Objavljeno

Islam i feminizam: Nova web stranica, nove debate

“Internet će pomoći muslimanskim ženama da se povežu”, vjeruje Latifa Akay iz Maslahe, dobrotvorne islamske organizacije sa sjedištem u Britaniji koja je pokrenula novu web stranicu Islamandfeminism.org s ciljem rušenja vladajućih stereotipa o muslimankama i njihovo upoznavanje s idejama feminizma.

Dio je to projekta I Can Be She kojim se želi smanjiti nevidljivost muslimanskih žena na globalnoj feminističkoj sceni i stati na kraj njihovoj izostavljenosti iz rasprava o ženskim pravima.

“Puno muslimanskih žena osjeća se isključeno iz debata o ženskim pravima i ovaj projekt stvarno se fokusira na približavanje islamskog feminizma običnim ženama pošto su se previranja o istom mogla čuti samo u akademskim krugovima“, tvrdi Akay.

Uzrok toj isključenosti jest stereotip o nespojivosti feminizma i islama koji se percipira kao patrijarhalan. Dr. Sariya Cheruvallil-Contractor, pozabavila se time u svojoj knjizi Muslim Women in Britain: De – mystifying the Muslimah u kojoj želi rasvijetliti i pojasniti nejasnoće koje se stalno vrte oko pitanja odnosa islama prema ženama. A da islam predstavlja čvrsti temelj za rodnu jednakost potvrđuju kao ponosne muslimanke i svima poznata Malala Yousufzai i nobelovka Tawakkul Karman.

Treba reći da islamski feminizam nije nešto novo. Svoje početke vuče iz 1990ih, a sam termin prva je upotrijebila Shahla Sherkat iz Irana koja je 1992. pokrenula časopis Zannan sa svrhom promoviranja istog.

Feminizam jača u zadnjih nekoliko godina u više islamskih država, primjerice Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i Iranu, ali je i dalje tabu u mnogo tradicionalnih zajednica jer postoji strah da bi to žene moglo udaljiti od religije. Stoga ne čudi što su danas neka od glavnih pitanja mogu li vjernice istodobno biti i feministkinje i pitanje samog odnosa religije i feminizma.

Želja pokretača nove web stranice jest čuti što više različitih mišljenja i glasova, a pozitivne reakcije već su vidljive. 


Povezano