Objavljeno

Kako je jedna žena pokušala sakriti trudnoću na internetu

Proteklih devet mjeseci, Janet Vertesi, asistentica sociologije na Princetonu, pokušavala je zatajiti internetu svoju trudnoću i nije joj bilo lako.

Trudnice su nevjerojatno dragocjene tržištu. Na primjer, ako se žena odluči između Huggies ili Pampers pelena, radi se o vrijednoj i dugoročnoj odluci koja uspostavlja potrošački uzorak. Prema Vertesi, potrošački podaci prosječne osobe vrijede 10 centi, dok ti isti podaci za trudnicu skaču na dolar i 50 centi i jednom kada oglašivači naiđu na trudnu ženu, ne popuštaju.

Vertesi je održala prezentaciju na konferenciji Theorizing the Web u Brooklynu gdje je govorila o pokušaju skrivanja trudnoće, izazovima s kojima se suočila te kako je ovo iskustvo bacilo sasvim novo svjetlo na sveukupne političke i društvene implikacije botova i cookieja koji sakupljaju podatke o ljudima.

“Moja priča je priča o bazi podataka, no koja počinje od najniže točke prema gore,” rekla je. “Iz vrlo osobne perspektive govorim o tome što je potrebno kako bi izbjegli da se podaci o vama sakupljaju, prate i smještaju u baze podataka.”

Prije svega, Vertesi se pobrinula da zataji svoju trudnoću od svih društvenih medija budući da je to uobičajeni način na koji se sakupljaju informacije. Direktno je kontaktirala svoju obitelj zamolivši sve članove da ništa ne objavljuju na Facebooku te je čak skinula svog ujaka sa liste prijatelja nakon što joj je poslao čestitku.

Također, pobrinula se da koristi samo gotovinu pri kupnji bilo čega povezanog s trudnoćom kako se informacije ne bi mogle širiti putem kreditnih kartica.

Vertesi je naglasila kako moramo podići razinu svijesti o informacijama koje dobrovoljno pružamo serverima te se zapitala hoće li ikada doći vrijeme kada će biti moguće izbjeći pružanje osobnih podataka internetu.

Winter Mason, kolega panelist i data analitičar na Facebooku kazao je kako ne vjeruje da je to više moguće. Mashable

Pogledajte prezentaciju koju je Janet Vertesi održala na konferenciji Theorizing the Web.

Povezano