Objavljeno

Hrvatska Wikipedia, vrelo “alternativnih činjenica” o kontracepciji

Već se pisalo o tome kako je hrvatska Wikipedia utočište prilično desno orijentiranih ljubitelja povijesti i administratora koji otežavaju unos iole nepristranih informacija i preferiraju osobne impresije nad faktografijom.

Poznato je i da hrvatska inačica ove inače iznimno vrijedne i pouzdane enciklopedije sadrži i pojam “rodna ideologija” koji usprkos prigovorima i dalje ponosno egzistira (a dobio je čak i svoj logo!). No priča tu ne staje – rodna ideologija kao negativan pojam se, manje ili više suptilno, provlači kroz brojne druge pojmove vezane uz diskriminaciju, prava LGBT osoba i reproduktivna prava.

Nedavno sam naišla na članak posvećen katoličkom pogledu na kontracepciju te sam, usporedivši hrvatsku i englesku verziju tog pojma te istražujući povezane pojmove, uvidjela dubinu baruštine hrvatske Wikipedije. Tako sam cijelo poslijepodne provela brčkajući se u toj ljigavoj, prljavoj vodurini.

Već površnim pregledom konkretnih suradnika koji su uređivali pojmove vezane uz kontracepciju možemo vidjeti da je i ovdje riječ o “ljubiteljima povijesti”, zatim pojedincima nagrađenim za “iznimne doprinose kršćanskim temama”, ali i trolovima koji su u konačnici blokirani zbog unosa nepristranih ili neprovjerenih podataka. Čini se da je kratak put od kontracepcije do NDH!

U nastavku donosimo nekoliko pojmova koji su nam zapeli za oko i komentiramo problematične tvrdnje ili izvore.

>> Dženderist

“…osoba koja je ‘obilježen[a] privrženošću rodnoj ideologiji – tj. dženderizmu'”

Ovo ne znači ništa. Također, osuđujemo upotrebu termina koji nije u duhu hrvatskog jezika. Ako već govorimo o rodnoj ideologiji, tada se njeni pobornici trebaju nazivati rodistima/rodisticama, a ne dženderistima.

“…francuska ministrica pravosuđa Christiane Taubira izrijekom je poslanicima izrekla da se tom promjenom želi ‘oteti djecu determinizmu vjere i obitelji'”

U navedenom govoru Christiane Taubira nije izrijekom izrekla citiranu izjavu, što je lako vidljivo iz transkripta i video snimke. Ta izjava, pod čijom je referencom u članku naveden katolički tjednik La Vie, pojavljuje se tek na nekolicini web stranica, i to redom onih vjerskog predznaka.

>> Katolički pogled na kontracepciju

“Dodatni je prijepor što pojedina kontracepcijska sredstva mogu dovesti do pobačaja.”

Ne mogu.

“Kontracepcijska spirala uzrokuje pobačaj, tako što spriječava [sic] usađivanje oplođene jajne stanice u maternicu.”

Nije sasvim točno. Hormonalna spirala prvenstveno djeluje tako da sprječava spajanje muške i ženske stanice, tj. oplodnju, zgušnjava cervikalnu sluz (što otežava prolazak spermija) i sprječava zadebljanje endometrija (što otežava usađivanje). Bakrena spirala ispušta ione bakra i tako onemogućuje kretanje spermija. Pogledajte video.

“Kontracepcijske pilule ponekad imaju jednako djelovanje.”

Nemaju.

“Iste godine, kada je objavljena enciklika Humanae Vitae, Papinska komisija za maloljetnike objavila je stav o kontinuiranom protivljenju Katoličke Crkve protiv kontracepcije.”

Ne postoji “Papinska komisija za maloljetnike”. Bit će da je Google Translate zakazao! Autor/ica članka vjerojatno se referira na tzv. manjinski izvještaj (minority report) koji je nastao u sklopu Papinske komisije za planiranje obitelji.

S druge strane, u službenom izvještaju komisije preporučeno je da Crkva modificira svoj stav o kontracepciji te da bi parovi trebali imati slobodu odlučiti koje će metode planiranja obitelji koristiti (papa Pavao VI. očigledno nije prihvatio preporuke). Članak na hrvatskoj Wikipediji uopće ne spominje službeno izvješće komisije, kao ni druge dokumente (npr. vidi ovdje) koji su u suprotnosti s “kontinuiranim protivljenjem Katoličke Crkve protiv kontracepcije”.

Također, protivimo se nečemu, a ne protiv nečega.

>> Kontracepcijska spirala

“Onemogućava spermije u dolasku do jajašca ili ako to ne uspije izaziva direktan pobačaj.”

Spirala ne izaziva direktan pobačaj.

“Katolička Crkva protivi se kontracepcijskim spiralama, jer uzrokuju pobačaj i spriječavaju [sic] začeće.”

Znate što još sprječava začeće? Apstinencija.

