Objavljeno

Francuska: Žene u 2013. režirale 23% dugometražnih filmova

Gotovo 50 godina nakon zlatnog doba filmskog stvaralaštva koje su obilježili mladi i mahom muški redatelji, francuska kinematografija prigrlila je novi nouvelle vague u kojem glavnu riječ vode žene, ovaj put, ne samo ispred, nego i iza kamere.

Istraživanje Nacionalnog centra za kinematografiju bilježi porast zastupljenosti redateljica od gotovo 5% u razdoblju od 2008. do 2013. godine, što znači da za 23% igranih filmova režiju potpisuju žene.

Iako žene uspješno premošćuju rodni jaz u Francuskoj, u SAD-u situacija je, nažalost, bitno drugačija. Marginalizaciju redateljica u Hollywoodu potvrdila je studija Sundance film festivala i organizacije Women in Film pokazavši da su između 2002. i 2013. godine samo 4,4% blockbustera režirale žene.

Prema Isabelle Giordano, izvršnoj direktorici UniFrance Films organizacije, koja promovira francuski film u inozemstvu, visoki postotak redateljica od čak 25%, u usporedbi s 3% u SAD-u, posljedica je tzv. francuske exception culturelle.

„Rečeno nam je da žene u drugim zemljama teško dolaze do novčanih sredstava potrebnih za snimanje filmova, što ovdje nije slučaj. A možda je i velik udio ženske radne snage unutar našeg društva razlog tomu. U svakom slučaju, Francuska je dobra zemlja za žene zaposlene u filmskoj industriji”, pojasnila je.

Za razliku od američkih, ni jedna se francuska glumica nije žalila na manjak značajnih ženskih uloga. No jasno je i zašto, s obzirom na filmove poput Violette (2013), 9-Month Stretch (9 Mois Ferme, 2013)Je m’appelle Hmmm… (2013), te film Marion Vernoux, Bright Days Ahead (Les Beaux Jours, 2013), s Fanny Ardant, legendom novog vala, u glavnoj ulozi.

Ardant, poznata po svojim kontroverznim, često šaljivim izjavama, a podigla je prašinu odbacivši ženske ideje novog vala koje promiču organizatori festivala. „Prezirem cijelu ideju o filmovima za žene koje režiraju žene i u kojima glume žene”, izjavila je za The Observer, dodavši da je upravo zbog ovakvih uskogrudnih stavova odbacila feminizam. The Guardian…


Povezano