Objavljeno

Kontracepcijski atlas prikazuje pristup kontracepciji u europskim državama

Kontracepcijski atlas je mapa koja prikazuje pristup modernoj kontracepciji u 45 država diljem geografske Europe. Ljestvica zemalja bazirana je na dostupnosti kontracepcijskim zalihama, obiteljskom planiranju i informacijama na internetskim stranicama koje se mogu pronaći u pojedinim državama, a konačni rezultati otkrili su prilično neravnomjernu sliku diljem Europe.

Atlas je izradio Europski parlamentarni forum o populaciji i razvoju (EPF) u suradnji s Third I, dok su metodologiju dizajnirali_e stručnjaci_kinje za seksualna i reproduktivna prava.

“Pristup kontracepciji trebao bi biti ključni problem Vlade pri osnaživanju građana_ki u planiranju obitelji i života. Ipak, svaka zemlja koju smo analizirali_e trebala bi uložiti veće napore u poboljšanje pristupa kontracepciji. Rezultati pokazuju kako osiguravanje izbora u reproduktivnim životima građana_ki za velik broj europskih zemalja nije prioritet.” komentirao je EPF-ov tajnik Neil Datta.

To je vidljivo i po statistikama o neplaniranim trudnoćama: više od 43 posto trudnoća u Europi je neplanirano. Kontracepciju koristi 69,2 posto žena u dobi od 15 do 49 godina, a koje su oženjene ili žive s partnerom.

Francuska je s 90,1 posto prva na listi zemalja po dostupnosti kontracepcije, a zanimljivo je kako je ujedno riječ o zemlji s najvišom stopom nataliteta u Europi.

Generalno, Zapadna Europa ima puno bolji pristup kontracepciji od Istočne Europe. Ovdje je izuzetak Moldavija, koja se s 78,7 posto popela na visoko četvrto mjesto u Europi.

Prvih deset mjesta na ljestvici mahom su zauzele zemlje članice Europske unije, međutim, neke od njih nalaze se i među deset najlošije rangiranih zemalja. Tu se svakako najviše ističu Bugarska i Grčka, obje s niskih 38,2 posto. Hrvatska se s 58,8 posto nalazi na 18. mjestu.

“Za relativno nizak trošak, Vlade mogu osigurati naknade za kontracepciju – osobito dugoročne i reverzibilne verzije, poput implantanta i spirala. Minimalno ulaganje bilo bi i kreiranje službenih stranica Vlade na kojima bi građani_ke mogli_e dobiti informacije o vrstama kontracepcije i mjestima na kojima ih mogu nabaviti.” kazao je Datta.

I dok se u velikom broje europskih zemalja mogu pronaći stranice koje sadrže informacije o kontracepciji (bilo da su službene Vladine stranice ili alternativne verzije financirane od strane nevladinih udruga i organizacija civilnog društva), u čak šest zemalja uopće ne postoje stranice na kojima bi građani_ke mogli_e potražiti takve informacije (Albanija, Armanija, Azerbejdžan, Georgija, Grčka i Rusija). Neke od tih država imaju vrlo nizak postotak korištenja kontracepcije, visoku stopu pobačaja i široko rasprostranjene mitove o kontracepciji.

Čak 25 zemalja za pristup kontracepciji ne nudi nikakvu naknadu. Među njima je i Slovačka, u kojoj postoji zakon koji eksplicitno zabranjuje davanje bilo kakve naknade za kontracepciju.

Pilula za dan poslije dostupna je u svim zemljama, međutim u Albaniji, Mađarskoj i Rusiji izdaje se isključivo na recept.

Povezano