 

>> Kontrola rađanja

“Na Filipinama [sic], UNICEF je preveo [sic] cijepljenje 3.4 milijuna žena, što je kod većine žena dovelo do potpune ili privremene neplodnosti.”

Tvrdnja je nedokazana i temelji se na optužbi kenijskih biskupa da cjepivo sadrži sastojak koji uzrokuje neplodnost. Organizacija KCDA (Kenya Catholic Doctors Association) tvrdi da je testirala 6 ampula cjepiva i da su pronašli sporna antitijela. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Ministarstvo zdravstva opovrgnuli su optužbe, potvrdivši da je cjepivo sigurno.

“UNICEF i UNFPA finaciraju [sic] Kinu s 5 milijuna dolara godišnje u potpori kineske politike jednog djeteta.”

Manipuliranje činjenicama. Točno je da SAD – barem za vrijeme mandata demokratskih predsjednika – podržava United Nations Population Fund (UNFPA) koji omogućuje pristup reproduktivnim zdravstvenim uslugama, prvenstveno u Africi, Južnoj Americi i Aziji. Za vrijeme mandata Georgea Busha, recimo, istraga State Departmenta pokazala je da nema dokaza da UNFPA podržava prisilne pobačaje ili sterilizaciju u Kini, no unatoč tome Bush je ukinuo potporu od 34 milijuna dolara.

Također je točno da je UNFPA u više navrata bila predmetom kritike, no uglavnom od strane organizacija posvećenih zaštiti obitelji i života poput Instituta za istraživanje populacije (PRI) i republikanskih članova američkog Kongresa. Daleko od toga da se uloga UNFPA-e u Kini ne može kritički sagledati, no podatak da naveden u članku naprosto nije točan.

Objektivniji prikaz dostupan je, primjerice, ovdje, ovdje, ovdje ili ovdje.

“Institut za istraživanje populacije (PRI) 1999. godine objavio je priopćenje, kako u Afriku stižu brodovi puni kontracepcijskih i abortivnih sredstava umjesto hrane i lijekova, koje traže afričke države.”

Samo priopćenje nije dokaz ničega (uz to, nije navedena poveznica na priopćenje). Institut za istraživanje populacije je prolife organizacija koja se bori protiv pobačaja i kontracepcije (više pročitajte ovdje i ovdje).

 

>> Kontracepcijska tableta

Tableta sprječava ljudskom zametku, da se ugnijezdi i dođe do maternice što dovodi do pobačaja i ljudski zametak umire i izbacuje se iz ženinog tijela.

Ne. Tableta sprječava ovulaciju. Informirajte se.

Američki znanstvenik Alfred Kinsey izjavio je, da najviše pobačaja ima među populacijom koja najviše koristi kontracepciju.

U samom članku navodi se da se prva kontracepcijska tableta pojavila 1960. godine, a s obzirom da je citirana Kinseyjeva izjava iz 1955. godine (s konferencije Planned Parenthooda), ona se ne može odnositi na kontracepcijske tablete. Također, treba imati na umu specifičnost Kinseyjevog uzorka, odnosno nepouzdanost procjene broja pobačaja (vidi npr. ovdje, ovdje ili ovdje).

“Kontracepcijska tableta može dovesti do 150 različitih kemijskih promjena u tijelu žene.”

Pa? Kemijske promjene u tijelu događaju se svaki put kad unesemo hranu.

Kao referenca navedeno je: “Human Life Alliance of Minessota, 1997.” Riječ je o prolife organizaciji posvećenoj širenju lažnih informacija o kontracepciji i pobačaju na studentskim kampusima u SAD-u (vidi npr. ovdje).

 
“Parlament Ujedinjenog Kraljevstva objavio, je da je bilo preko 40 smrti između 1994. i 1997. godine povezanih s kontracepcijskim tabletama, što dakako može biti rezultat predoziranja.”

Nema reference za ovaj podatak, dakako. Inače, predoziranje bilo kojom supstancom (uključujući vodu) može uzrokovati smrt.

 
“Nacionalni institut medicine u SAD-u objavio je studiju 1997. godine po kojoj postoji izravna veza između spolnih bolesti i upotrebe kontracepcijskih tableta.”

Nema poveznice na navedenu studiju, stoga sam pribjegla guglanju. Studija postoji, no u njoj nije uspostavljena izravna veza između spolnih bolesti i upotrebe kontracepcijskih tableta. Dapače, nekonzistentna upotreba kontracepcije (kondoma) navedena je kao jedan od glavnih faktora koji doprinose širenju spolnih bolesti.

Također, možete li navesti ijednu referencu koja je novija od 1997. godine? Čini se da je ta famozna godina bila prepuna otkrića vezanih uz kontracepciju!

 
“Međutim svaka inteligentna osoba će shvatiti da upotreba kontracepcijskih tableta ne znaći [sic] zarazu ukoliko nemaju spolni odnos s [sic] zaraženom osobom.”

Hrvatska Wikipedia, molim te reci mi jesam li dovoljno inteligentna.

 

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano