Objavljeno

Fanomeni, fangirls, i suze za Zaynom

S obzirom na to koliko su ogroman utisak ostavili na popularnu kulturu, gdje ste bili/e kada je Zayn otišao iz One Directiona? lako bi moglo postati gdje ste bili/e kada je Kennedy ubijen? 21. stoljeća, iako je Zayn još uvijek živ i zdrav, a One Direction i njihovi fanovi (još uvijek) nemaju status suverene države.

Gdje ste vi bili? Ja sam bila na Twitteru, jer sam uvijek na Twitteru. Moja mama, penzionerka i odnedavna entuzijastična korisnica društvenih mreža, voli govoriti da u “tom stroju” žive svi moji prijatelji. Oni/e zapravo žive posvuda, od Münchena, preko Londona i Vancouvera do Brisbanea, a taj dan svi/e su se okupili na Twitteru zbog jedne stvari: Zaynovog odlaska iz One Directiona.

Nikada nisam bila “tip” za boy bendove. U osnovnoj školi sam htjela biti zagrijana za Backstreet Boys kao što su bile moje prijateljice, ali Spice Girls su mi oduvijek bile puno zanimljivije, jer ne samo da sam mogla glasno pjevati njihove tekstove, nego sam mogla sanjariti o tome kako bi bilo biti jedna od njih i oblačiti se tako superkul kao Geri.

 

Tako mi i One Direction nikada nisu previše privlačili, sve do tog sudbonosnog dana i Zaynovog odlaska.

Cijeli 1D fanbase bio je u rasulu. Sumnjalo se da nešto ne valja, a kada je konačno javnosti obznanjeno Zaynovo povlačenje iz benda, bilo je suza, bilo je NEKONTROLIRANIH OSJEĆAJA U CAPS LOCKU, ispijanja alkohola (za one punoljetne), i općenito, posvemašnje tuge zbog kraja jedne ere i kraja One Directiona kakvog smo znali/e i voljeli/e.

Hahaha, dajte mi molim vas javite koliko će tinejdžerki danas doživjeti slom živaca, rekao je internet.

Pogledajte 24 lude i pretjerane reakcije na Zaynov odlazak iz One Directiona!, rekao je internet.

Onaj dio interneta koji nije bio shrvan Zaynovim odlaskom rugao se onom dijelu koji je zbog toga bio neutješan. One 24 lude i pretjerane reakcije? Sve redom slike i tweetovi tinejdžerki.

Hrvatski jezik nema dobar prijevod za riječi fangirls i fandom, ali taj privjesak girl dovoljan je za negativnu konotaciju svaki puta kada tu riječ koristi netko izvan fandoma, tj. strastvene grupe obožavatelja.

One Direction novi su Beatlesi u smislu da snimaju lagano probavljivu, plesnu pop/rock glazbu i da iza sebe imaju legiju mladih obožavateljica koje ih idoliziraju.

Fangirls. One s ludim i pretjeranim reakcijama, koje se povode isključivo za svojim emocijama i za svojom hormonalnom strašću, što savršeno odgovara stereotipu “histeričnih” žena i djevojaka, što je teret koji društvo za sobom vuče ne samo od viktorijanskog doba kada se histeriju tretiralo kao legitimnu bolest, već od dobrog starog Platona i njegovih teorija o “lutajućoj maternici” koja po cijelom tijelu uzrokuje hrpu fizičkih i mentalnih problema.

Fandom je puno više od strastvene grupe obožavatelja, kao što je i fangirl puno više od obožavateljice. Fandom je subkultura osoba koje dijele zajednički interes i koje zanima svaka, pa i najmanja sitnica vezana uz taj interes.

Ali ne samo to, jer ako ste dio fandoma, ako ste fan(girl), vrlo često se ne radi samo o pasivnom konzumiranju, nego i o stvaranju sadržaja (fanmix i fanfiction velik su dio toga) i trošenju velike količine svog vremena i energije na taj sadržaj i na interes vezan uz njega, uglavnom putem društvenih mreža kao što su Tumblr i Twitter.

Sve u svemu, reći da je netko fangirl trebao bi biti kompliment, jer to ustvari znači samo da se radi o djevojci koja je sposobna strastveno voljeti nešto. Nažalost, očekivano, reći da je netko fangirl umjesto toga odmah asocira na iracionalnu, glupu i histeričnu uzbuđenost, kao da je entuzijazam, pogotovo entuzijazam u tinejdžerica, sramotan.

Reći da je netko fangirl postao je brzopotezan način da tinejdžericama kažemo kako se moraju sramiti zbog toga što se usuđuju biti oduševljene oko nečega i zaljubljene u nešto što im je važno.

Zašto su tinejdžerice preplavljene emocijama uvijek predmet sprdnje, kruna nezrelosti i nevjerojatno sramotna farsa? A uglavnom odrasla, muška publika na nogometnim utakmicama koja otvoreno plače, urla, maže lice bojama svog kluba i zbog strastvenih, nekontroliranih emocija pribjegava otvorenom vandalizmu i nasilju bez obzira na rezultat utakmice, što s njima?

Hoćemo li ikada njih tretirati s jednakim prijezirom kao što tretiramo tinejdžerice, koje ljubav prema One Directionu ili šok zbog Zaynove promjene frizure nikada nije natjerao da zapale auto?

Ma, na stranu One Direction, na stranu Zayn i to da sam ostala budna do četiri ujutro kada se Zayn prvi puta pojavio u javnosti nakon izlaska iz One Directiona na Asian Awardsima, jer sam bila previše uzbuđena da bih zaspala zato što je Shah Rukh Khan, najveća zvijezda Bollywooda, okinuo selfie sa Zaynom i napisao “Ovaj mali je tako cool. Allah ga blagoslovio”.

Uvijek se pojavljuje taj trend da se smijemo kako je “glupo” što god u tom trenutku zanima djevojke i tinejdžerke, i da time, makar to možda nije namjera, poručujemo da su njihovi interesi manje važni, gluplji i prizemniji od toga što se sviđa dječacima i tinejdžerima, iako ni oni nisu sigurni od ismijavanja, i fanboy sa sobom donosi određene negativne konotacije, ali ni približno do te razine kao fangirl.

Zato je sreća što hrvatski jezik nema dovoljno dobru riječ koja bi zamijenila fangirl, ali s obzirom na to koliko je engleski sveprisutan u našem svakodnevnom izražavanju, nedostatak hrvatskog izraza ovdje ne predstavlja problem i fangirl sa sobom donosi jednako negativnu konotaciju kao i u engleskom.

I što ćemo s tim? Idoliziranje nekoga ili nečega trebao bi biti zdrav i normalan dio emocionalnog razvoja za sve nas, pogotovo za one koji još uvijek pokušavaju skužiti kako se izraziti u vezi nečega što vole na siguran način i u sigurnom okruženju u kojemu mogu istraživati nove romantične i međusobne odnose, makar samo i u mašti.

Fandom zna biti odličan prostor za to, i zbog toga fangirl ne bi trebala biti korištena kao pogrdna riječ, nego bismo trebali biti oduševljeni da unatoč svim dramama i anksioznostima koje im svakodnevica donosi, postoje neke stvari (kao One Direction, i Taylor Swift, i k-pop, i anime, i TV serije, i filmovi) koje su izvor nefiltriranih pozitivnih osjećaja u tinejdžerki.

Na kraju, predivno je imati nešto što vas bezumno usrećuje, i cure (i dečki, i ostali), ako vas netko ikada natjera da se osjećate krivima zbog toga, ne volim se hvaliti, ali kod kuće imam koplje od dva i pol metra i ako mi pokažete tu osobu koja vas je povrijedila, prvo ću lijepo sjesti s njima i objasniti im neke stvari, a onda ću im kopljem dati tetanus.

Povezano