Objavljeno

Intervju: Damira Pixelmysmile! Kalajžić

Damiru Kalajžić ste imali prilike upoznati još 2009. u bazi umjetnica cunterview-a, no vrijeme je da updejtamo priču, jer je ova mlada omiško-splitska dizajnerica sasma slučajno nedavno krenula u svoju poslovnu pustolovinu pixeliziranja osmjeha.


Predstavi se u 5 rečenica za one koji te ne znaju. Tko si, od kad si, gdje si, što radiš i voliš raditi?
Za one koji me ne znaju, svijet sam prvi put ugledala prije neke 24 godine zahvaljujući majci prirodi i ocu karikaturistu. Zahvaljujući njima, točnije ocu dobila sam i ime Damira, a u paketu s tim mi je došlo i njihovo prezime Kalajžić, a bome i adresa na koju su me doveli, a to je jedan mali grad zvan Omiš. Trenutno radim kao fotografkinja po nekim klubovima u Splitu, a nedavno sam postala i bacc. dizajna vizualnih komunikacija i sad sam u nekakvoj fazi pripreme za diplomski studij. Ono šta volim raditi svakako mora biti kreativno. Nebitno je li to fotografija, ilustracija, dizajn, slikanje, pisanje, bitno je samo da je nešto nešto u čemu uživam i što me ispunjava. Onako da mi taj rad stavi smajl preko cijelog lica.

Predstavi nam pixelmysmile! Pikseliraj mi osmijeh? Od kuda ideja?
Pixelmysmile! je nastao sasvim slučajno. Nedavno sam sa ekipom bila u Londonu i na njihovim sajmovima čovjek stvarno može svašta vidjet i dobiti fantastične ideje za daljnji kreativan rad. Meni je jedan štand upao u oko, cura je radila stvari na foru pixelića. Prvi put sam vidjela nešto slično i sa oduševljenjem sam gledala te njene izvedbe, ali nisam mogla skužit od kojeg je materijala pa sam joj skoro cijeli štand kupila koliko me je oduševila.

Uglavnom, da ne dužim – kad smo se vratili sa puta, prijatelj je naletio na isti taj materijal, te sam ja kupila kesice svih boja, došla doma i počela slagat stvari koje želim nosit i koje su meni osobno kul. Nisam imala nikakvu namjeru počet prodavat pikseliće dok mi mama, nakon što je vidjela koliko sam toga napravila, nije predložila da krenem u “biznis” sa tim. I tako je kroz neka dva dana nastala ideja da radim pixelaste likove, da se vratim u taj nekakav retro svijet, svijet igrica, geek area, svoje djetinjstvo…

Što se tiče imena, ime je nastalo iz nekakvog mog životnog motoa koji glasi “Smajl na lice i osvajaj svijet!”. Smatram da je osmijeh jedna predivna gesta koju nekome možemo uputiti i primiti, on sam po sebi “otvara” mnoga vrata, privlači ljude i sa njim doslovno osvajaš svijet! Kao šta si i sama rekla – pixeliziraj mi osmjeh – pixeliće pretvaramo u nešto što izmami osmjeh, a nasmijana lica i pozitiva su neprocjenjiva stvar! 🙂

{igallery 13}

Ono što se meni sviđa je ta ‘internetnost’. Inače su bedževi ili a) promo ili b) bez priče, samo fora zdizajnirani ili c) pokupljena neka slika ili tekst sa neta pa naljepljeni. Tvoji pixelsmajli komuniciraju jednu internet generaciju.
Osobno sam veliki ljubitelj bedževa i one koje volim su nekakvi unikatni, rukom iscrtani mali bedževi – kakve su mi jedne godine poklonili kolege. Ostali bedževi koliko god kul bili, jednostavno to više nisu – izgubila se nekakva njihova vrijednost i draž.
Ono što mene privlači je nešto što iskače, što nije minijaturno, što predstavlja nekakav tvoj stav i tebe kao osobu, dakle nešto šta je istovremeno fora, a ima priču iza sebe. Bio to srednji prst, kursor ili brk, stvarno nebitno šta, svaki od njih priča nešto. Ako se i čini da ne priča, ne možeš ga ne zamjetit radi veličine 🙂

Na kakav odjek nailaziš? Samo na fejsu pazaris ili?
Odjek je trenutno iznenađujuć, reakcije prepozitivne, narudžbi stvarno ima od svuda iz Hrvatske pa čak i iz Srbije. Pazarenje trenutno ide isključivo preko fejs(drka), dobila sam ponudu od dva naša sajta da preko njihovog web shopa prodajem pikseliće, a čak se pregovara i sa nekim trgovinama u Beogradu za suradnju. Koliko mogu primjetiti – pixeli su opet u modi! 🙂

Malo sam razmišljala što mi zvuči tako poznato kod tog imena, a onda mi je sinulo, knjiga Nore Verde se zove ‘Posudi mi smajl’ 🙂 – Pixel my smile. Slučajna podudarnost?
Stvarno slučajno. 🙂 To mi nije palo napamet. Kao što sam prije navela, više se referira na moj životni moto. 🙂

Imaš neke planove oko projekta? Kako ga namjeravaš razvijati?
Planovi? Uf… Nisam pretjerano o njima razmišljala. Vidjet ću kako će ići daljnja prodaja i kolika će biti potražnja – možda nakon nekog vremena osvane sajt za pixelmysmile! preko kojeg bi se naručivalo ili ga čak isfurat u neke trgovine po državi i regionu. Na ljeto možda neki štand u Omišu i Splitu, ali ne znam još ništa. Ono što znam je da mislim radit još tu mnogo likova, mnogo novih  fora, zezancija, ruganja, blesavih stvari i galeriju redovito updejtat sa svježim idejama.

Na Vox Feminae i Zbeletron se vole partiju u petak 18.2. @ AKC Medika
Damira će predstaviti Pixelmysmile! te ćete joj tamo moći uputiti sva pitanja, pohvale i želje, a moći ćete i kupiti svoje favorite iz Pixelmysmile! kolekcije.

U zadnjoj galeriji možete vidjeti još neke rukotvorine, kao i baciti oko na proces nastajanja voxovog ‘O’ u pixelmysmile! verziji:

{igallery 12}

Smajlamo se u petak! A do tada lajkajte po facebook.com/pixelmysmile!


Povezano