Objavljeno

Gole žene u pop video spotovima: seksizam ili umjetnost?

Dok su seksistički tekstovi pjesama i prečest fenomen koji jedva da više izaziva sablazan, žene u toplesu u spotovima poznatih pop zvijezda su relativno nova i sve učestalija pojava.

Robin Thicke, Justin Timberlake i Calvin Harris su među onima koji su u svojim spotovima uposlili plesačice i modele golih grudi te uzrokovali kontroverze i zahuktali debate o tome što obnažene žene predstavljaju u modernoj kulturi.

“Sve je stvar konteksta”, rekao je Vincent Haycock, redatelj spota Thinking About You Calvina Harrisa. “Gledate Nicole Kidman kako se skida u Oči širom zatvorene i nitko ne komentira kako je to mizogino, jer se radi o Kubricku.”

“Spot za pjesmu Blurred Lines Robina Thickea je začarani krug”, izjavio je pak Mike Stock iz uspješnog producentskog i tekstopisačkog trojca Stock Aitken Waterman. “Očekuju li mladići da se djevojke tako oblače i ponašaju? Misle li djevojke da se moraju tako ponašati kako bi se svidjele mladićima? Hoće li mladići pozitivno reagirati ako se djevojke tako obuku? I ako mladići pozitivno reagiraju, smatraju li djevojke da se moraju nastaviti jednako ponašati? I tako u nedogled.”

Robin Thicke u intervjuu za GQ prvotno je izjavio kako je pravo zadovoljstvo ponižavati žene: „Nikad prije to nisam radio. Uvijek sam poštovao žene;“ no, u intervjuu za The Today Show, na pitanje može li shvatiti kritike i optužbe za seksizam, kasnije je ustvrdio kako je to samo kriva interpretacija i da je pjesma „sama po sebi feministički pokret.“ Prema njegovom (naknadnom) objašnjenju, Blurred Lines je kompleksni društveni komentar na način na koji su žene u glazbenim spotovima prikazane kao seksi ukrasi.

Redateljica spota Diane Martel istaknula je da žene u spotu nastupaju samopouzdano te imaju sarkastični stav prema cijeloj situaciji zato što gledaju direktno u kameru, što ih stavlja u poziciju moći. Doduše, s obzirom na to da su žene već okarakterizirane kao igračke u spotovima, malo je toga subverzivno u spotu za Blurred Lines, koji je samo gora verzija nečega što već postoji.

Možda bi se Thicke trebao ugledati na Mod Carousel, koji su napravili parodiju njegovog spota s golišavim muškarcima i ženama u odijelima, kako bi shvatio što to uistinu znači subverzija. [V.S.] The Guardian/PolicyMic


Povezano