smatraju planktonima kojima se inače hrane. Ako to prežive, mikro komadići plastike završavaju na našim tanjurima.

I dok rješenje za skupljanje mikroplastike iz oceana još uvijek ne postoji, ono čime se trenutno možemo baviti je vađenje i recikliranje barem ovih većih komada. Za većinu stanovništva to znači skupljanje otpada na obalama mora i rijeka, a sadašnji i budući ronioci se mogu uključiti u inicijative poput Dive against debris, odnosno Zaroni protiv otpadaka.

Ekipa iz Dive Against Debrisa

Socijalna plastika termin je kojeg je skovala ekipa iz Banke plastike, inicijative koja je ujedno i ekološka i socijalno osjetljiva. Ona nudi siromašnim ljudima mogućnost da plastiku koja se masovno nalazi na plažama i u morima sakupe te zamjene za novac.

Osim toga, dobiju i kredit za 3-D printer koji se nalazi u banci i koristi istu tu plastiku u proizvodnji alata, koji im kasnije mogu poslužiti za pokretanje nekog svog posla. Iako je ideja još uvijek u razradi, prva podružnica ove banke otvorena je nedavno u Peruu, a pomak je već vidljiv.

Pharrell Williams, najpoznatiji po pjesmi Happy, također se bavi i modnim dizajnom te je u suradnji s nizozemskim proizvođačem G-Star Raw za ovu jesen najavio novu kolekciju ‘RAW for the oceans’. Kolekcija će uključivati traperice, majice, jakne i kape, napravljene od prediva dobivenog od plastike iz oceana.

Your shoes are rubbish projekt je kojim mladi britanski dizajneri kroz kombinaciju industrijske tehnologije i ručnog rada pretvaraju plastiku s engleskih plaža i obale Temze u zanimljive tenisice.

Ekološki osjetljiv proizvođač Method iz San Francisca svoju bocu u kojoj prodaje deterdžent za suđe i ruke proizvodi iz kombinacije plastike iz oceana i obične, kvalitetnije reciklirane plastike.

“Plastika iz oceana je najveći izazov među recikliranim materijalima. Prilično ju je teško sakupiti, a također je oštećena i krhka”, kaže Adam Lowry, suosnivač Methoda.

Kako bi imali stalni priljev plastike iz oceana, surađuju s više ekoloških udruga koje organiziraju skupljanje otpada na plažama Havaja, južne Kalifornije te duž Istočne obale SAD-a. Method dio svoje zarade kasnije donira istim tim udrugama.

Najčešću novu svrhu plastika iz oceana nalazi kao dio umjetničkih instalacija. Umjetnice Lou McCurdy i Chloe Hanks iz Brightona tako će uskoro predstaviti svoj rad u sklopu festivala posvećenog podizanju svijesti o količini otpada koja se nalazi u svjetskim morima. Umjetnice će prikazati supermarket koji se sastoji isključivo od odbačenih proizvoda nađenih na plažama.

Da problem plastike može biti povezan i s nogometom, pokazuje pak fotografkinja Mandy Barker koja je prikupila više od tisuću lopti s plaža u raznim dijelovima svijeta te ih prikazala u radu nazvanom Penal.

Mandy Baker, ”Penalty”


Povezano