Objavljeno

Dungeons & Dragons se hvata u koštac s trećim valom feminizma

Igra Dungeons & Dragons prešla je dug put od svog izlaska 1977. godine, kada snaga ženskih likova nikako nije mogla doseći snagu muških, a igrači su mogli konzultirati ‘tablicu bludnica’, kojom bi ostvarivali spolni odnos unutar igre. Ipak, postupno, a ponekad i nespretno, igra se sve više prilagođavala igračicama.

Najnovija verzija, koja je u trgovine u SAD-u stigla 19. kolovoza, predstavila je i razumno oklopljenu crnkinju, čiji oklop pokriva sve vitalne organe, kao pripadnicu ‘ljudske rase’, a ženski likovi diljem stranica priručnika pružaju raznolikiji izbor oblika tijela i boje kože nego ikada do sada.

Što više, novi igrački priručnik izrijekom govori o rodnoj ravnopravnosti i binarnoj fluidnosti.

“Razmislite o tome kako se vaš lik uklapa u šira kulturalna očekivanja spola, roda i seksualnog ponašanja”, navodi se u njemu. “Ne morate biti ograničeni na binarne pojmove spola i roda. Možete igrati ženski lik koji sebe predstavlja kao muškarca, muškarca koji se osjeća zarobljen u ženskom tijelu, ili bradatog ženskog patuljka koji mrzi biti zamijenjen za muškarca.”

Igrače D&D potiče se dakle na kritičko razmišljanje o rodu kao povijesnom konstruktu, dok odlučuju hoće li biti ‘Quarion elvaan druid’ ili ‘Havilar, dragonborn čarobnjak’. Dungeons & Dragons je igra koja ovisi o kolektivnom procesu imaginacije, i igrači su sada pozvani prizvati svijet koji se ne dijeli na dominantne heteronormativne paradigme.

Budući da sve više žena postaje dijelom gaming zajednice, što je ponekad dovodilo i do vrlo ružnih iskustava, zajednica pronalazi načine kako bi osigurala ugodno igranje svim rodovima.

Razlog ove evolucije u D&D kulturi zapravo je prilično jednostavan, a rezultat je dvogodišnjeg testnog razdoblje tijekom kojeg je svatko mogao izreći svoje sugestije i mišljenje o igri.

Jeremy Crawford, glavni dizajner i odgovorni urednik za Dungeons & Dragons, kaže da postoji česta percepcija da su takve igre za straightbijele muškarce i dodaje: “jedan od naših ciljeva u novom izdanju D&D je da bude gostoljubiviji prema svojoj velikoj, raznolikoj publici: ljudima različitih rasa, dobi, rodnog identiteta i seksualne orijentacije. D&D je za svakoga tko se želi okupiti sa svojim prijateljima i tkati priče o herojskim avanturama.”

Možda se još uvijek pitate zašto bi žene željele sjediti znojne u nekom podrumu pretvarajući se da ubijaju orke. Katherine Cross, sociologinja i doktorandica na CUNY koja proučava rod u role-playing igrama kaže da su D&D likovi “uvijek bili vrsta likova koji su nedostajali televizijskim emisijama – netko tko nije bio sveden na svoju seksualnost. Za mnoge žene igranje uloga prilika je da stvore vlastitu viziju snage.” Vice


Povezano