Objavljeno

Femix i Unrecords – drugačija glazbena afirmacija

Zagrebačka će Medika, točnije clubbing program Krüzer, ovog petka ugostiti bečki label UNRECORDS koji promovira eksperimentalnu, noise i punk-rock glazbu s queer-feminističkim kontekstom. Tim povodom razgovarali smo s članicom etikete Birgit Michlmayr te Aleksandrom Gubašem i Tatjanom Nikolić iz beogradske udruge Omladina pokreće akciju, koja već četiri godine za redom u Srbiji izdaje Femiksetu – godišnju kompilaciju projekata koji promoviraju i afirmiraju glazbeno stvaralaštvo žena.

 

Femikseta kao aktivistički projekt

Kompilacija Femikseta jedan je od osnovnih elemenata projekta Femix koji je namijenjen promociji i afirmaciji ženskog stvaralaštva u različitim umjetničkim poljima kroz likovne, literarne, audio-vizualne i druge kreativne forme. Kroz objavljivanje ove kompilacije daje se podrška velikom broju neafirmiranih autorica i bendova, a tijekom prethodne četiri godine predstavljeno ih je oko 60. Nastala je slučajno, kao kolateralni proizvod projekta čiji je cilj bio pokazati srednjoškolkama kako se ostvariti kroz umjetničko stvaralaštvo. Kao jedan od primjera kreativnog izražavanja odlučeno je da se napravi kompilacija. Tim u tom trenutku nije poznavao situaciju na domaćoj glazbenoj sceni, niti je Femikseta bila išta išta osimmedija kojim se tim djevojkama ukazalo na mogućnosti kreativnog angažmana. Međutim, priča je brzo pronašla put do zainteresirane publike.

U Srbiji, kaže Aleksandar, zapravo nije postojao problem drugačijeg tretmana glazbenica u odnosu na njihove muške kolege iz jednostavnog razloga što glazbeno izdavaštvo jedva da postoji  (misleći pri tom na nezavisnu scenu, a ne mainstream ili narodnjačku).

“Ono što je problem jest ustručavanje žena da se bave glazbom te razne vrste predrasuda koje publika ima prema ženama na glazbenoj sceni. Rad na ovom projektu u svakom je slučaju neka vrsta aktivizma – mobilizacija mladih djevojaka da proaktivno i stvaralački pristupe svom životu. Kasnije se taj aktivistički fokus malo suzio i specijalizirao prema naporima da se promijeni krvna slika na glazbenoj sceni,” kaže Aleksandar.

“Neke su djevojke zahvaljujući Femikseti ohrabrene da zasviraju i zapjevaju, a nekima je objavljivanje na kompilaciji bio prvi trag postojanja i djelovanja, što je velika stvar, posebno za autorice van Beograda. Međutim, glazbena scena Srbije i dalje je u stanju kliničke smrti, a to su stvari koje su van dosega Femiksete kao inicijative,” objašnjava.

Ujedinjene glazbenice, dizajnerice i selektorice

Prve dvije godine tim nije radio nikakvu selekciju, međutim, već od treće najavljene kompilacije nije bilo moguće objaviti sve pjesme koje su pristigle pa je uvedena institucija selektorice Femiksete. Ideja je da to bude neka poznata glazbenica s te iste nezavisne scene. 2012. to je bila Ognjenka Lakićević iz benda Autopark, a prošle godine Milica Mitić iz benda Lula Mae.

Femiksetu karakterizira prepoznatljiv vizualni identitet sa svakim izdanjem kojeg tim smatra značajnim elementom čitave priče. Do sada je postojala praksa da svake godine pozovu drugu mladu umjetnicu. Naslovnicu posljednje Femiksete, djevojke koja svira bubnjeve na kuhinjskim loncima, izradila je fotografkinja Milica Mrvić a prije toga se surađivalo sa Tamarom Brčić, Anđelom Grabež i Manjom Lekić.

“Važno je istaknuti da ovo nije komercijalan projekt, već da je ostvaren zahvaljujući različitim donatorima, prvenstveno Rekonstrukcija Ženskom fondu iz Beograda. Raduje nas solidarnost afirmiranijih, poznatijih bendova u cijeloj priči koji koji su često partnerski sudjelovali u promociji i distribuciji kompilacije, pomažući time i drugim bendovima,” objašnjava Tatjana Nikolić.

“Nedavno je u Makedoniji objavljena slična kompilacija a nadamo se da će se u regiji uskoro pojavljivati slične inicijative kojima naš tim stoji na raspolaganju za bilo kakvu vrstu konzultacija, pomoći i suradnje,” kaže.

https://www.youtube.com/watch?v=eYyF6wIyO9g

UNRECORDS: Želimo povezati queer glazbu i publiku

Sve članice UNRECORDS tima su glazbenice, a upravo je neuspješna potraga za adekvatnim labelom koji bi podupirao njihove projekte bio razlog za pokretanje inicijative.

Željele su stvoriti label koji će izdavati njihovu glazbu, ali u isto vrijeme podupirati ostale koji se bave sličnim projektima. Kako kažu, glazbena scena, posebno ona rock glazbe, i dalje producira po principu nejednakosti. Većina su uspješnih rock glazbenika i instrumentalista heteroseksualni muškarci, pa se pokretanje platforme te mreže žena i queer glazbenica i glazbenika pokazao kao logičan korak.

“Primarno podupiremo glazbene projekte koji nam se sviđaju. Naglasak je stavljen na rock, eksperimentalnu, noise i punk glazbu jer se radi o nama omiljenim žanrovima,  ali i onima u kojima je potrebno najviše raditi na rodnoj reprezentaciji,” kaže Birgit Michlmayr iz UNRECORDSA.

Ponekad sami istražuju bendove dok se u drugim slučajevima bendovi obrate njima.

“Nismo tipičan label jer obično ne možemo ponuditi nikakvu financijsku nadoknadu za izdavanje albuma, ali spremno pomažemo na sve druge načine, od organizacije koncerata do promocije,” objašnjava. Kao ni u Femixsu, nisu upoznati s postojanjem sličnih inicijativa u Europi što je samo dodatan razlog da nastave s radom.

“Jedan je od najvažnijih aspekata UNRECORDS priče je stvaranje mreže koja će zbližiti žene i queer glazbenike/ce s potencijalnom publikom, ne samo u Beču već širem europskom kontekstu, kao i promovirati one među njima koji bi inače dobili manje pažnje nego što zaslužuju,” kažu.

Na jesen tako planiraju izdati nove materijale dva benda pod svojom etiketom: Mayr, queer-feministički elektropunk bend dobiti će svoj drugi vinyl te petra und der wolf, trio koji stvara nekonvencionalnu rock glazbu. “Za ovu godinu pripremamo i iznenađenje, svojevrsni bootleg jedne poznate glazbenice, ali o tome više uskoro,” najavljuje Birgit.

https://www.youtube.com/watch?v=s7fDbl2ZDuU

Podsjetimo, Krüzer UNRECORDS label night održava se danas na dva floora AKC Medika. Osim Mayr i petra und der wolf, publika će čuti nastupe benda Žen (čiji je prvi album “I onda je sve počelo” također izdan pod UNRECORDS etiketom) te uz niz drugih DJ-a i VJ-a u prostorima Attacka i Chakka’s Rooma pogledati izložbu fotografija Marije Feldi i Mateja Čelara – rezidentnih Krüzerovih fotografa. Upad je do 22h besplatan a potom iznosi 20/30kn. 


Povezano